Ministrul Agriculturii: Preţul pâinii va scădea, marii retaileri s-au angajat ferm. Ponta: eu cu pâinea, Băsescu dă circul

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat, miercuri, la Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor, că preţul pâinii va scădea odată cu reducerea de la 24 la 9% a TVA la pâine, un angajament ferm existând din partea marilor retaileri, care au semnat un protocol cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) de scădere a preţului pâinii cu exact diferenţa de TVA care se reduce – adică 15%. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este mai sceptic, dar susţine că cel puţin va scădea evaziunea. În domeniul panificaţiei, evaziunea fiscală este estimată la 50-80% de către patronate. Premierul Ponta a simţit nevoia să-l atace pe preşedintele Băsescu: “Eu mă ocup de pâine, dl preşedinte de circ, deci toată ţara va fi mulţumită”.

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, şi-a declarat scepticismul: “Din punct de vedere al MFP, din punctul meu de vedere, nu cred că preţul la pâine va scădea proporţional cu 15% pe întreaga piaţă. Avem, însă, un angajament şi un acord semnat cu marii retaileri, unde se vinde cea mai mare cantitate de pâine şi, acolo, avem preţul scăzut la pâine. Nu avem siguranţa că retailerii mai mici sau din toată ţara vor reduce preţul la pâine, dar scopul major al reducerii TVA de la 24% la 9% este de a crea un mediu concurenţial, o piaţă concurenţială, de a reduce evaziunea şi frauda fiscală în tot acest domeniu, pe întreg lanţul, de la producerea cerealelor, până la producerea pâinii”, a spus Daniel Chiţoiu.

Daniel Constantin susţine însă că va ţine lucrurile sub control, deoarece un comitet interministerial se va întâlni săptămânal pentru a căuta soluţiile cele mai bune de combatere a evaziunii.

Comitet interministerial antievaziune

“Comitetul interministerial va fi format din reprezentanţi ai MFP, ANAF, Protecţia Consumatorilor, ANSVSA, reprezentanţi ai fermierilor şi procesatorilor şi se vor căuta soluţii pentru combaterea evaziunii, pentru un control mai strict şi mărirea sancţiunilor. Comitetul va avea întâlniri săptămânale, iar în el vor fi implicaţi nu numai cei din industria de morărit ci şi din sectoarele care doresc să fie extinsă această măsură. De aceea cred că vom avea încasări mai mari şi vom combate evaziunea”, a arătat ministrul Agriculturii.

Şi Ministerul Finanţelor a semnat un protocol cu patronatul ROMPAN pentru identificarea evazioniştilor, iar celelalte patronate din industria alimentară sunt alături de autorităţi în acest demers.

“Toţi cei de la carne şi lapte şi-au manifestat interesul de a semna un asemenea protocol de combatere a evaziunii fiscale pentru că de succesul acestei măsuri depinde extinderea şi la alte produse. Cred că următorul produs care trebuie să beneficieze urgent de reducerea TVA este sectorul de carne. Acolo, din păcate, evaziunea este foarte mare, iar societăţile au cam aceleaşi probleme”, a mai spus Constantin.

TVA va fi redusă nu numai pentru pâine, ci şi pentru covrigi, baghete sau cornuri, dar nu şi pentru cozonac, chec şi alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, a precizat ministrul.

Pâinea şi circul, după Ponta

Premierul Victor Ponta, prezent şi el la Romexpo la Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor, a vrut să fie spiritual: “În final, mă gândeam că, iată, coabitarea funcţionează foarte bine: eu mă ocup de pâine, domnul preşedinte (Traian Băsescu, n.r.) de circ, deci toată ţara va fi mulţumită”, a spus el.

El şi-a arătat muşchii spunând că s-a luptat cu delegaţia FMI care nu a fost de acord, iniţial, cu măsura reducerii TVA la pâine.

“N-au fost discuţii uşoare (…) ca să reuşim să avem un acord general asupra introducerii acestei măsuri. Cred că a fost singura dată în timpul negocierilor în care am spus foarte clar: dacă cei de la FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA, atunci trebuie să pregătească să lucreze cu un alt guvern”, a precizat Ponta.

El susţine că vrea să dovească faptul că “nu suntem o ţară de evazionişti, aşa cum a fost descrişi şi de unii din România şi de alţii din afară”. “Problema este când taxele sunt mult prea mari pentru a putea fi suportate într-o competiţie corectă”, a arătat Victor Ponta, arătând că majoritatea statelor Uniunii Europene practică o TVA diferenţiată la alimente.

FMI: Este o măsură temporară

Andrea Schaechter, şeful Misiunii FMI, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la BNR, că reducerea TVA la pâine este o măsură temporară, iar după o perioadă se va face o evaluare dacă evaziunea fiscală s-a redus, lucru admis şi de premierul Ponta, care a estimat evaluarea după 9 luni sau 1 an.

„A fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificării bugetare. Obiectivul Guvernului este a reduce evaziunea fiscală. Este o măsură temporară, după o perioadă se va face o evaluare dacă s-a redus evaziunea fiscală”, a spus Schaechter, care a adăugat că, dacă datele arată că evaziunea fiscală nu s-a redus, s-ar putea reveni asupra reducerii TVA.

Oficialul FMI a spus că măsura trebuie evaluată cu atenţie, inclusiv de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), de îndată ce datele existente vor permite efectuarea unei evaluări.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă măsura de reducerea a TVA nu-şi va arăta efectele pozitive, Victor Ponta a răspuns că asta ar însemna că “măsura cu 24% era cea corectă”. El s-a declarat însă optimist: “Protocolul încheiat cu retailerii este un parteneriat între Guvern şi privat. Cine nu vrea să scadă (preţul -n.r.) se supune legilor pieţei – nu va vinde”, a opinat premierul.

Ponta: “Nu consumăm mai puţin, se fură mai mult”

Ponta l-a contrazis pe ministrul Constantin, care susţine că, din 1999/2000, consumul de pâine s-a redus de la 1,8 milioane de tone la doar 588.000 de tone în 2010.

“Nu cred că noi consumăm un sfert; cred că, de fapt, consumăm tot cât consumam şi în 2000, doar că 75% au dispărut din zona fiscalizată. Şi când ai un asemenea fenomen, evident că încerci să-l combaţi cu partea de control fiscal, dar îl combaţi şi la sursă, nu doar la efect”, a arătat Ponta.

AMRCR: Preţurile la raft vor scădea proporţional

Nu de aceeaşi părere sunt reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), care susţin că „ne aflăm într-o perioadă extrem de dificilă de subconsum şi suntem cu toţii de acord că o cotă mare de TVA este o frână în creşterea consumului şi, implicit, a bunăstării cetăţenilor”.

“În ultimul timp au fost destui sceptici care au descurajat Executivul să reducă mai devreme TVA, pretinzând că o micşorare a acesteia se va regăsi în profitul comercianţilor. Noi dorim să ne adresăm consumatorilor noştri, dar şi celor care au rezerve în legătură cu această măsură, asigurându-i că diferenţa de preţ aferentă scăderii cotei de TVA va fi resimţită de clienţii noştri în buzunarul lor”, asigură reprezentanţii AMRCR, într-un comunicat.

Marii retaileri îşi propun să întreprindă toate demersurile care le stau la îndemână pentru ca preţurile de la raft să scadă în mod efectiv cu acelaşi procent cu care va scădea cota taxei.

„Un element esenţial al acestui demers este implicarea producătorilor. În consecinţă, membrii AMRCR vor continua operaţiunile comerciale cu producătorii care înţeleg să respecte şi să aplice această măsură economică. În opinia membrilor noştri, cei mai mari operatori de retail de pe piaţa românească, o astfel de măsură va contribui la reducerea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali şi va stimula cu siguranţă şi consumul”, a declarat Delia Nica, director executiv al AMRCR.

Din Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România. Aceasta a fost constituită în anul 2003 şi are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI şi Mobexpert. AMRCR este singura reprezentantă a României la Eurocommerce.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.