Mecanicii de locomotivă cer oprirea privatizării CFR Marfă

Aproximativ 100 de membri ai Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România (FMLR) vor protesta, marţi, între orele 9.00-14.00, în faţa sediului Ministerului Transporturilor, cerând oprirea privatizării CFR Marfă şi reluarea evaluării acestei societăţi, deoarece 180 de milioane de euro, cu cât a fost scoasă la mezat, li se pare o sumă prea mică, a anunţat luni, într-o conferinţe de presă, Iulică Măntescu, preşedintele FMLR. “Acţiunea de protest de marţi ar putea continua miercuri şi joi, însă totul depinde de existenţa sau nu a unui eventual dialog cu conducerea ministerului. Noi am obţinut autorizaţii de pichetare pentru un interval de două săptămâni”, a precizat el.

„Preţul de 180 de milioane de euro minim, susţinut de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, pentru cele 51% din acţiuni, este unul foarte mic, având în vedere că pe piaţa liberă CFR Marfă ar putea fi evaluată la peste un miliard de euro”, reclamă liderul lor.

Iulică Măntescu mai spune că în dosarul de prezentare nu există o prevedere referitoare la protecţia celor 10.700 de salariaţi şi, din informaţiile sale, 40-50% dintre ei or să-şi piardă locurile de muncă după privatizare.

„Nu în ultimul rând lipseşte un acord social în ceea ce priveşte acordarea salariilor compensatorii în caz de disponibilizare, acord care să facă parte din contractul de vânzare-cumpărare acţiuni”, a declarat Iulică Măntescu.

Potrivit acestuia, Ministerul Transporturilor a demonstrat, în ultima perioadă, că nu-şi respectă partenerii sociali şi că nu dă curs promisiunilor făcute în momentul în care federaţia a declanşat o dezbatere publică referitoare la privatizarea CFR Marfă.

“Dorim o privatizare normală a CFR Marfă, care să respecte regulile promise şi care să nu semene cu privatizarea Oltchim. De asemenea, solicităm autorităţilor demararea unui dialog social care să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă această societate – aflată în situaţia de a avea o pierdere lunară de 55-59 milioane lei”, a mai spus Măntescu.

El a avertizat că „există pericolul declanşării unor mişcări sociale necontrolate”, deoarece angajaţii CFR Marfă sunt foarte nemulţumiţi de ce li se va întâmpla. Măntescu a mai spus că, de la începutul anului, au fost anulate 400 din cele 1.500 de trenuri care circulau la nivelul ţării, existând posibilitatea ca până la sfârşitul anului să mai fie anulate încă 300 de trenuri.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.