Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat, joi, că numai 67 de probe de lapte, reprezentând 5% din cele 1.335 recoltate pentru analiză au fost depistate pozitive, adică aveau nivelul de aflatoxină peste cel admis în Uniunea Europeană, de 0,05%. Iar din totalul probelor în neregulă doar 34 au fost găsite la ferme, restul fiind la procesatori (20), la centrele de colectare (5) şi la automatele de vânzare a laptelui (8). Ministrul s-a disculpat pentru panica indusă printre cumpărători argumentând că demersul său a fost unul menit să-i protejeze pe aceştia. Dar de ce a provocat această isterie înainte de primirea rezultatelor rămâne un mister. Peste 500.000 de mici fermieri au înregistrat pagube colosale în ultimele două săptămâni, generate de neîncrederea cumpărătorilor faţă de produsele de pe raft, dar şi de întârzierea rezultatelor analizelor făcute de ANSVSA. Iar bruma de lapte pe care le-o mai acceptă procesatorii le este colectată la preţuri mult mai mici.
Până la urmă, micii fermieri au rămas cu pagubele şi cu suspiciunea declarată că scandalul aflatoxinei este similar celui cu gripa aviară – adică alerta a avut conotaţii economice şi interese oculte, menite să distrugă şi singurul sectorul care mai „mergea” în România.
Iar cum după gripa aviară producţia şi-a revenit abia după 3 ani, micii fermieri estimează acum un timp şi mai îndelungat până la revenire, deoarece sectorul de creştere a vacilor este considerat cel mai dificil.
Culmea este însă că şi suspiciunile privind carnea de curcan cu antibiotice şi cea de cal vândută în locul celei de vită – alte scandaluri care i-au nenorocit pe producătorii de profil – nu au fost confirmate nici ele de analizele ANSVSA. Concret, carnea de cal nu a fost tocmai carne de-adevăratelea, ci doar „urme” generate de o „contaminare accidentală”. Iar probele din carnea de curcan au ieşit negative.
“Am închis alerta privind conservele de carne de vită retrase de la comercializare din cauza suspiciunii că ar conţine carne de cal pentru că procentul de substituire este de numai 1%. Conform regulamentelor europene este consideră fraudă tot ceea ce depăşeşte 1%. Contaminarea s-a produs accidental deci nu putem vorbi de fraudă”, a spus, joi, şeful ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
La rândul lor, reprezentanţii SC Producţie Ardealul au confirmat că rezultatele analizelor indică faptul că în cazul celor două loturi de conserve de carne de vită “Ardealul”, materia primă folosită a intrat accidental în contact cu carne de cal în exteriorul companiei, respectiv pe fluxul de aprovizionare a fabricii.
Panică de ministru
La aflatoxină, ministrul Constantin susţine că megaacţiunea sanitar-veterinară dispusă de el „a avut la bază o certitudine pe care am avut-o în data de 5 martie, când a fost depistată la o fermă din România aflatoxină peste cantitatea admisă la nivel european”.
„Din data de 7 martie au fost recoltate un număr record de probe pentru analizele din România, de 1.335 (…) Din 1.335 de probe care au fost recoltate în această perioadă, 67 de probe au fost găsite pozitive, deci cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă în Comunitatea Europeană, de 0,05%. Acest lucru înseamnă aproximativ 5% din numărul total de analize. Vorbim despre 34 probe pozitive pentru aflatoxină care s-au găsit în ferme, 5 probe pozitive în centrele de colectare lapte, 8 probe pozitive la automatele de vânzare lapte şi 20 de probe pozitive în unităţile de procesare. Toate aceste cazuri au fost izolate, produsele nu au ajuns pe raft, iar astăzi sunt sigure din punct de vedere al consumului’, a afirmat Constantin.
Duşi cu preşul
Chiar dacă 2la ora actuală se ştie foarte clar care sunt fermele cu probleme, precum şi centrele de colectare, iar în câteva zile acestea vor putea reîncepe să producă din nou pentru piaţă”, ministrul Agriculturii ţine la secret numele celor în cauză. Astfel, deşi susţine că nu vrea să ascundă lucrurile sub preş, continuă să nje ducă pe toţi cu preşul.
„Toate cazurile care au fost identificate au fost izolate şi produsele respective au fost oprite de la vânzare înainte de intra la procesare. Tot ceea ce se găseşte pe raft în momentul de faţă este bun din punct de vedere al consumului, nu afectează nicidecum sănătate publică. Ascunderea unor lucruri sub preş nu a reprezentat pentru mine, nici pentru USL o opţiune. Ştim foarte clar care sunt fermele şi centrele de colectare care au avut probleme, nu într-un mod intenţionat, ci involuntar. Astăzi, toate sunt izolate şi probabil că, în câteva zile, toate aceste cazuri izolate vor începe să producă din nou pentru piaţă”, a arătat Daniel Constantin.
Mânăstireanu: Doar 1,7% din producţia lunară a fost oprită de la vânzare
La rândul său, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a asigurat populaţia că „începând de săptămâna viitoare tot laptele provenit de la fermele care au avut probeleme cu aflatoxina este conform şi va fi sigur pentru consum”.
El a declarat că, începând din momentul controalelor, au fost oprite de la procesare sau vânzare directă către consumatorul final 193 de tone, respectiv 0,03% din producţia lunară a României, iar alte 104 tone de produse lactate au fost oprite în depozite şi distruse, ceea ce reprezintă 1,66% din producţie.
Deci, 1,7% din producţie, în timp ce fermierii reclamă că nu îşi mai pot vinde 80% din cantitatea de lapte muls zilnic, fiind siliţi să arunce laptele pe câmp. Iar numărul micilor fermieri este de circa 600.000. În cadrul controalelor au fost verificate numai 785 ferme de vaci de lapte, dar toţi, fără excepţie, au fost afectaţi.
Restul probelor s-au luat de la 177 centre de colectare lapte, 134 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final şi 239 de unităţi de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
Magda SEVERIN