Procurorul-şef al DNA a declarat că premierul Victor Ponta a fost citat în urmă cu câteva zile să vină la DNA pentru a i se prezenta învinuirile iar urmărirea penală în dosarul de corupţie a început in rem la debutul lunii trecute, după ce anchetatorii au obţinut anumite informaţii (de la ANAF – n.r.).
În comunicatul DNA remis în această dimineaţă, se precizează că “în data de 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.
Totodată, Kovesi a arătat că declanşarea urmăririi penale faţă de Ponta nu are nicio legătură cu moţiunea de cenzură a PNL, depusă astăzi la Parlament şi în care Ponta este cauzat că a obstrucţionat votul românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.
Majoritatea PSD-PC-UNPR-UDMR, la care se adaugă şi minorităţile, deţine însă suficienţi deputaţi pentru a respinge moţiunea, iar PNL trebuie să convingă peste 100 de membri ai Camerei, aflaţi la putere, să voteze moţiunea – şi, practic, să rămână la putere alături de liberali.
„Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă. Nu are niciun fel de legatură cu depunerea sau nu a unei moțiuni. S-a început urmărirea penală in rem în luna mai, deci este o perioadă foarte scurtă de la momentul la care s-au obținut anumite informații și până la emiterea ordonanței pentru efectuare, în continuare, a urmăririi penale”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al DNA a adăugat că, în acest dosar, “anumite informaţii, indicii şi probe au fost obţinute după administrarea unor mijloace probatorii la sfârşitul lunii aprilie” iar urmărirea penală in rem a demarat la începutul lunii mai, “într-o “perioadă foarte scurtă de timp de la obţinerea informaţiilor”.
“Categoric nu are nicio legătură invitarea unor persoane (la audieri) cu evenimente publice”, le-a răspuns ea jurnaliştilor în fata sediului Direcţiei Naţionale Anticoruptie.
Procurorul-şef al DNA a explicat ca “noi avem în lucru 7.000 de dosare” şi “nu verificăm ce se întâmplă in spatiul public, administrăm probele”, insistând asupra volumului mare de lucru al celor 86 de procurori ai DNA.
”Procurorii îşi văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenaţi doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spaţiul public. Noi administrăm probele în funcţie de zilele şi orele în care trebuie să administrăm aceste probe. Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moţiuni, deci este o coincidenţă. Pur şi simplu procurorii îşi fac treaba”, a precizat Kovesi.
“Nu are nicio legătură cu depunerea sau nu a vreunei moţiuni. Deci nu este niciun fel de coincidenţă, pur şi simplu procurorii îşi fac treaba”, a continuat ea.
Ponta susţine că a fost citat telefonic
Într-o postare pe Facebook, Ponta susţine că a fost citat telefonic abia ieri, dând numele complet al procurorului, nominalizat şi azi-dimineaţă, când premierul a ieşit din sediul DNA.
În afară de declanşarea urmăririi penale faţă de Ponta pentru dosarul Turceni – Rovinari (fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală- în formă continuată) Kovesi a sesizat astăzi Camera Deputaţilor pentru a încuviinţa urmărirea penală a premierului Victor Ponta, pe care îl acuză de comitere a 3 infracţiuni de conflict de interese – dintre care una în formă continuată (două acte materiale) -, deoarece l-a numit pe senatorul Dan Şova de 3 ori ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase materiale de la acesta.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a convocat Biroul permanent pentru această după-amiază la ora 17.00, care a decis întrunirea Comisiei juridice luni la ora 11.00 şi întocmirea unui raport consultativ în maxim 14 zile.
Ulterior, în termen de 5 zile Biroul permanent va convoca plenul Camerei pentru a vota dacă îi ridică sau nu imunitatea deputatului Ponta.
Magda SEVERIN