Mănescu: Lituania invită CFR Marfă să fie partener în proiectul Viking

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, anunţă că omologul său lituanian, Rimantas Sinkevičius, i-a propus ieri, la Luxemburg, ca România să fie partener, prin CFR Marfă, al proiectului de transport feroviar Viking. Întrevederea cu ministrul lituanian al Transporturilor, a avuz loc cu ocazia reuniunii ministeriale UE – Parteneriatul Estic, cu tema „Conectarea Europei, posibilități create de cooperarea cu Parteneriatul Estic în domeniul transporturilor”.

„În spiritul intensificării relațiilor bilaterale între cele două state, cei doi oficiali au discutat posibilitatea participării României la proiectul de transport feroviar Viking, proiect destinat transporturilor de mărfuri între Marea Baltică şi Marea Neagră, între porturile Klapeida (Lituania) si Odessa/ Kicevsk (Ucraina)”, se arată în comunicatul remis redacţiei din partea Ministerului Transporturilor.

„Contribuţia CFR Marfă, în calitate de partener în acest proiect, ar  consta în preluarea la transport în tranzit a unei părţi din traficul de containere realizat prin Viking pe reţeaua feroviara românească între Giurgiuleşti/Galaţi sau Vadu Siret (implicând transbordarea containerelor) sau Ungheni şi Giurgiu/Ruse. Aceste transporturi ar reprezenta un transfer modal semnificativ de la transportul maritim/naval la transportul feroviar”, se adaugă în comunicat.

„Ministrul român al Transporturilor a salutat invitaţia din partea oficialului lituanian, de a fi parte a proiectului Viking, alături de Căile Ferate ale Lituaniei, Belarusului, Ucrainei, Bulgariei şi Republicii Moldova, companii maritime de cargo şi porturile Klaipeda, Illichivsk şi Odessa. Acest lucru se poate materializa printr-un Memorandum de Înțelegere, care va fi pus în discuție la viitoarea reuniune, din luna decembrie a acestui an”, mai precizează sursa citată.

În cadrul reuniunii ministeriale UE – Parteneriatul Estic, cu tema „Conectarea Europei, posibilități create de cooperarea cu Parteneriatul Estic în domeniul transporturilor”, au fost supuse aprobării Declarația Comună privind viitorul cooperării în domeniul transporturilor între UE și statele acestui parteneriat și lista proiectelor de infrastructură de pe teritoriul statelor Parteneriatului Estic, se arată într-un alt comunicat al MT.

„Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, şi-a exprimat convingerea ca această reuniune va contribui substanţial la dezvoltarea legăturilor transeuropene de transport între statele Uniunii Europene şi statele aflate în imediata vecinătate. Domnia sa a salutat eforturile Comisiei Europene pentru realizarea unei hărţi complete a infrastructurilor de transport, care permite identificarea priorităţilor de dezvoltare atât pentru România, cât şi pentru toţi vecinii noştri”, se precizează în comunicat.

„Este imperativ să ne concentrăm pe finalizarea cu prioritate a acelor coridoare de transport care au cea mai mare valoare adăugată pentru schimburile comerciale de la nivelul continentului, care acoperă principalele fluxuri de trafic. Ar trebui să plecăm de la crearea unei rețele centrale pe care s-o dezvoltăm în timp. Dacă vom reuşi apoi să echipăm această reţea cu sisteme inteligente de transport şi vom agrea măsuri care să reducă timpii de aşteptare din frontiere şi să elimine cât mai mult posibil barierele tehnice și administrative existente, vom asista la o creştere a traficului, cu toate efectele economice pozitive care decurg din aceasta”, a declarat Mănescu, în comunicatul remis redacţiei.

Totodată, România și-a asumat obiectivul de a deveni un actor important în spațiul Europa – Caucaz – Asia, un promotor al inițiativelor regionale și un susţinator al reformei și modernizării reale în această zonă, mai informează MT.

Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia (TRACECA) este ruta care traversează statele din regiunea Mării Negre, Caucazul de Sud și Asia Centrală, proiectat ca alternativă de transport la varianta nordică trans-siberiană.

Programul TRACECA este un program al Uniunii Europene de asistență tehnică in domeniul transporturilor și este destinat finanțării proiectelor pe Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia.

Acest program urmăreşte să contribuie la dezvoltarea relaţiilor economice, a comerţului şi a legăturilor de transport în această regiune şi să asigure accesul la piaţa internaţională a transportului rutier, feroviar şi a navigaţiei comerciale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.