Merkel, interesată de cine reprezintă România la Consiliul European. Băsescu i-a cerut sprijin pentru Schengen

Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania, s-a interesat miercuri, la întâlnirea bilaterală pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, cine va reprezenta România la reuniunile Consiliului European, inclusiv la cea de acum, din 18 – 19 octombrie. Şeful statului i-a precizat că există două decizii recente ale Curţii Constituţionale care stabilesc “dincolo de orice dubiu” reprezentarea de către preşedintele ţării.

În cadrul întrevederii, preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit cancelarului federal al Germaniei “pentru angajamentul ferm faţă de valorile europene şi standardele democratice, angajament demonstrat inclusiv în perioada iulie – august 2012, în care s-a desfăşurat criza politică severă din România”, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a afirmat că “instituţiile statului de drept au rămas stabile şi au funcţionat corect în această perioadă”.

Totodată, Traian Băsescu i-a solicitat cancelarului federal Angela Merkel sprijinul pentru degajarea unei decizii favorabile aderării României la spaţiul Schengen în cursul anului viitor.

Şeful statului se află, de joi, la Bruxelles, unde participă la lucrările Consiliului European de toamnă. Reuniunea are ca obiectiv marcarea progresului înregistrat în implementarea deciziilor adoptate la reuniunea din iunie în domeniul creşterii economice şi pregătirea deciziilor privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, care se vor lua la reuniunea ce va avea loc în decembrie.

Amintim că, în iunie, România a fost reprezentată la Bruxelles de premierul Victor Ponta, care s-a dus fără a avea mandat din partea preşedintelui.

Ulterior, după ce Curtea Constituţională a decis că preşedintele este cel care reprezintă România, Ponta a declarat că o să-l roage pe Băsescu să se ducă de acum încolo la Bruxelles.

La lucrările Consiliului European de toamnă, discuţiile se vor concentra asupra măsurilor de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare şi vor avea în vedere, în principal, crearea unui cadru integrat bugetar şi de politici economice. De asemenea, liderii europeni vor aborda şi crearea unei Uniuni Bancare.

România va fi parte a Uniunii Bancare, chiar dacă nu se află în Zona Euro

În 14 septembrie, Traian Băsescu i-a asigurat, la Bruxelles, pe Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi pe Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European,  că România va fi parte a Uniunii Bancare.

Şeful statului a precizat atunci că argumentul principal pentru care România doreşte să fie parte a Uniunii Bancare, chiar dacă nu se află în Zona Euro, este legat de faptul că 85% din piaţa banking-ului românesc este ocupată de bănci din Zona Euro.

“Nu putem rămâne în afara structurilor de decizie, atât timp cât băncile care operează pe teritoriul României sunt bănci din zona euro, preponderent”, susţinea Traian Băsescu.

Cu aeronava prezidenţială au mers joi, spre Bruxelles, împreună cu Traian Băsescu, şi premierii Sloveniei şi Irlandei, care au participat miercuri la prima zi a Congresului PPE de la Bucureşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.