LIVE TEXT. Mărturiile chirurgului supravieţuitor, dr. Radu Zamfir: “Când am ajuns în salvare parcă îl luasem pe Dumnezeu de picior!”

Chirurgul aflat în avionul care a aterizat forţat ieri, într-o zonă greu accesibilă din Munţii Apuseni, a declarat, într-o conferinţă de presă la Spitalul Fundeni, că “nu am avut timp să ne panicăm, mi-aţi spus că au trecut 6 ore dar mie mi s-a părut o jumătate de oră totul” dar “când am ajuns în salvare parcă îl luasem pe Dumnezeu de picior”. Dr. Radu Zamfir este cel care a sunat la 112 să anunţe accidentul şi a acordat primele îngrijiri răniţilor. El a suferit răni superficiale şi s-a externat astăzi de la spitalul din Cluj-Napoca. A sosit cu o cursă de linie la Bucureşti la ora 15.00, iar la aeroport l-au aşteptat soţia şi fetiţa de 8 ani. Chirurgul este uşor lovit la faţă, la tâmplă, o mână şi un picior sunt uşor afectate iar la mâna dreaptă are o branulă. A fost preluat de o ambulanţă şi dus la Fundeni, iar o jumătate de oră mai târziu a venit în faţa jurnaliştilor pentru a le povesti cum s-a întâmplat tragedia.

“Totul a decurs iniţial bine, dar a apărut o zonă cu ceaţă, avionul a givrat, a pierdut înălțime, a pierdut un motor. Am văzut copacii de aproape după care ne-am recules la fața locului – care mai traumatizaţi, care mai prinşi în avion. Am reuşit să ne găsim. Am acordat ajutor cui avea nevoie. Dl. Iovan era prins în fiarele avionului, am încercat să-l descarcerez dar nu am reuşit. Ulterior a devenit inconştient (..) Nu a avut timp să ne spună nimic (n.r. în timp ce avionul se prăbușea), era preocupat să ţină manşa avionului, datorită lui suntem în viaţă. Când am văzut copacii de aproape am realizat că o să ne prăbușim“, a spus dr. Zamfir.

“Toată lumea şi-a dat silinţa să facă ce s-a putut. Am sunat la 112 apoi am fost sunat de alţii implicaţi în operaţiunea de salvare, am încercat să transmit coordonate, dar nu îmi mai aduc aminte exact ce. (…) Până să ajungă echipele am încercat să o resuscitez pe studentă, dar nu părea conştientă, deşi avea semne vitale. Am încercat să o resuscitez, dar nu îmi dau seama cât timp. Lucrurile s-au defăşurat într-un fel pe care mi-e greu să-l descriu”, a adăugat el.

“Cred că au avut cu toţii un moment de absenţă. Eu m-am considerat mai puţin vătămat. Am folosit ce aveam, pături, ca să-i încălzim pe ceilalţi. Ironia sorţii, purtam un echipament de motociclist“, mai spus chirurgul supravieţuitor. El a precizat că ceilalţi aveau” geci cu care se iese afară”.

“Ne-a găsit un pădurar, apoi a ajuns şi SMURD-ul”.

“Dumneavoastră mi-aţi spus că au trecut 6 ore, mie mi s-a părut că a fost o jumătate de oră totul”.

“Copaci printre ceaţă, asta am văzut. Am văzut că ţâşneşte combustibilul din aripă şi am avut un moment de… Putea exploda în orice moment”.

“Intervenţia de salvare a fost anevoioasă, nu se putea face decât cu pasul. Eu am mers susţinut de cineva. Când am ajuns într-o salvare parcă îl luasem pe Dumnezeu de picior”.

Întrebat dacă Adrian Iovan ar fi supravieţuit în caz că ar fi sosit mai repede echipele de salvare, dr. Zamfir nu a putut să dea un răspuns precis: “Mi-e greu să spun”.

Întrebat dacă i-a fost teamă că nu vor fi găsiţi de salvatori, dr. Zamfir a răspuns: “Numai dacă nu ai instinct de conservare nu ţi-e frică”.

6 ore de căutare în orb, deşi răniţii aveau GPS

Răniţii au fost găsiţi după 6 ore (la ora 21.20) de la aterizarea forţată (ora 15.17), de către localnicii din comuna Horea, după o oră şi jumătate de căutări (de când au aflat de la televizor că accidentul s-a produs în zona lor).

Dr. Zamfir a spus, ulterior, că “la transmiterea coordonatelor am folosit un soft de GPS, Google Maps, unde vedeam date despre relief, despre distanţa la care suntem faţă de nişte comune. Le-am dat datele serviciilor de salvare”.

Poliţia are un sistem de depistare prin GPS a telefoanelor, dar nu poate fi folosit decât la depistarea infractorilor, iar pentru aceasta are nevoie de mandat de la magistraţi – este explicaţia halucinantă a IGPR.

“Achiziționarea sistemului s-a realizat în cursul anului 2013 în urma accesării unui proiect finanțat din fonduri europene prin mecanismul OLAF Hercules2 de Asistență Tehnică, în vederea întăririi capacității de luptă a unităților de poliție împotriva criminalității economico-financiare. Sistemul poate fi folosit doar în baza autorizării magistraților, în instrumentarea cauzelor penale, pentru localizarea terminalelor GSM folosite de principalii suspecți de comiterea unor infracțiuni grave. De asemenea, acesta poate fi folosit în vederea localizării persoanelor urmărite în temeiul legii, precum și a celor dispărute în condiții suspecte, care fac obiectul unor cauze penale. Sistemul este folosit potrivit prevederilor art. 91 ind. 4 și art 493 ind. 1, din Codul de Procedură Penală”, precizează IGPR într-un comunicat remis marți.

De altfel, după “război”, cu ajutorul sistemului GPS au stabilit şi procurorii  că locul în care s-a prăbușit aeronava se află pe raza comunei Horea, a declarat, marți, șeful Serviciului de Medicină Legală Alba, Gheorghe Vieru.

Victimele

Pilotul Adrian Iovan a murit în jurul orei 22.00, iar rezidenta Aurelia Ion, la ora 23.10. Adrian Iovan efectua zborul ca voluntar, el participând la multe astfel de acţiuni umanitare.

Aurelia Ion avea 23 de ani era medic rezident în anul V la Institutul de Medicină Militară şi participa ca voluntar la prelevarea de organe. Nu era pentru prima dată când desfăşura o asemenea activitate.

“Sublocotenentul Aurelia Ion, ofițer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din București, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activități pe linie medicală”, precizează MApN, într-un comunicat,

Supravieţuitorii

Dr. Radu Zamfir are 39 de ani şi a absolvit UMF “Carol Davila” în 1998. Este medic specialist chirurgie generală din octombrie 2006 şi lucrează la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie.

Dr. Valentin Calu (42 ani), este doctor în ştiinţe medicale şi lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, iar din 2007 este şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Elias.

Dr. Cătălin Pivniceru este medic specialist chirurgie generală la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti.

Dr. Sorin Ianceu (37 ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş, a absolvit UMF Cluj şi se specializează în transplant. El face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Răzvan Petrescu – copilotul avionului, are ambele picioare fracturare, a fost operat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.