Licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării pentru achiziţionarea a 600 de microbuze şcolare a fost contestată din cauză că au fost schimbate nişte reguli prin publicitate. Premierul Victor Ponta nu se descurajează însă, spunând că toate licitaţiile din România au aceeaşi soartă: întâi sunt atacate la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), apoi la Curtea de Apel. El a dat ca exemplu ce se întâmplă la CNADNR: „Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar nici nu contează ce decide CNADNR, oricum se contestă la CNSC. Nu contează ce decide CNSC-ul, decide Curtea de Apel. Dacă v-ar spune domnul Şova toate peripeţiile cu autostrăzile… Important e că la Curtea de Apel s-au decis, apoi s-au apucat de lucru cei decişi de Curtea de Apel”, a precizat Ponta.
Despre faptul că firma care a contestat licitaţia pentru microbuze reclamă că au fost schimbate nişte reguli prin publicitate Victor Ponta nu a vrut să comenteze.
El a deviat subiectul spre „eforturile” pe care le face Guvernul pentru elevi: „Sunt convins că CNSC şi Curtea de Apel vor stabili exact câştigătorul; cine-i câştigător, acela aduce microbuze. Dar faptul că o să avem 600 de microbuze pentru şcolile din România e un lucru foarte bun. Aşa cum e bun faptul că avem 240 de milioane de euro din alte programe europene, tot pentru finalizarea şcolilor, aşa cum e bine că am afectat mai mulţi bani în buget”, a spus premierul.
Şeful Executivului a mai spus că banii pentru microbuze provin din vânzarea certificatelor de emisii.
„Fondul clasei, meditaţiile – la un moment dat trebuie să le oprim”
Victor Ponta a intrat apoi într-un subiect care nu îl avantajează deloc: şpaga şi evaziunea fiscală generalizată în şcolile publice, prin jupuirea părinţilor de sume din ce în ce mai mari pentru cadourile profesorilor şi tot felul de reparaţii şi modernizări la şcoli, pentru care nimeni nu primeşte nicio chitanţă. Dacă toţi cei peste 3,3 milioane de elevi ar plăti numai 100 de lei pe an, suma totală este astronomică.
„Asta (achiziţionarea de microbuze, n.r.) ne va permite să fim mult mai duri în ceea ce priveşte activitatea de zi cu zi. Pentru că ceea ce s-a întâmplat de la începutul anului – fondul clasei, meditaţii – sunt lucruri pe care la un moment dat trebuie să le oprim; şi nu poţi să le opreşti doar pe partea de restricţie, trebuie să pui ceva în loc. Şi atunci, toate aceste fonduri şi programe pe care le găsim pentru educaţie… Dacă vorbiţi de microbuze, cred că ştiţi că banii pentru microbuze vin din vânzarea certificatelor de emisii. Deci, am găsit un proiect special, tocmai pentru educaţie. Şi toţi banii pe care îi avem disponibili peste tot îi folosim pentru educaţie, ca să putem să cerem mai multă exigenţă şi mai multă ordine în sistemul de educaţie”, a arătat Ponta.
Magda SEVERIN