Ministrii Cabinetului Ponta au depus juramantul de investitura in fata presedintelui Traian Basescu, luni seara, la Palatul Cotroceni, dupa ce seful statului a semnat decretul de numire a Guvernului. Ceremonia a avut loc tarziu, de la ora 22.30, iar presedintele le-a spus la inceput, amintind de suspendarea sa din 2007: “Va felicit pentru votul impresionant din Parlament, va apropiati de 322, o cifra celebra, care v-a adus noroc data trecuta”. La finalul discursului, Basescu a intrebat razand, cu referire la tinuta portocalie a Dacianei Sârbu, sotia lui Victor Ponta: “Domnule prim-ministru, aveti idee, a mai ramas vreun pedelist, ca vad o doamna in portocaliu, acolo”.
Traian Basescu le-a spus noilor ministri ca s-ar astepta la o continuare la ce s-a facut bun pana acum: “Poate ca Legea Sanatatii si Legea reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegeri. In acelasi timp, m-as astepta sa nu inceapa un proces de restauratie. In ultimii ani, in procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislatie si de activitati sociale si economice, care au fost asezate pe o legislatie moderna. Si aici ma refer la noua Lege a salarizarii, la Legea pensiilor, la cele patru Coduri si la legile de aplicare a Codurilor pentru justitie, la Legea micii reforme, la Legea Educatiei si la Codul Muncii. Poate că ne facem alte prioritati din cele ce trebuie facute”.
Parchetul, DNA, ICCJ, CSM si serviciile de informatii nu mai sunt “anexa” partidelor
De asemenea, el a spus ca s-ar astepta “la o consolidare la ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, adica o izolare a institutiilor statului de partide, si nu a tuturor institutiilor statului”. “Ma refer la parchete, ma refer la Parchetul General si DNA, desigur, ma refer la serviciile de informatii, la Inalta Curte de Casatie şi Justitie si la CSM. Cred ca sunt niste castiguri extraordinare prin faptul ca aceste institutii nu au mai fost o anexa a partidelor aflate la guvernare, nici prin numirile care s-au facut si nici prin relatiile dintre Guvern si aceste institutii”, a atentionat seful statului.
Mineritul, eterna poveste
Traian Basescu a cerut memebrilor Cabinetului Ponta sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca: “Deficitele structurale majore pe care le avem la fondul se sanatate si de pensii deriva din faptul ca nu resusim sa cream noi locuri de munca. Si aici probabil ca investitiile in minerit – si nu am nicio retinere sa spun din nou – exploatarile de aur, de cupru, sunt o solutie datorita cresterii pretului acestor materiale pe piata mondiala. Sigur, modul in care poate fi facut este problema Guvernului. Nu trebuie neaparat sa stam in asteptarea unui investitor care sa mai vina sa mai faca un mall. Avem obiectul muncii aici”.
Fara restauratie
El a mai spus ca se asteapta la o buna colaborare, asigurandu-i ca “in mine veti avea un bun partener”, dar sa inteleaga ca “nu am dreptul moral sa raman impasibil daca un proces de restauratie in Educatie, spre exemplu, s-ar produce sau in noua legislatie a muncii sau in legislatia pentru Justitie”.
“Aceste lucururi s-au obtinut cu sacrificii politice enorme, cu costuri politice enorme, iar guvernele care au fost inaintea dumneavoastra, cu toate criticile ce le-au fost adresate – fie că vorbim de Guvernul Boc sau de Guvernul Ungureanu, dar în mod deosebit guvernul Boc – si-a asumat acest proces de reforma a statului. Aveti o misiune grea, in conditiile in care Europa nu este stabilizata economic. Recesiunea a aparut la orizont in cel putin 10 state din Zona Euro. Va asigur de toata buna credinta atat timp cat lucrurile vor merge inainte. Va doresc succes pentru ca de succesul dumneavoastra depinde viitorul tarii”, a incheiat Basescu.
Premierul, cu familia
La ceremonia de depunere a juramantului de catre membrii noului Cabinet condus de Victor Ponta, au asistat lideri si parlamentari USL, inclusiv liderul liberal Crin Antonescu, presedintii Camerelor Parlamentului, judecatorii Curtii Constitutionale, mama si sotia premierului Victor Ponta, precum si socrul sau, Ilie Sarbu.
Lista celor 20 de ministri
Ministrul Finantelor si vicepriministru: Florin Georgescu
Ministrul Afacerilor Externe: Andrei Marga
Ministrul Justitiei: Titus Corlatean
Ministrul Economiei: Daniel Chitoiu
Ministrul Administratiei si Internelor: Ioan Rus
Ministrul Apararii: Corneliu Dobritoiu
Ministrul Agriculturii: Daniel Constantin
Ministrul Muncii – Mariana Campeanu
Ministrul Educatiei – Ioan Mang
Ministrul Transporturilor – Ovidiu Silaghi
Ministrul Sanatatii- Vasile Cepoi
Ministrul Dezvoltarii si Turismului: Eduard Hellvig
Ministrul Culturii: Mircea Diaconu
Comunicatiilor: Dan Nica
Ministrul Afacerilor Europene: Leonard Orban
Ministrul Administratiei: Victor Paul Dobre
Ministrul Mediului: Rovana Plumb
3 ministri delegati:
Ministrul pentru Dialog social: Liviu Marian Pop
Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Lucian Isar
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa
Magda SEVERIN