Klaus Iohannis a preluat astăzi, interimar, funcția de președinte al PNL, după demisia de sâmbătă a lui Crin Antonescu şi după ce el însuşi a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte, odată cu întreaga conducere a partidului, care a rămas pe poziţii, în interimat, până la Congresul extraordinar al PNL programat pentru 28-29 iunie a.c.. Iohannis a primit dispensă din partea conducerii interimare să candideze la şefia acestei formaţiuni politice din care face parte doar de un an. Iohannis a declarat că este dispus să candideze la Președinție dacă i se va propune acest lucru.
Aşa cum ne-a obişnuit, sasul a fost scurt în declaraţii: “Conform statutului, am preluat interimar funcția de președinte al partidului”, a anunţat el, la finalul şedinţei Biroului Politic Național al PNL, care a luat act de demisia lui Antonescu din PNL şi de renunţarea lui de a mai candida la Preşedinţie.
Crin Antonescu fusese reconfirmat anul trecut preşedinte al PNL până în 2016.
“A fost vorba, în primul rând, de punerea în practică de hotărârii dlui președinte de a se retrage din toate funcțiile, inclusiv cele interimare. Am luat act de această decizie a dlui președinte Antonescu. Mai mulți dintre noi i-am mulțumit pentru activitatea extraordinară pe care a depus-o în calitate de președinte de partid, activitate care a îndeplinit-o timp de cinci ani și cred că putem fi cu toții de acord că a fost un președinte excepțional pentru PNL”, a precizat el.
Întrebat de jurnalişti dacă va candida la Preşedinţie, Iohannis a răspuns: “În cazul în care îmi propune cineva așa ceva, sunt dispus”.
Klaus Iohannis a precizat că este vorba despre un punct de vedere personal și că decizia în acest sens trebuie luată de congresul partidului.
Cât priveşte modul în care va conduce partidul, primarul Sibiului a arătat că nu se mută la București, dar că va conduce din Capitală activitatea partidului “în așa fel încât să fie rezolvate operativ și bine problemele care apar”.
PNL şi PDL au anunţat că se vor alia pentru a bate PSD la alegerile prezidenţiale din noiembrie, dar şi pe termen lung, pentru parlamentarele din 2016.
Magda SEVERIN