Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) este cutremurat in aceste zile de neregulile scoase la iveala in urma atacului armat produs de un angajat al sau si soldat cu dou morti si 6 raniti prin impuscare. Obtinerea cu usurinta a permisului port-arma letala si ignorarea plangerilor formulate impotriva unei persoane agresive au dus la caderea unui cap: chestor principal Vasile Viorel, ce fusese timp de 1 an imputernicit in functia de sef al Politiei Capitalei. Totodata, s-a dispus cercetarea prealabila fata de 7 ofiteri cu functie de conducere din Politia Bucuresti, alaturi de chestorul Vasile Viorel. Alti 4 ofiteri ai Sectiei 14 Politie sunt cercetati prealabil pentru ca nu au respectat procedurile si au amanat luarea unei decizii in privinta apelului disperat al sotiei ucigasului, devenita victima la 5 zile de la depunerea plangerii.
Seful Politiei Romane, Liviu Popa, a anuntat, miercuri dimineata, ca s-a dispus cercetarea prealabila fata de 4 ofiteri din cadrul Sectiei 14 Politie “pentru ca nu au fost respectate unele proceduri”. El spera ca verificarile in cazul soferului de pe ambulanta MAI, agent de politie Gheorghe Vladan, sa fie finalizate in cursul zilei. Criminalul era cunoscut drept “un om agresiv”, a precizat oficialul.
“Impotriva criminalului au fost depuse 14 plangeri, dintre care 11 au fost solutionate, fiind propuse solutii la parchetul competent, 3 sunt inca in curs de solutionare. Dintre cele 14 plangeri, una singura a fost depusa de fosta sotie, Florina Vladan, restul sunt depuse de vecini sau cunostinte ale criminalului. (…) Pentru ca, totusi, din punct de vedere politienesc nu au fost respectate unele proceduri, s-a dispus cercetarea prealabila fata de 4 ofiteri din cadrul Sectiei 14 Politie”, a declarat Liviu Popa.
Fostul sef al Politiei Capitalei si 7 ofiteri cu functii de conducere, cercetati prealabil
De asemenea, chestorul Viorel Vasile, inlocuit miercuri de la conducerea Politiei Capitalei, si 7 sefi din institutie sunt cercetati prealabil. In urma unui control facut la sfarsitul anului trecut au fost gasite mai multe nereguli legate de modul in care Vasile Viorel a condus institutia si s-a implicat in solutionarea problemelor, a adaugat inspectorul general al IGPR.
Liviu Popa a precizat ca inca din luna ianuarie i-a prezentat fostului ministru Traian Igas rezultatele raportului de control la Politia Capitalei, iar acesta i-a cerut sa prezinte raportul sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica din MAI. El a spus ca si-a insusit aceasta solicitare, iar acum a prezentat acest raport si actualului ministru, Gabriel Berca.
Cei care au dat “prea usor” permisul de port-arma, sesizati la Parchet
Pe de alta parte, inspectorul general al IGPR a spus ca dosarul de autorizare a lui Vladan a fost incomplet, iar permisul de arma a fost obtinut “in mod cel putin la prima vedere usor”.
“Urmare a constatarilor facute vom sesiza parchetul competent cu privire la comiterea infractiunii de neglijenta in serviciu fata de ofiterii care au fost implicati in autorizarea detinatorului de arma (Vladan – n.r.)”, a spus Popa.
El a precizat ca din dosarul de autorizare lipseau avizul psihologic, cazierul judiciar si fisa de cunoastere a petentului care ceruse autorizarea de detinator de armament letal.
Autorizarea detinerii armelor letale, regandita
“As vrea sa cred ca este un bun semnal de a regandi tot ceea ce inseamna autorizarea detinerii armelor letale. Cred ca Romania nu este o tara care sa impuna folosirea armei letale pentru autoaparare. Cred ca toate aceste conditii in care sa poti obtine o arma letala trebuie inasprite si pentru asta le-am cerut deja colegilor mei sa faca propuneri foarte clare atat pe lege ferenda, cat si metodologii interne ale noastre”, a declarat Liviu Popa.
El a tinut sa precizeze ca Vladan “nu a fost niciodata politist”, asa cum s-a facut referire la el de la eveniment incoace.
“Acest criminal nu a fost niciodata politist, nu a avut de-a face cu Politia Romana, acest individ este un simplu sofer, nu este politist. Va asigur ca prin tot ceea ce facem cautam solutii pentru ca securitatea cetateanului sa fie pe zi ce trece de un grad tot mai ridicat”, a afirmat Liviu Popa.
In opinia sa, desi a fost un eveniment grav, nu trebuie “sa generalizam” si “sa le cream un disconfort” cetatenilor. Politia Romana e o institutie serioasa, cu reguli foarte precise, iar cei care nu le respecta trebuie sa raspunda, a subliniat el.
Un apel ignorat, doua morti ce puteau fi evitate
Autorul atacului armat de la un salon de cosmetica din Dorobanti, Gheorghe Vladan, a fost arestat preventiv marti seara, pentru omor calificat si deosebit de grav si de tentativa la aceasta fapta. El a tras 11 gloante cu un pistol Glock de 9 mm cu incarcator de 19, ucigand-o pe sotia sa si pe casiera de la coafor si ranind alte 6 persoane.
In 1 martie, Florina Vladan l-a reclamat pe sotul sau la Sectia 14 Politie, pentru comportament agresiv. Apelul disperat al femeii a fost insa ignorat de politisti, care l-au chemat la audiere abia 5 zile mai tarziu, cand acesta si-a ucis sotia in loc sa se prezinte la raport. Gheorghe Vladan mai fusese reclamat de cateva ori si de vecini, iar lumea l-ar fi cunoscut ca un barbat recalcitrant, ceea ce impunea o verificare mai atenta a cazului. Gheorghe Vladan se afla in proces de divort cu sotia sa, Florina, iar primul termen de judecata trebuia sa aiba loc miercuri, 7 martie.
Gheorghe Vladan lucra ca sofer la Centrul medical de diagnostic si tratament Dr. N. Kretzulescu-Policlinica MAI, anterior el fiind angajat ca sofer la MAI. (M.S.)