Ministrul de Externe Corlăţean a DEMISIONAT. Ponta ar putea prelua interimatul, chiar candidând la Preşedinţie

Cu 6 zile înainte de al doilea tur de scrutin, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, şi-a anunţat demisia, astăzi la 11.30, motivând că doreşte, în acest fel, să respecte legea, dar l-a pus situaţie cel puţin penibilă pe premierul Victor Ponta, candidat la Preşedinţie şi care, potrivit logicii lui Cărlăţean, ar urma să încalce legea alegerilor.

UPDATE ora 14.20: Premierul Victor Ponta îl propune pe Teodor Meleşcanu interimar la conducerea MAE, acesta fiind fost şef al SIE şi el însuşi candidat la Preşedinţie dar eliminat în primul tur de scrutin cu ruşinosul scor de 1,09%. În acest fel, Ponta îi pasează cartoful fierbinte preşedintelui Traian Băsescu.  

“Ministerul Afacerilor Externe îşi menţine integral poziţia că nu există bază legală pentru suplimentarea secţiilor de votare în străinătate”, a declarat demisionarul.

“Nu pot să accept și nu accept să încalc legea și legalitatea, nu pot accepta ca instituția Ministerului Afacerilor Externe să fie forțată (…) să încalce legea și legalitatea pe considerente de interese politice, electorale ale domnilor Băsescu și Iohannis și nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate”, a adăugat Corlăţean.

El a conchis că dorește respectarea legii și că are obligația, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe, să asigure imaginea și prestigiul instituției.

Ponta s-a sucit

Supărarea lui Titus Corlăţean provine, cel mai probabil, din faptul că ideea demisiei nu a fost a lui, ci a premierului, care i-a cerut acest sacrificiu în urma scandalului de la urnele de vot din străinătate, care nu se mai termină.

Mii de români nu au putut vota în Italia, dar şi la Paris, Londra etc., din cauza timpului de votare mărit prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere, introdusă acum “pentru a evita fraudele”, deşi la referendumul din iulie 2012 nu a existat.

De altfel, premierul Ponta a şi declarat în ziua votului: “În 2009 s-a furat. Vedeţi, dacă la Paris nu se fraudează, se face coadă”.

Proteste în ţară şi străinătate

Protestele din ţară şi de la ambasadele din Paris şi Londra nu se mai opresc de atunci.

Mai mult, presa internaţională a relatat această situaţie iar pentru BBC reprezentat chiar subiect de breaking news în ziua primului tur de scrutin cu imagini de la românii care stăteau la coadă pe sute de metri ca să poată intra în secţiile de vot.

Ţapul ispăşitor al PSD

Nu este însă numai vina lui Corlăţean; interesul PSD de a-l scoate pe locul 3 pe Tăriceanu a blocat votarea în Diaspora în primul tur iar acum partidul îl scoate ţap ispăşitor pe Corlăţean.

Culmea este că interimatul la şefia Externelor poate fi preluat de Victor Ponta chiar dacă este candidat – cu cele mai mari şanse – la Preşedinţie. Victor Viorel ajunge astfel, din nou la mâna lui Traian Băsescu – în caz că acesta îi refuză, în calitate de preşedinte, propunerea unui nou ministru de Externe.

Amintim că premierul Ponta nu mai negociază de mult timp cu preşedintele Băsescu asupra noilor miniştri, trimiţându-i prin curier propunerile, ca în cazul postului vacant de la Cultură, eliberat de Kelemen Hunor în 11 iulie şi neocupat nici astăzi, după ce în 7 august preşedintele Băsescu a respins-o pe Rozalia Biro, pe motiv că nu ştie româneşte.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.