Intr-un editorial intitulat “Romania impotriva Europei?”, cotidianul Le Monde atrage atentia, franc, asupra faptului ca “Guvernul socialist al lui Victor Ponta s-a angajat intr-un fel de “lovitura de stat legala” ingrijoratoare” si “a procedat in acelasi timp sa torpilarea tuturor contraputerilor susceptibile de a-i ingradi calea spre o preluare completa a statului, in special asupra Justitiei”. “A redus puterile Curtii Constitutionale. A amenintat judecatorii care dadeau dovada de independenta. A revocat ‘avocatul poporului’, mediator al Republicii care putea ataca decretele guvernului si sesiza Curtea Constitutionala. A inlaturat presedintii comisiilor parlamentare, pentru a-i inlocui cu fideli”. Este pentru prima data cand o publicatie externa spune lucrurilor pe sleau, cele de pana acum, desi la fel de incisive, abordand cu mai multa delicatete subiectul.
Redam integral editorialul publicat de Le Monde:
“Europa era deja destabilizata de criza euro. Recesiunea obliga, imaginea sa nu inceteaza sa se degradeze in ochii opiniei publice: 52% opinii favorabile in 2007, in cele 27 de tari membre; cu greu, putin peste 30% astazi. Ea nu avea nevoie de o alta lovitura adusa imaginii sale – cea a unei stele in cadere. Dar iat-o totusi afectata de un rau nou si contagios pe care nu trebuie sa-l tolereze, fara a risca sa-si piarda, in caz contrar, si mai mult din sens si din relevanta.
Acesta are un nume: regresul democratiei la anumiti membri ai sai proveniti din blocul comunist. Acesta a inceput in urma cu doi ani in Ungaria, o data cu ajungerea la putere a guvernului conservator al lui Viktor Orban. Este acum randul Romaniei sa violeze daca nu litera, cel putin spiritul tratatelor fondatoare ale Uniunii.
La Bucuresti, vinovata este nu dreapta, ca la Budapesta, ci stanga. Guvernul socialist al lui Victor Ponta s-a angajat intr-un fel de “lovitura de stat legala” ingrijoratoare. Oricare ar fi forma juridica jalnic invocata de prietenii d-lui Ponta, rezultatul este acelasi: suntem la opusul a ceea ce ne asteptam de la o tara membra a unui club care se doreste un model de practici democratice.
In 6 iulie, majoritatea de centru-stanga a votat destituirea presedintelui de centru-dreapta, Traian Basescu. Acest vot urmeaza sa fie confirmat prin referendum in 29 iulie. Dar echipa lui Ponta a procedat in acelasi timp la torpilarea tuturor contraputerilor susceptibile de a-i ingradi calea spre o preluare completa a statului, in special asupra Justitiei.
A redus puterile Curtii Constitutionale. A amenintat judecatorii care dadeau dovada de independenta. A revocat ‘avocatul poporului’, mediator al Republicii care putea ataca decretele guvernului si sesiza Curtea Constitutionala. A inlaturat presedintii comisiilor parlamentare, pentru a-i inlocui cu fideli.
La Berlin, guvernul lui Angela Merkel a calificat aceste practici drept “inacceptabile”. Ponta a fost primit in 11 si 12 iulie la Bruxelles de cei mai inalti oficiali ai UE. Acestia si-au exprimat “profunda preocupare”. Ei apreciaza ca Ponta a manipulat institutiile pentru a organiza o lovitura de forta. Adept al unei politici de austeritate sevara, presedintele Basescu este nepopular. Dar romanii aveau posibilitatea sa-i multumeasca democratic in 2014, la finalul mandatului sau.
Ponta aduce atingere a ceea ce ar trebui sa fie cel mai sacru pentru Europa: democratia. Comportamentul sau pune din nou pe masa chestiunea pertinentei extinderii UE din 2007 – prea repede, prea dezinvolta.
Europa este o mare piata, este unul dintre punctele sale forte. Dar, daca se rezuma la asta, si-ar pierde, cu fiecare zi, din sensul sau. Tolerarea unor practici ca cele ale dl. Orban si Ponta inseamna a o slabi si mai mult”. (M.S.)