UPDATE! Iulian Matache, în cărţi pentru şefia Ministerului Trasporturilor

Iulian Matache (43 ani), secretar de stat în Ministerul Transporturilor, este primul nume vehiculat în PSD ca posibil înlocuitor al lui Ioan Rus la conducerea Ministerului Transporturilor, după demisia fulgerătoare de ieri a lui Ioan Rus, în urma declaraţiei incalificabile despre românii care muncesc în străinătate.

UPDATE 15 iulie: Matache devine ministru, după ce prima nominalizare pentru această funcţie, Mihai Fifor, a fost respinsă de preşedintele Klaus Ioannis.

Matache va trebui să ducă mai departe stindardul Master Planului General în Transporturi, pentru care Comisia Europeană nu a dat încă avizul. O echipă din minister s-a deplasat la Bruxelles la începutul acestei luni, după ce experţii CE au cerut în martie noi corecţii, cu termen de depunere 9 aprilie.

Însuşi ministrul Rus a fost prezent la Bruxelles în 4 şi 5 iunie, pentru a încerca din nou să le convingă pe Corina Creţu, comisarul european pentru Politici Regionale, şi pe Violeta Bulc, comisarul european pentru Transporturi, să intervină la decidenţii CE.

În Ministerul Transporturilor mai sunt doi secretari de stat: Virgil Dragoş Titea şi Maria Magdalena Grigore.

Cine este Matache

Născut în 1972, Iulian Matache a lucrat încă de la 24 de ani (din anul 1996), în Administraţia de Drumuri şi Poduri Vrancea, ca inginer de proiectare şi execuţie lucrări drumuri şi poduri (vezi CV Iulian Matache).

În anul 1999 a fost promovat Inspector de specialitate la Direcţia Tehnică din cadrul CJ Vrancea. Evoluţia sa a continuat devenind, în iunie 2003, şef de compartiment la Direcţia Relaţii Interne şi Internaţionale a CJ Vrancea, iar în iunie 2006. director executiv la Direcţia Tehnică.

În perioada Guvernului Boc PDL-PSD, ianuarie – noiembrie 2009, Matache a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea. După ieşirea PSD de la guvernare, el a revenit la CJ Vrancea, pe ultima funcţie de director executiv.

A făcut parte din conducerea şi coordonarea Direcţiei Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea până în mai 2012, când USL a preluat guvernarea şi l-a numit atunci secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, sub şefia lui Liviu Dragnea – care a demisionat acum o lună, după condamnarea, în primă instanţă, la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru fraudarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Cunoscut drept un apropiat al baronului PSD Marian Oprişan, Matache a ţinut să-i mulţumească atunci în mod public acestuia, spunând că nu ar fi ajuns în această funcţie “fără sprijinul, susţinerea şi încrederea preşedintelui CJ Oprişan”.

În martie 2014, odată cu ieşirea PNL de la guvernare şi preluarea, de către Dan Şova, a portofoliului Transporturilor, Matache a fost mutat la acest minister pe postul de secretar de stat.

Devenit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Iulian Matache a fost numit şi membru în Consiliile de Administraţie ale EON Distribuţie şi TAROM.

În iunie 2014, după demisia lui Dan Şova, ministru al Transporturilor a fost numit Ioan Rus. După numai câteva luni am aflat şi motivul plecării intempestive a lui Şova: dosarul penal deschis de procurorii DNA pentru contractele ilegale de consultanţă juridică cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, dosar de corupţie în care este urmărit penal şi premierul Victor Ponta, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

Avere

În Declaraţia de avere depusă de Iulian Matache în 26.03.2015 sunt trecute următoarele venituri obţinute în anul 2014:

– din salariu: 11.324 lei de la Ministerul Dezvoltării şi 45.096 lei de la Ministerul Transporturilor

–  indemnizaţie de 36.000 de lei ca mambru în Consiliul de Administraţie de la EON Distribuţie

– indemnizaţie de 24.111 ca membru în CA TAROM

– soţia sa, Daniela Matache, care este preşedintele Tribunalului Vrancea, a obţinut 170.741 lei din salariu şi 1.062 din indemnizaţia primită de la Şcoala Naţională de Grefieri.

Soţii Matache deţin:

– 3 terenuri agricole, dintre care unul în concesiune

– o casă de 203 mp, în construcţie din 2008

– un autoturism VW Passat din 2007.

În anul 2008, soţii Matache au contractat un credit ipotecar de 50.000 de euro şi alte două în valoare totală de 20.000 de euro. În 2014, cei doi au obţinut un împrumut de 45.000 de lei, tot de la BCR.

Vezi şi Declaraţia de avere depusă de Iulian Matache în 13.06.2014, când abia fusese numit secretard e stat în Ministerul Transporturilor.

Ministerul zguduit de scandaluri penale

Amintim că la Ministerul Transporturilor s-au produs mai multe fapte penale. În februarie 2013, Valentin Preda, secretar de stat în mandatele liberalilor Ovidiu Silaghi şi Relu Fenechiu şi, anterior, consilier al primarului Radu Mazăre, a fost ridicat de procurorii anticorupţie din faţa sediului Ministerului Dezvoltării, unde se ducea cu două plicuri maro în mână.

Ulterior, DNA a anunţat că Valentin Preda este urmărit penal împreună cu un ofiţer de poliţie judiciară de la DNA Constanţa, Dan Manolachi, care în 28 mai 2014 a fost deferit justiţiei într-un alt dosar de corupţie

În 6 iunie 2014, Valentin Preda şi complicii au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, pentru mită la extinderea sisatemului electronic de rovinietă al CNADNR.

În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu (PNL), numit ministru al Transporturilor în ciuda faptului că era deja trimis în judecată în dosarul Transformatorul, a fost condamnat la închisoare, caz unic în Europa de ministru în exercițiu condamnat la pușcărie. În ianuarie 2014 a fost pronunţată sentinţa definitivă: 5 ani de închisoare.

În 19 august 2013, primul ministru al Guvernului Ponta, Ovidiu Silaghi (PNL), a fost acuzat de DNA că a luat șpagă 200.000 de euro de la patronul Romstrade, Nelu Iordache, care l-a și denunțat. Ulterior, Silaghi a “migrat” la PSD, fiind acum ales deputat la alegerile parţiale din mai 2014.

Fostul ministru Dan Şova are două dosare penale deschise de procurorii anticorupție, iar în primul dintre ele a falsificat chitanțe și a șters probe, astfel că DNA a cerut de două ori arestarea lui preventivă. Ambele au fost respinse, ultima pe 2 iunie. Săptămâna trecută, Şova a fost pus sub control judiciar până în data de 5 august.

Nu s-a lămurit încă dispariţia contractului cu Bechtel, aspect cercetat de DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.