Cursul de referinta a urcat, miercuri, la 4,4715 lei/euro si a atins un nou maxim istoric, in ciuda interventiei BNR, care a intervenit indirect prin vanzari de euro, pentru a incetini deprecierea leului, “atacat” de jucatori straini pe fondul tensiunilor politice din Romania. Florin Georgescu, ministrul Finantelor, sustine insa ca nu are un “instrument” care sa masoare exact efectul factorilor interni, in iminenta suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Cursul a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, cand USL a reusit demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului. Miercuri, a atins un nou maxim istoric.
Florin Georgescu a incercat sa minimalizeze cauzele interne, aratand spre Zona euro. “Evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro”, a spus el, la finalul sedintei de Guvern.
“Ce se intampla cu cursul valutar poate sa fie, cum s-a intamplat si in alte dati, o evolutie de moment, care sa tina o zi, doua, trei. A mai fost la acest nivel, s-a intors la 4,45 si a stat in jurul acestuia destule zile. Sigur ca astazi, daca s-a intamplat acest lucru, poate sa fie partial si din cauza acestor evolutii pe scena politica interna”, a precizat Georgescu, la insistentele jurnalistilor.
Ministrul Finantelor a aratat ca deprecierea leului va genera venituri mai mari la bugetul de stat: “Sigur ca noua nu ne convine un curs depreciat, dar unele impozite si taxe se calculeaza si in functie de curs, deci ele inseamna ca ar genera venituri mai mari la bugetul de stat, insa nu ne ghidam dupa acest parametru”. (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PALSU