Mâncăm ceapă franţuzească

După cartofi, nici ceapa românească nu ne mai place. În primele 4 luni, România a importat cu 72% mai multă ceapă, ceapă franţuzească, usturoi, praz şi alte legume aliacee, respectiv 27.589 tone, în valoare de 7,64 milioane de euro, faţă de perioada similară din 2012. În schimb, exporturile au fost de peste 18 ori mai mici decât importurile, cifrându-se la numai 1.487,6 tone, în valoare de 588.099 euro, faţă de cele 800,23 tone exportate în primele 4 luni ale anului trecut, în valoare de 370.286 euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Valoarea importurilor de ceapă, ceapă franţuzească, usturoi şi praza totalizat a totalizat în perioada similară a anului trecut 3,42 milioane de euro, pentru 16.060,69 tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă.

Atât exporturile, cât şi importurile de ceapă, ceapă franţuzească, usturoi, praz, dar şi alte legume aliacee au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi extracomunitare.

În 2012, în România au fost cultivate 33.000 de hectare cu ceapă uscată, în scădere cu 3% faţă de 2011, de pe care s-a obţinut o producţie de 337.000 tone, cu 14,4% mai puţin ca în 2011. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.