UPDATE 2! Ministrul Economiei a demisionat

Andrei Dominic Gerea, ministrul Economiei, a demisionat astăzi după 4 luni de la numire, fiind constrâns de conducerea PNL să facă acest gest, după ce de dimineaţă a dezminţit ştirea dată deja de toată presa, obţinută pe surse de la liderii partidului. În afară de Legea mineritului – iniţiativa lui dar respinsă în Parlament -, activitatea lui Gerea la minister este inexistentă. La Oltchim este în continuare o situaţie jalnică, după un an şi jumătate de la preluarea puterii de către USL. În locul lui Andrei Gerea va fi numit Teodor Atanasiu, o altă figură cunoscută în PNL, care a deţinut în Guvernul Tăriceanu portofoliul Apărării. Decizia urmează să fie luată în şedinţa BPN de astăzi a PNL.

UPDATE ora 13.45: Constrâns, Gerea a demisionat până la urmă. Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat vineri la sfârşitul şedinţei BPN, în mod oficial că în urma demisiei miniştrilor Radu Stroe, Daniel Chiţoiu, Eugen Nicolăescu şi Andrei Gerea, Ministerul Internelor şi funcţia de vice-premier vor fi preluate de Klaus Iohannis, Minsterul Economiei va fi preluat de Teodor Atanasiu, Ministerul Sănătăţii va fi preluat de Cristian Buşoi, iar Ministerul Finanţelor va fi preluat de Eugen Nicolăescu.

„De la domnul Iohannis aştept mai multă ordine în Guvern şi în ţară”, a declarat Antonescu.

UPDATE 11.15: Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Gerea susţine că nu a demisionat, dar s-a pus la dispoziţia partidului. Vom vedea cum decurg lucrurile până după-amiază, când Antonescu va face declaraţii la sediul PNL, prezentând toate deciziile ce vor fi luate. 

Demisia lui Gerea survine după cea a ministrului liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, anunţată aseară.

PNL dovedeşte că se confruntă cu o severă lipsă de cadre, fără să fi fost interesat să cultive personaje noi, “neprăfuite”, de la Guvernul Tăriceanu.

Gerea a fost numit la şefia Ministerului Economiei în 15 octombrie 2013, după demisia lui Varujan Vosganian, după ce DIICOT a început cercetarea lui în dosarul în care este acuzat “la pachet” cu Adriean Videanu, pentru subminarea economiei naţionale. Însă procurorii nu au putut începe urmărirea penală decât împotriva lui Videanu, pentru care preşedintele Traian Băsescu a dat încuviinţarea.

În cazul lui Vosganian, Senatul a votat împotrivă, astfel că acesta nu se va duce în faţa Justiţiei şi, cel mai probabil, va scăpa la fel ca udemeristul Laszlo Borbely – salvat şi el de Camera Deputaţilor.

Numele lui Atanasiu, fost fost ministru al Apărării şi fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost vehiculat pentru portofoliul Economiei şi după demisia lui Vosganian.

Învinuit într-un dosar privind referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Atanasiu a fost scos în ianuarie a.c. de sub urmărire penală, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El fusese acuzat de următoarele infracţiuni: “folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”.

Acum, calea spre scaunul ministerial este liberă iar oportunitatea nu va fi ratată, dacă tot se va face o remaniere. Partidul trebuie să îl recompenseze pentru serviciile de la referendum.

Nu este însă singurul care a avut probleme cu justiţia, însă se numără printre puţinii care au scăpat (altul fiind fostul ministru al Muncii în Guvernul Tăriceanu, Paul Păcuraru).

Liberalii se pot “lăuda” cu primul ministru în exerciţiu condamnat la închisoare – Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor -, dar şi cu un fost ministru al Justiţiei (în Guvernul Tăriceanu) condamnat – e drept, la închisoare cu suspendarea pedepsei: Tudor Chiuariu. Potrivit lui Crin Antonescu, acesta nu va demisiona însă din Parlament, ci a renunţat numai la şefia Comisiei Juridice şi la cea de revizuire a Constituţiei.

La sediul PNL au sosit în această dimineaţă şi Sorin Frunzăverde, care va fi propus la şefia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – potrivit surselor din partid -, după demisia “de onoare” a lui Radu Stroe (mai mult forţată de Crin Antonescu), în urma accidentului aviatic din Apuseni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.