USL moare după numai 1 an şi două luni de la colosalul succes de la alegerile parlamentare din 2012 iar uriaşa construcţie politică ce a adus în Legislativ o majoritate de peste 70% nu a reuşit nici salvarea puşcăriabililor, nici modificarea Constituţiei, nici descentralizarea. Văzut cu sacii-n căruţă şi cu o altă majoritate asigurată cu traseişti de la PP-DD şi PDL captaţi anul trecut, PSD îşi vede visul cu ochii: ieşirea PNL de la guvernare în mijlocul unui scandal din care românii care au votat USL nu prea înţeleg cine este de vină, ci doar că politicienii aduşi de ei în fruntea ţării se ceartă pe ciolan. Până la alegeri ei vor uita, în primul rând pentru că nu au o alternativă credibilă.
Într-un apel lacrimogen, premierul Victor Ponta a rugat pentru ultima oară PNL „să nu rupă USL şi să rămână în Uniune pentru a continua să guverneze împreună”, arătând că „obiectivele noastre sunt lupta împotriva regimului Băsescu”.
„Precizez pentru toţi cei ce vor lua decizia azi că vreau să numesc în funcţie pe toţi cei numiţi de PNL, îmi doresc să lucrez cu domnul Iohannis ca ministru, nu vom revendica nicio funcţie a PNL pentru PSD, partenerul nostru Daniel Constantin a renunţat la solicitarea de a fi vicepremier”, a vrut Ponta să fie convingător.
Niciun cuvânt însă despre funcţia de vicepremier cerută de Iohannis şi prezentarea în faţa Parlamentului pentru schimbarea structurii Guvernului.
De cealaltă parte, Crin Antonescu a ales un tertip convingător pentru a ieşi de la guvernare: Iohannis şi pretenţia de struţo-cămilă, adică de a fi numit ministru de Interne şi vicepremier – dar nu la Finanţe, post eliberat prin demisia lui Daniel Chiţoiu dar pentru care este în cărţi Eugen Nicolăescu de la Sănătate.
Cum vicepremier peste MAI este deja Gabriel Oprea iar liberalii nu au cerut cu subiect şi predicat acest post, rămânea de văzut următorul pas al PNL în caz că Ponta ar fi fost de acord cu Iohannis vicepremier. Dar peste ce ministere? Că doar nu ar fi avut pretenţie la prerogativele lui Liviu Dragnea!?!
Schimbarea structurii Guvernului ar fi fost, aşadar, mult mai complicată. Din moment ce PNL ar fi cedat supervizarea Finanţelor, oare ce ar fi vrut în schimb? Iată un element pe care liderul PNL l-a ţinut ascuns, dar nici Ponta nu l-a dezvoltat.
Făcea parte din scenariu: dacă premierul a fi cedat, urmau alte pretenţii şi tot aşa. Ponta ştie paşii pentru că la fel a procedat PSD când a ieşit din Guvernul Boc înainte de alegerile prezidenţiale din 2009 – e drept, după doar 9 luni de guvernare alături de PDL. Acum manevra PNL îi vine mănuşă pentru ca PSD să aibă candidat propriu la prezidenţiale.
Magda SEVERIN