Electrostivuitorul Jungheinrich EFG 220 face parte din Seria 2, care include echipamente cu roata dubla pe spate, ceea ce confera o manevrabilitate si un spatiu de manevra mai mic fata de electrostivuitoarele cu patru roti. Echipamentele din Seria 2 ofera capacitati de la 1.250 kg pana la 2.000 kg si sunt echipate cu tehnologie in curent alternativ. In Romania, produsele Jungheinrich sunt distribuite de catre compania Wylze Logistik.
Avand eficienta optima si recuperare de energie la franare, stivuitoarele EFG 220 pot lucra, flux continuu, pana la doua schimburi, cu o singura baterie, un aspect deloc de neglijat. Valorile mari ale cuplului ofera o deplasare dinamica, fara pierderi de putere sau de viteza. Motoarele Jungheinrich, izolate IP 54, permit folosirea utilajului in medii in care, altadata, functionau doar stivuitoarele cu combustie interna. Electrostivuitoarele EFG rezista la praf, apa si substante chimice. Datorita noului sasiu, care ofera un acces facil la acumulator prin usa laterala, scoaterea bateriei se face usor, in siguranta, cu ajutorul dispozitivului SnapFit, ce poate fi montat pe orice transpalet manual sau electrotranspalet.
Ergonomia se traduce in productivitate
Pentru o pozitie confortabila a operatorului in timpul lucrului si pentru o ergonomie optima, modelul EFG 220 ofera o inaltime mica la intrarea intr-un spatiu generos si mai mult loc pentru picioare, datorita directiei electrice reglabile in plan vertical si orizontal si volanului de dimensiuni mici. Reglarea intuitiva si cu multiple posibilitati a volanului si cotierei permite organizarea cabinei in mai multe feluri. Jungheinrich a pus, de asemenea, accentul pe limitarea vibratiilor resimtite de operator, astfel modulul acestuia este fixat pe tampoane de cauciuc. Nu in ultimul rand, stivuitorul ofera o vizibilitate superioara, datorita scaunului rotativ la dreapta 15° – optional. Mansa SOLO-PILOT atasata de cotiera se misca o data cu aceasta, asigurand o pozitie corecta, relaxanta. Cotiera este reglabila individual, independent de pozitia scaunului. Controlul deplasarii si al ridicarii la o atingere de deget nu necesita miscarea mainii. Comenzile „la deget” indeplinesc functiile levierelor de comanda conventionale. De asemenea, mansa ofera o pozitie mai confortabila prin sprijinirea pe podul palmei, precum si concentrarea tuturor functiilor hidraulice, a claxonului si a comutatorului de schimbare a directiei pe un singur bloc de comanda.
Operare in siguranta
„Curve Control” reduce automat viteza de deplasare in curbe in functie de unghiul de atac. Frana electrica intra in functiune indiferent de programul selectat si limiteaza fortele centrifuge care actioneaza asupra operatorului, a sarcinii si a stivuitorului. Astfel, riscul de acumulare de forte care pot duce la derapaj, balans sau rasturnare este redus in totalitate. „Drive Control” (optional) reduce viteza in cazul depasirii unei anumite inaltimi de ridicare a furcilor. „Lift Control” ofera reducerea automata a vitezei de inclinare a catargului dupa o anumita limita de inaltime si afisarea unghiului de inclinare a catargului. Un alt modul optional este „Access Control”, care permite accesul si pornirea doar in momentul recunoasterii unui cod, a semnalului „scaun ocupat” si a activarii sistemului de detectie a centurii de siguranta. Siguranta in panta este garantata de frana automata electrica. Nu in ultimul rand, din punctul de vedere al productivitatii, cinci programe de operare/deplasare diferite ofera modelului Jungheinrich 220 versatilitatea acoperirii tuturor aplicatiilor.
Raluca MIHAILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro