UPDATE! MAE: Cetăţenii români să manifeste prudenţă sporită în Turcia. Protestele continuă, Poliţia intervine în forţă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a actualizat, duminică, atenţionarea de călătorie lansată cetăţenilor români care intenţionează să se deplaseze pe teritoriul Turciei sau care se află deja acolo,  recomandându-le să manifeste prudenţă sporită şi să evite zonele centrale ale oraşelor Ankara, Izmir şi Istanbul, deoarece protestele continuă. După o noapte de atacuri cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, Poliţia turcă i-a urmărit pe manifestanţi până la câteva străzi distanţă de Piaţa Taksin şi Parcul Gezi din Istanbul, iar duminică acţionează din nou în forţă, pentru a preveni noi demonstraţii în centrul oraşului. 

UPDATE 17 iunie: Forţele de ordine au operat circa 350 de arestări în rândul protestatarilor, informează agenţiile de ştiri străine.

Pe de altă parte, ziarele turceşti scriu că premierul Erdogan ar fi fost întâmpinat de 1 milion de susţinători la mitingul organizat de partidul său.

Redăm integral comunicatul MAE:

“Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze pe teritoriul Turciei cu privire la continuarea protestelor.

Forţele de ordine au desfăşurat o amplă acţiune de evacuare a taberei protestatarilor din Parcul Gezi, utilizând tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Toate arterele de circulaţie spre piaţa Taksim şi centrul oraşului au fost blocate, forţele de ordine respingând grupurile de manifestanţi, care încercau să ocupe piaţa.

Autostrada E-5 şi şoseaua D-100 au fost temporar blocate, pe mai multe porţiuni, de marşul manifestanţilor şi de baricadele poliţiei.

Pe partea asiatică, un grup mare de protestatari a încercat să traverseze podul Bosfor, îndreptându-se spre centrul oraşului. Poliţia a intervenit, cu sprijinul jandarmeriei, blocând accesul pe pod.

De asemenea, au avut loc ciocniri în mai multe zone ale Istanbulului (Medcidyekoy, Bakîrkoy, Gazi, Elmadag).

În prezent, atât în Piaţa Taksim, cât şi în zonele adiacente se înregistrează ciocniri sporadice.

Există restricţii de circulaţie în mai multe zone din centrul oraşului, unde, după-amiază, va avea loc un miting de sprijinire a Guvernului.

Forţele de ordine supraveghează arterele de acces în piaţa Taksim şi alte zone.

În cursul nopţii trecute au avut loc manifestaţii de solidaritate (cu protestatarii, n.r.) la Ankara, Izmir, Adana, Mersin, Eskişehir şi alte oraşe din Turcia.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă sporită şi să evite zonele centrale ale oraşelor Ankara, Izmir şi Istanbul, precum şi să se informeze cu privire la starea de securitate, înainte de a se deplasa pe teritoriul acestei ţări.

De asemenea, este recomandată evitarea implicării în orice tip de manifestaţii”, se arată în comunicatul MAE.

Manifestanţii, atacaţi cu jeturi de apă sub presiune ce conţine „o soluţie medicinală”

După o noapte de confruntări, Poliţia turcă acţionează în forţă duminică, încă de dimineaţă, pentru a preveni noi demonstraţii în centrul oraşului Istanbul. Grupuri de sute de manifestanţi care au încercat să se apropie de Piaţa Taksim au fost rapid dispersaţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Guvernatorul oraşului, Huseyin Avni Mutlu, a avertizat că nu se va mai permite pentru moment accesul în Piaţa Taksim şi în Parcul Gezi, informează AP şi EFE.

Tanchetele poliţiei folosesc jeturi sub presiune cu „o soluţie medicinală”, a declarat guvernatorul duminică, după ce unii manifestanţi care au fost udaţi s-au plâns de iritaţii cutanate.

Respingând ca „speculaţii false” informaţiile conform cărora autorităţile ar fi utilizat „produse chimice”, el a susţinut că a fost vorba despre o “soluţie medicinală” care poate fi recunoscută datorită coloraţiei sale, dar care nu are efecte nocive, relatează EFE.

Anterior, secretarul general al Colegiului Medicilor din Istanbul confirmase pentru ziarul Milliyet că persoane care au fost expuse tirurilor tunurilor cu apă au suferit o reacţie alergică şi o senzaţie de arsură.

Potrivit grupului care coordonează manifestanţii – denumit “Solidaritate Taksim” – “sute” de persoane au fost rănite în timpul operaţiunii de sâmbătă seara şi în noaptea spre duminică. Guvernatorul Istanbulului a evaluat însă la 44 numărul lor. De la începutul revoltei, în 31 mai, au murit 4 oameni şi peste 7.500 au fost răniţi.

Nu se ştie numărul exact al celor arestaţi, autorităţile spunând că sunt câteva zeci – iar premierul Erdogan admiţând că 6 sunt cetăţeni străini -, însă protestatarii susţin că sunt câteva sute.

Mitinguri pro şi anti Erdogan

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al premierului Recep Tayyip Erdogan, încearcă să contracareze demonstraţiile antiguvernamentale organizând duminică un miting de sprijin al liderului său, similar celui de sâmbătă de la Ankara. La acesta, Erdogan a fost aclamat de o mulţime numită de el “Turcia reală”.

După ce sâmbătă declarase că răbdarea sa ajunsese la capăt, întrucât “situaţia devenise insuportabilă”, Erdogan a spus acum că era “datoria lui de premier să cureţe” Piaţa Taksim şi Parcul Gezi, locul în care mitingurile împotriva Executivului său ajunseseră în cea de-a 17-a zi.

Opozanţii Guvernului au lansat şi ei un apel la miting, sub lozinca „Un milion azi pentru Taksim”, la care ar urma să fie comemoraţi cei 4 morţi – 3 demonstranţi şi un agent de ordine – cu care s-a soldat intervenţia autorităţilor. Pe reţelele de socializare,  chemare la proteste a fost lansată sub titlul „Turcia în stradă”.

Totodată, principalul sindicat al funcţionarilor a anunţat că simpatizanţii săi vor ieşi “pe străzi şi în pieţe” în semn de “răspuns democratic” la acţiunea de dispersare cu forţa a manifestanţilor.

În timp ce simpatizanţii premierului îl aclamau, protestatarii erau dispersaţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Sindicatele fac apel la grevă generală

Două dintre cele mai mari sindicate din Turcia au anunţat declanşarea grevei generale în toată ţara, începând de luni, pentru a denunţa violenţele comise de Poliţie împotriva manifestanţilor care se opun premierului  Erdogan, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al sindicatului KESK. “Intrăm în grevă de mâine în toată ţara, împreună cu (sindicatul) DISK şi cu alte organizaţii”, a afirmat Baki Cinar.

 Medici, ingineri, arhitecţi şi detinşti se alătură apelului la grevă.

Organizaţiile sindicale cer, de asemenea, încheierea “imediată” a violenţelor Poliţiei.

Aceste sindicate au organizat deja o grevă miercuri, după o altă operaţiune în forţă a forţelor de ordine pentru evacuarea a zeci de mii de manifestanţi din piaţa Taksim din Istanbul. Primul apel la grevă generală a fost însă prea puţin urmat. Confederaţia sindicală a muncitorilor revoluţionari (DISK) revendică 420.000 de membri şi Confederaţa sindicală a salariaţilor din sectorul public (KESK) 250.000 de membri.

Germania arată din nou cartonaşul galben

“Guvernul turc a lansat, prin comportamentul său regretabil, semnale complet negative, pe de-o parte spre propriul popor, iar de cealaltă parte către întreaga lume şi inclusiv spre noi, spre Europa”, a declarat, duminică, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, potrivit AFP.

Germania găzduieşte cea mai importantă comunitate turcă pe teritoriul Uniunii Europene, iar în această ţară au avut loc mici manifestaţii de solidaritate cu opozanţii Guvernului islamo-conservator condus de Erdogan.

“Guvernul german îşi reiterează avertismenul că libertatea de a manifesta şi libertatea de exprimare trebuie să fie garantate, iar cetăţenii paşnici trebuie să fie respectaţi”, a transmis şi purtătorului de cuvânt al Executivului german, Steffen Seibert.

El a subliniat că Guvernul german se pronunţă în favoarea “continuării dialogului” în Turcia, adăugând că Berlinul “îndeamnă toate părţile implicate să dea dovadă de raţiune”.

Este cel de-al doilea avertisment dat de Berlin, primul fiind cel de miercuri seara, după ce jurnaliştii CNN International au transmis imagini live din Piaţa Taksim atacată de poliţişti cu gaze lacrimogene, şi au relatat ce se întâmplă acolo purtând măşti de gaze pe figură. De altfel, toţi reporterii de teren, cameramanii şi fotoreporterii procedează la fel, pentru a putea râmâne la faţa locului când aerul este irespirabil.

La rândul său, Consiliul Europei a îndemnat Turcia să evite “orice escaladare suplimentară a violenţelor”, insistând că autorităţile sunt obligate să asigure “desfăşurarea paşnică” a manifestaţiilor şi “securitatea tuturor cetăţenilor”.

Deocamdată, dispozitivul poliţienesc ce înconjoară Piaţa Taksim nu va elibera locul. Rămâne însă de văzut până când vor interzice autorităţile intrarea publicului în piaţă.

Magda SEVERIN