Mugur Isarescu i-a avertizat, luni, in termeni foarte duri pe politicieni, cerandu-le sa puna capat scandalurilor care deja au afectat si vor mai afecta si lunile urmatoare evolutia leului in fata euro. “Daca nu sunt in stare sa poarte un dialog, sa plece acasa si sa nu ne scoata pe noi din casa!”, a spus Isarescu, intr-un discurs extrem de virulent la adresa politicienilor. El le-a spus celor de la Putere si Opozitie sa se aseze la masa discutiilor si sa gaseasca solutii, amintind ca „politica este arta dialogului, nu?”. Apoi le-spus, franc, ca „scandalul politic depreciaza leul” si i-a avertizat sa nu inrautateasca si mai tare situatia monedei nationale, intrucat „urmeaza o perioada complicata pentru aceasta”. Guvernatorul BNR le-a atras atentia celor de la carma tarii ca „este nevoie de politici economice inteligente, care nu pot fi concepute in timpul razboiului actual de guerilla”. Mugur Isarescu a facut aceste declaratii la prezentarea Raportului privind inflatia. Potrivit documentului, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut la 3,2% proiectia de inflatie pentru anul 2012 si la 3% pentru anul 2013. Tinta de inflatie a BNR este de 3% in 2012 si de 2,5% in 2013.
„Politicienii sa se aseze la masa discutiilor si sa gaseasca solutii. Politica este arta dialogului, nu? Cine nu stie sa dialogheze poate sa mearga acasa, nu sa nu ne scoata pe noi din casa!”, a acuzat Isarescu, facand trimitere clara la referendumul care, pe langa costurile de 20 de milioane de euro, nu a rezolvat criza politica.
El a adaugat ca, pe plan intern, tensiunile politice „au generat deja cresterea aversiunii investitorilor straini fata de plasamentele in lei, acest lucru ducand la o tendinta de depreciere a monedei nationale”.
“Intarzierea atenuarii acestor tensiuni constituie un factor major de risc la adresa proiectiei ratei inflatiei. In plus, in contextul prelungirii calendarului electoral pana aproape de finele anului curent, este relevant riscul inregistrarii unor derapaje in implementarea politicii fiscale si a setului de reforme structurale de la coordonatele asumate prin acordurile incheiate cu institutiile internationale”, a precizat Guvernatorul BNR.
Exporturile, in pericol
Pe plan extern, continua tensionarea situatiei economico-politice din Grecia, iar evolutiile financiare din tari precum Spania si Italia sunt de natura a mentine incertitudinile referitoare la solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane si la redresarea cresterii economice din Zona Euro.
„Principalele riscuri continua sa fie legate de diminuarea fluxurilor de capital necesare finantarii cresterii economice si de reducerea cererii pentru exporturile nationale. Materializarea oricaruia dintre acestea si, cu atat mai mult, manifestarea lor simultana ar fi de natura a induce presiuni substantiale asupra cursului de schimb al leului, avand drept consecinta, in special pe termen scurt, abaterea in sus a ratei inflatiei de la traiectoria prevazuta in scenariul de baza. In acelasi timp, prin majorarea costurilor si diminuarea resurselor de finantare si/sau prin restrangerea cererii agregate, materializarea acestor riscuri ar intarzia redresarea sustenabila a activitatii economice”, se arata in Raportul privind inflatia, lansat luni de Guvernator.
„La cat de multe s-au intamplat in Romania, leul s-a comportat chiar rezonabil”
„Scandalul politic depreciaza leul. Tensiunile interne s-au vazut in mod cert asupra evolutiei leului . La cat de multe s-au intamplat in Romania, leul s-a comportat chiar rezonabil”, a avertizat Isarescu.
Potrivit Raportului, in intervalul aprilie-iunie, moneda nationala si-a amplificat deprecierea acumulata fata de euro (2,1% in termeni nominali si cu 1,9% in termeni reali). Totodata, s-a produs o slabire si mai accentuata a leului in raport cu dolarul SUA: 7,0% in termeni nominali si cu 6,9% in termeni reali, in conditiile intaririi semnificative a acestuia pe pietele financiare internationale.
Si din perspectiva variatiei anuale medii a cursului de schimb consemnate in trimestrul II, moneda nationala si-a marit deprecierea nominala, atat fata de euro, cat si, mai ales, in raport cu dolarul SUA, valoarea sa scazand si in termeni reali fata de ambele monede.
Accentuarea incertitudinii privind evolutiile economice si politice din Grecia
Cursul de schimb leu/euro a continuat sa creasca lent in luna aprilie (0,2% ca valoare medie), pe fondul resurgentei sporadice a tensiunilor pe piata financiara internationala, generate de incertitudinile privind implementarea masurilor de austeritate in unele state din zona euro, in contextul derularii diferitelor etape ale procesului electoral (Franta si Grecia) si de aparitia unor noi indicii ale deteriorarii activitatii economice (in Spania si Portugalia).
Cresterea ratei de schimb s-a accelerat insa sensibil in luna mai, in conditiile inrautatirii drastice a sentimentului pietei globale, indusa de accentuarea incertitudinii privind evolutiile economice si politice din Grecia, implicit de speculatiile privind posibila iesire a acestei tari din zona euro, precum si de agravarea problemelor sistemului bancar spaniol – generatoare de indoieli privind capacitatea autoritatilor nationale de a acoperi costurile substantiale ale recapitalizarii/consolidarii acestuia –, carora li s-a asociat deteriorarea perspectivelor cresterii economice din zona euro/UE si pe plan mondial, mai releva Raportul privind inflatia.
Depreciere continua
In document se arata ca „presiunile, in sensul deprecierii leului, exercitate de acest context extern volatil si tensionat au fost doar temporar si in mica masura atenuate de reconfirmarea rating-ului Romaniei de catre agentia Standard&Poor’s, cu perspectiva stabila, de continuarea imbunatatirii unor fundamente economice, precum si de afirmarea de catre noul guvern a angajamentului de a continua implementarea programului economic convenit cu UE, FMI si Banca Mondiala”.
In aceste conditii, cererea neta de devize a nerezidentilor pe piata valutara interbancara s-a majorat la un nivel record, iar cea a rezidentilor a sporit la randul ei considerabil.
Ca urmare, leul s-a depreciat in luna mai cu 1,4% fata de euro – ritm inferior insa celui consemnat de zlot (2,7%) si de coroana ceha (2,0%) –, iar volatilitatea valorilor zilnice ale ratei de schimb leu/euro a fost superioara celei din lunile precedente, se continua in Raport.
„Nu inrautatiti si mai tare situatia monedei nationale!”
„Nu inrautatiti si mai tare situatia monedei nationale! Urmeaza o perioada complicata pentru leu. Pietele sunt nervoase, iar din aprilie au devenit si pesimiste in privinta evolutiei leului”, a facut apel Guvernatorul BNR.
„Relativa atenuare ulterioara a aversiunii globale fata de risc – produsa ca urmare a masurilor anuntate in iunie de principalele autoritati monetare si a deciziilor adoptate la intalnirea Eurogrup din 28-29 mai – a avut ca efect o slabire a presiunilor exercitate asupra ratelor de schimb ale monedelor din regiune, implicit o inversare a traiectoriei unora dintre acestea”, se mai arata in Raportul privind Inflatia.
Cursul de schimb leu/euro a continuat insa sa creasca lent, in conditiile persistentei (scaderea in termeni relativi din luna iunie a cotatiilor CDS aferente obligatiunilor romanesti comparativ cu valorile din luna mai (sfarsit de perioada) a fost inferioara celei consemnate in cazul Poloniei si Ungariei) temerilor legate de potentialul impact advers relativ mai consistent exercitat asupra economiei romanesti de ajustarea sistemului bancar european si de slabirea economiei din zona euro, de natura sa afecteze perceptia investitorilor asupra riscului asociat pietei financiare locale (inrautatirea perspectivei rating-ului de tara a Romaniei de catre agentia Moody’s in data de 29 iunie a afectat evolutia ratei de schimb leu/euro incepand cu luna urmatoare) – se precizeaza in Raport.
„Atrageti bani europeni! Avem un deficit mare si trebuie finantat!”
„Atrageti bani europeni! Ne ingrijoreaza reducerea semnificativa a fluxurilor de capital din partea statelor europene mai ales ca nu reusim sa absorbim fonduri europene. O unitate de bani europeni s-ar fi multiplicat in tara circa 2-3 unitati. “Prioritatea” atragerii de bani europeni nu s-a simtit deloc. Noi nu avem capatitatea de economisire interna si avem nevoie de aceste fonduri”, a mai atras atentia Mugur Isarescu.
Intensificarea eforturilor de atragere a fondurilor europene, corespunzator angajamentelor asumate in cadrul acordurilor convenite cu UE, FMI si Banca Mondiala, sunt esentiale pentru contracararea aversiunii fata de risc a investitorilor internationali, si, implicit, pentru consolidarea ratelor joase ale inflatiei si redresarea pe baze sustenabile a economiei romanesti.
“Avem un deficit mare si el trebuie finantat. Atunci cand nu avem capacitatea de a atrage fonduri externe, intervine un gol de finantare. Noi credem ca, punand mai multe lucruri – productivitatea, situatia salariilor – nu exista motive de depreciere masiva. De la un anumit punct s-a excedat, de la o zona de echilibru, iar cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori – factori externi si tensiuni interne. Este vorba despre 2-3-4 procente, extrem de rezonabile fata de cum ne-am comportat”, a spus Guvernatorul.
“Politicile economice inteligente nu pot fi concepute in timpul razboiului actual de guerilla”
„Atentie la Europa! Urmeaza cresteri ale preturilor principalelor produse agricole-grau si porumb. Mai devreme sau mai tarziu de va reflecta si in Romania, fiindca suntem o economie deschisa. Pentru a atenua scumpirile si din Romania (ele nu pot fi ocolite ci, cel mult, atenuate) este nevoie de politici economice inteligente, care nu pot fi concepute in timpul razboiului actual de guerilla”, a mai atras atentia Isarescu.
“Un alt risc il constituie posibila crestere mai ampla a preturilor internationale ale unor materii prime agricole, ca efect al secetei prelungite ce afecteaza teritorii extinse din tari mari producatoare de asemenea bunuri. In actualul context, este de asteptat ca impactul inflationist al acestor preturi sa fie potentat de deprecierea consemnata de leu in raport cu principalele monede, dat fiind ca pietele specifice sunt, de regula, cotate in dolari SUA, dar si de previzibilul impact advers exercitat asupra unor segmente ale productiei agricole interne de conditii meteorologice nefavorabile similare”, se mai arata in Raportul privind inflatia.
Potrivit documentului, dinamica viitoare a preturilor materiilor prime reprezinta un important factor de risc generat de manifestarea unor tendinte incipiente pe pietele externe si pe cea interna. Astfel, in cazul persistentei conditiilor climaterice nefavorabile din perioadele recente, riscuri semnificative sunt asociate continuarii majorarii cotatiilor externe ale materiilor prime agricole de import, precum si a preturilor interne ale alimentelor, in conditiile obtinerii unei recolte agricole mai slabe pe anumite segmente decat cea preconizata in scenariul de baza“. (M.S.)