Mark Gray, purtatorul de cuvant al CE, a declarat, la prezentarea raportului MCV pentru Romania – imediat dupa discursul presedintelui CE, Jose Manuel Barroso – ca “institutii precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) au demonstrat in ultimii 5 ani o activitate corecta in urmarirea coruptiei la nivel inalt”, iar “judiciarul s-a dovedit capabil si dornic sa isi reafirme independeta”. Astfel, “fara evenimentele ultimele 3 saptamani, e posibil sa fi avut un alt raport MCV”, a aratat el.
“Ma voi referi la modificarile din ultimii 5 ani tinand seama ca unele au fost aduse in discutie in lumina evenimentelor din ultimele saptamani. Structura legala a fost reinoita. Institutii precum DNA si ANI au demonstrat o activitate corecta in urmarirea coruptiei la nivel inalt. Judiciarul s-a dovedit capabil si dornic sa isi reafirme independeta. Obiectivele MCV nu au fost atinse. Implementarea a inceput in unele zone in timp ce in altele lasa de dorit. Controversele recente reprezinta un obstacol grav in calea progreselor de pana acum”, a precizat Gray.
El a adaugat ca “sunt luate astazi decizii cu privire la CCR si referendum pe care le urmarim indeaproape” si ca “MCV va continua precum a indicat si presedintele Barroso”. “Am decis sa facem un nou raport pana la sfarsitul anului, pentru a vedea daca recomandarile au fost respectate si daca sistemul de verificare a puterilor in stat a fost restabilit. Nu vom discuta despre scenarii pozitive si negative in privinta statelor membre. Daca ne uitam la ultimii 5 ani, s-au implementat modificari importante. Fara ultimele evenimente, e posibil sa fi avut un alt raport, dar suntem unde suntem. Este important ce se intampla in continuare”, a aratat prurtatorul de cuvant al CE.
“Vom urmari foarte de aproape implementarea celor 11 angajamente ale premierului Ponta”
“Am salutat cele 11 angajamente ale premierului Ponta. Nu sunt doar cuvinte, sunt scrise pe hartie. Credem ca vor fi implementate. Vom urmari foarte de aproape implementarea celor 11 puncte. Ce se intampla dupa cel de al doilea raport tine de ce se intampla la fata locului pana in decembrie. (…) Trebuie sa revenim la sfarsitul anului datorita evenimentelor importante din ultimele 3 saptamani, care au facut necesara interventia comisiei si a presedintelui ei”, a mai spus Mark Gray.
El a continuat spunand ca va astepta pana va vedea “care sunt deciziile Parlamentului referitoare la referendum si CCR inainte de a spune ceva”. “Sa lasam Parlamentul sa ia propriile decizii, apoi vom comenta. Cred ca, la final, e importanta sa ne indepartam de margine si sa revenim la situatia de dinainte de controversele din ultimele saptamani, cand institutiile precum CCR sa poata lua decizii in conformitatea cu legea, cu Constitutia si cu atributiile lor”.
“Cazuri importante in ultimele saptamani, in care ICCJ a jucat un rol important”
Intrebat de ce i-a cerut CE presedintelui interimar al Romaniei sa nu acorde gratieri, Gray a raspuns: “Stiti la fel de bine ca mine ca sunt cazuri importante, care au fost evidentiate in ultimele saptamani, in care ICCJ a jucat un rol important. Acestea sunt cerintele Comisiei si sunt angajamente luate de premier si de presedinte. In contextul in care avem un angajament pe cele 11 puncte, le vom urmari indeaproape. Nu vreau sa sugerez ca monitorizarea care va urma se va axa doar pe cele 11 puncte, ci si pe punctele precizate anterior cu privire la MCV”.
“Chestiunile la care ne-am uitat in ultimii 5 ani: numirea procurorilor, DNA, ANI”
“La finalul anului va fi un raport pentru Romania in contextul evenimentelor din ultimele 3 luni. Motivul pentru care nu precizez un raport viitor este evident. Nu stim ce se va intampla in urmatoarele 6 luni si ce va fi necesar sa facem. Comisia nu poate spune ca MCV se va finaliza intr-un an, in 5 ani. Nu putem pune termene. Termenul depinde de ce va face Romania si vom face tot ce putem sa o ajutam”, a mai precizat purtatorul de cuvant al CE.
Intrebat daca, in cazul in care CE nu ar fi avut MCV pentru Romania, ar fi putut sa adreseze cu aceeasi virulenta ingrijorarile privind statul de drept in Romania, Mark Gray a raspuns: “Cred ca CE a ridicat astfel de ingrijorari si a reactionat in decembrie, in privinta Ungariei. In Romania avem o alta situatie, bazata foarte mult pe respectarea tratatelor si asigurarea ca valorile democratice, statul de drept sunt respectate. Unicitatea Romaniei este reprezentata de MCV. Chestiunile la care ne-am uitat in ultimele trei saptamani le-am urmarit in ultimii 5 ani: numirea procurorilor, DNA, ANI. Este un mecanism de verificare si de cooperare si datorita mecanismului suntem capabili sa facem anumite lucruri”.
“Nu am spus “unele recomandari”, ci “toate recomandarile” trebuie respectate”
Mark Gray a spus, raspunzand unei alte intrebari, ca scrisoarea premierului Ponta pentru presedintele Barroso cu cele 11 cerinte ale CE nu este publica, intrucat “nu obisnuim sa publicam scrisori”. “Trebuie sa puneti aceasta intrebare la biroul premierului Ponta. In ceea ce priveste deadline-ul, cred ca am clarificat sapatamana trecuta ca asteptam rezultate imediate. Cred ca, in ceea ce priveste timpul pentru rezolvare, nu este momentul sa spunem ca ceva trebuie facut pana luni, marti, sau pana saptamana viitoare. Cred ca urgenta situatiei este recunoscuta la Bucuresti. Cred ca premierul, si nu numai, a reactionat foarte repede”.
Intrebat ce se va intampla cu Romania daca, pana la sfarsitul anului, nu se vor respecta unele recomandari, Mark Gray a fost ferm: “Nu am spus “unele recomandari”, ci “toate recomandarile”. Nu voi intra in scenarii posibile pentru finalul anului. Cred ca presedintele a primit cu bine angajamentele premierului”, a aratat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. (M.S.)