Lhyfe și Deutsche Bahn – Trenuri cu hidrogen „verde”

Lhyfe și Deutsche Bahn cooperează pentru utilizarea trenurilor neutre din punct de vedere climatic, alimentate cu hidrogen „verde”. Lhyfe a construit o fabrică de producție de hidrogen pentru hub-ul de inovare din Tübingen al DB Energie.

Lhyfe, un pionier global în producția de hidrogen „verde” și regenerabil, a construit și va opera o fabrică de producție de hidrogen „verde” pentru Deutsche Bahn în Tübingen. Uzina de electroliză din hub-ul de inovare al DB Energie, subsidiară a Grupului, are o capacitate anuală de producție de până la 30 de tone (capacitate de electroliză instalată de 1 MW). Electricitatea provine din portofoliul de electricitate „verde” al Deutsche Bahn.

La centrul de inovare din Tübingen, DB Energie testează noi tehnologii pentru furnizarea durabilă a energiei pentru rețeaua feroviară, inclusiv în proiectul „H2goesRail”. Folosind hidrogenul „verde” produs, un tren cu hidrogen, neutru din punct de vedere climatic, va fi pus în funcțiune anul acesta, pe o rută de testare în Baden-Württemberg – între Tübingen, Horb și Pforzheim.

Acest proiect demonstrează viabilitatea economică a soluțiilor cu hidrogen în sectorul transporturilor și mobilității. Sunt necesare surse de energie durabilă și tehnologii inovatoare pentru decarbonizarea sectorului transporturilor. Una dintre aceste tehnologii este trenurile alimentate cu hidrogen, care reprezintă o alternativă curată și eficientă la cele convenționale, cu motor diesel, deoarece au zero emisii de CO2. Proiectul H2goesRail este un pionier în domeniul transportului de pasageri și mărfuri”, spune Luc Graré, șef Lhyfe pentru Europa Centrală și de Est.

Prin acest proiect, Lhyfe dorește să câștige experiență pentru un sistem operat în mare măsură autonom, precum și cuplarea directă a producției de hidrogen cu o stație de alimentare pe scară largă.

Punerea în funcțiune a sistemului complex, de la producție la comprimarea multiplă, stocarea și alimentarea cu hidrogen, este o provocare deosebită. Lhyfe preia această provocare pentru a oferi Deutsche Bahn și partenerilor ulteriori o fabrică de producție de hidrogen care poate fi utilizată pentru a testa integrarea producției de hidrogen „verde” în procesele clienților.

Prima fabrică Lhyfe din Germania

Lhyfe dezvoltă soluții personalizate în toată Europa pentru construirea de sisteme locale de producție și distribuție pentru hidrogen „verde”. Amplasamentul din Tübingen este prima fabrică a Lhyfe din Germania. În prezent, în Schwäbisch Gmünd se construiește o altă centrală, de 10 MW, care va produce până la 4 tone de hidrogen „verde” pe zi.

Compania își propune să devină un jucător important în sectorul mobilității și industriei, în Franța și Germania, până în 2025. Mai multe alte locații din întreaga Europă sunt deja în construcție sau în curs de extindere. Lhyfe operează primul său site de hidrogen „verde” din Franța din a doua jumătate a anului 2021, iar alte două site-uri au fost deschise în Franța în 2023.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.