Managerii societăților comerciale preconizează pentru perioada martie – mai o tendință de creștere în construcții, industria prelucrătoare și sectorul de comerț și o creștere moderată în servicii în raport cu cele trei luni anterioare, pe baza indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Național de Statistică (INS). Soldul conjunctural indică percepția respondenților asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creșterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
În sectorul construcții, managerii estimează pentru următoarele 3 luni o creștere a volumului producției (sold conjunctural plus 23%) și a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural plus 17%).
Totodată, ei văd o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural plus 6%). Cât privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează o creștere (sold conjunctural plus 6%).
Estimările sunt optimiste, după prăbuşirea din ianuarie, când volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,3% faţă de decembrie, potrivit Eurostat.
Şi în industria prelucrătoare managerii estimează pentru următoarele trei luni creșterea volumului producției (sold conjunctural plus 19%), iar în cazul unora dintre activități chiar mai mare decât pe total industrie prelucrătoare.
Este vorba despre: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural plus 72%), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (sold conjuncturale plus 39%), fabricarea substanțelor și a produselor chimice și fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (solduri conjuncturale plus 36%).
Pentru prețurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate (sold conjunctural plus 5%), ca şi în cazul numărului de salariați, soldul conjunctural fiind de plus 4% pe total industrie prelucrătoare.
La comerțul cu amănuntul, managerii estimează o tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural plus 24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va avea, de asemenea, o creștere (sold conjunctural plus 18%).
În schimb, angajatorii prognozează o scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural minus 7%) în acest sector, dar și că prețurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creșteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural plus 20%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 7%).
În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural plus 1%) și a prețurilor (sold conjunctural plus 3%). (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU