Isarescu: Exista supracapacitati de productie – sectorul auto – care cred ca vor exploda in perioada urmatoare

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a avertizat vineri, la dezbaterea organizata de Banca Nationala pe problemele cresterii economice, inflatiei si cursului de schimb, ca “exista supracapacitati de productie in toate tarile emergente, care cred ca vor exploda in perioada urmatoare”, si a dat ca exemplu sectorul auto. El a atentionat ca investitiile interne “sunt limitate”, iar “caderea investitiilor straine directe a fost dramatica”, astfel ca “tara depinde in continuare de finantare externa”.

“Investitiile straine non-tradables, de tip Carrefour, cred ca au ajuns la o limita. Exista supracapacitati de productie in toate tarile emergente, care cred ca vor exploda in perioada urmatoare.” Un exemplu oferit de guvernator in acest sens este reprezentat de sectorul auto.

“Investitiile interne sunt limitate. Tara depinde in continuare de finantare externa. Caderea investitiilor straine directe a fost dramatica”, a continuat Isarescu.

Reluarea consumului in orice conditii va creste importurile

Dintre solutiile/problemele false pe care guvernatorul le identifica si care sunt avansate de unii economisti pentru reluarea cresterii economice ar fi consumul, reluarea consumului in orice conditii fiind, in opinia acestuia, resimtita printr-o crestere a importurilor si, respectiv, in deteriorarea contului curent al balantei de plati externe a Romaniei.

Cat priveste competitivitatea, aceasta a fost tratata de guvernator din doua perspective: cea a cursului de schimb – o deprecierea a cursului de schimb pe termen scurt poate aduce un spor de competitivitate – si factorii interni: productivitatea, cresterea salariilor corelata cu cresterea productivitatii (respectiv costul unitar cu forta de munca), un sector bugetar eficient, functionarea sectorului financiar, investitii, tehnologie, etc.

De asemenea, el a precizat si unele dintre limitele utilizarii cursului de schimb ca un instrument pentru imbunatatirea competitivitatii:

  • se alunga predictibilitatea si stabilitatea, elemente dorite de exportatori
  • se omoara importurile (prin urmare ai nevoie de capacitati de productie interne si de investitii)
  • din perspectiva aderarii la zona euro, conditiile impuse de Mecanismul Ratelor de Schimb II, care solicita un curs cat mai mai liber si impune un interval de variatie a acestuia, o volatilitate a cursului de schimb din nou nu este indicata.

“Romania a fost aproape de un infarct financiar (sudden stop) in anul 2008”

In plus, Isarescu a spus ca, in perioada 2006-2008, in care leul tindea sa se aprecieze puternic pe fondul liberalizarii contului de capital si intrarii de fluxuri, BNR a cumparat 10 miliarde de euro pentru a se opune aprecierii monedei nationale in raport cu euro.

Guvernatorul BNR a precizat ca Romania a fost aproape de un infarct financiar (sudden stop) in anul 2008.

Citu: Inflatia, cursul de schimb sau uneori rata dobanzii nu pot fi folosite pentru a aduce crestere economica

Prezent la dezbatere, Florin Citu, reputat analist economic, a precizat ca inflatia, cursul de schimb sau uneori rata dobanzii nu pot fi folosite pentru a aduce crestere economica, ci, mai degraba, relatia este inversa, cresterea economica influenteaza cele trei variabile nominale. De aceeasi parere a fost si Isarescu.

In opinia lui Citu, pentru Romania relatia dintre cursul de schimb si inflatie nu este una foarte clara, pentru ca, in perioade in care leul s-a depreciat constant in fata monedei euro, rata inflatiei a fost totusi la un nivel scazut.

Citu a adaugat ca nici relatia dintre deprecierea cursului de schimb si crestere economica nu este una clara, ea fiind verificata doar in cazul economiilor avansate.

O mare parte a importurilor se regaseste in exporturi

“In cazul economiei romanesti eventualul spor competitiv este diminuat de faptul ca o mare parte a importurilor se regaseste in exporturi. Astfel, o depreciere a cursului de schimb, care duce la o scumpire a importurilor, poate duce apoi la o scadere si a exporturilor care au in compozitie bunuri importate”, a mai spus Citu.

In plus, faptul ca, in Romania, cresterea economica nu o sa vina de la politica monetara sau de la politica fiscala, atat timp cat in sectorul privat exista in continuare pierderi si arierate si pana cand nu vor exista schimbari de structura.

Dan Armean, prof. ASE: “Mentinerea austeritatii impinge la stagnarea economica”

La dezbaterea organizata de BNR a participat si Dan Armean, prof. univ. dr. la ASE, acesta opinanda ca “daca austeritatea este mentinuta, aceasta te impinge pe drumul stagnarii economice”. El a adaugat ca “factorul uman a fost sacrificat de politica de austeritate din Romania”.

Ministrul Isar: Cresterea economica trebuie facuta pe 4 paliere: micro, mezzo, macro si meta

Lucian Isar, ministru pentru Mediul de afaceri al Guvernului, considera ca abordarea cresterii economice trebuie facuta pe patru paliere: micro, mezzo, macro si meta. “Romania ar trebui sa investeasca in crearea de poli de crestere in opinia sa, care sa antreneze in jurul lor dezvoltarea pe orizontala si pe verticala a industriilor”.

El a amintit ca, in cadrul macroeconomic in care ar trebui economia nationala sa se plaseze, “Regula lui 44” este solutia cea mai buna. Concret, Romania ar trebui sa vizeze o tinta de inflatie de 4% + un interval de variatie in jurul tintei de 1 punct procentual, (si nu o tinta aproapiata de 2% ,cum are de exemplu BCE) aceasta fiind mai optima pentru o economie emergenta.

Apoi, deficitul bugetar si deficitul de cont curent ar trebui sa fie orientate spre 4% din PIB. Justificarea principala ar fi faptul ca un deficit bugetar mai mare de 3%, cu accent pe investitii, ar fi benefic si poate sprijini si initiativele private.

Modificarea cotei de TVA, problema falsa

Una dintre falsele probleme precizate de Isar se refera la modificarea cotei de TVA, considerata de alti economisti, cum este presedintele consiliului fiscal Ionut Dumitru, ca ar fi inoportuna la 2 ani de la ultima modificare si, prin urmare, ar ‘altera” predictibilitatea mediului de afaceri.

Ministrul pentru Mediul de afaceri a precizat ca, din perspectiva investitorilor, diminuarea cotei de TVA de la nivelul ridicat 24% ar face mai atractiva economia romaneasca. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.