Mircea Diaconu a demisionat din Senat, miercuri dimineaţă, spălându-şi ruşinea în al 12-lea ceas. Amintim că în şedinţa de marţi a Senatului nu s-a întrunit cvorumul necesar adoptării unei hotărâri prin care să fie pusă în executare sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pronunţată încă din 19 iunie, privind incompatibilitatea sa dovedită de Agenţia Naţională Anticorupţie (ANI).
Dacă nu ar fi demisionat, Mircea Diaconu ar fi rămas în continuare senator şi ar fi încheiat mandatul peste câteva zile, după care ar fi încasat pensie de parlamentar.
Situaţia nu va rămâne însă fără urmări din perspectiva statului de drept, după ce Senatul României a dovedit că nu este capabil să respecte o sentinţă judecătorească, deşi a votat o Strategie anticorupţie. Raportul pe MCV de la sfârşitul anului va consemna acest lucru, devastator pentru România privind aderarea la Spaţiul Schengen.
Incompatibilitatea de care s-a făcut vinovat prin ocuparea simultană a funcţiilor de senator şi de director de teatru (pentru care a primit două salarii lunare de la stat) îl aduce în imposibilitatea de a mai ocupa vreo funcţie publică timp de 3 ani. De aceea el a şi renunţat la a mai candida pentru un nou mandat de senator.
Magda SEVERIN