Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii in Guvernul Ponta, a anuntat ca isi retrage recursul de la ICCJ – cu termen de judecata 8 mai a.c. – privind incompatibilitatea pe care i-a constatat-o ANI (pentru detinerea, in ultimii 3 ani si jumatate, atat a functiei de senator, cat si pe cea de manager de teatru), insa figureaza in continuare pe lista membrilor Cabinetului USL inaintata joi seara Parlamentului. Practic, recunoscandu-si incompatibilitatea – pentru care “pedeapsa” prevazuta de lege este interzicerea ocuparii unei functii publice timp de 3 ani -, el nu mai are dreptul sa fie ministru. Asa s-a intamplat in cazul lui Victor Alistar, cand premierul desemnat Victor Ponta a fost nevoit sa recunoasca faptul ca a facut o greseala propunandu-l ministru si i-a retras portofoliul.
“O sa imi retrag recursul, pentru ca aceasta decizie este exceptionala si sunt de acord cu ea”, a afirmat, marti, ministrul nominalizat la Cultura, Mircea Diaconu.
Renuntarea lui Mircea Diaconu la recursul fata de decizia din 16 septembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti, care a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizata de Agentia Nationala de Integritate (ANI), face ca aceasta decizie sa devina executorie si irevocabila. O asemenea hotarare are drept consecinta interdictia de a ocupa functii publice pentru o perioada de 3 ani.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) are stabilita data de 8 mai 2012 ca termen pentru judecarea recursului lui Mircea Diaconu impotriva ANI, cand se presupune ca actorul va renunta la actiunea sa.
In aceste conditii, el va fi nevoit sa renuente la functia de ministru al Culturii dupa numai o zi de la validarea Cabinetului Ponta de catre Parlament. Reamintim ca, in 7 mai, ministrii propusi de Victor Ponta vor fi audiati in comisiile parlamentare, iar dupa aceea vor veni in plenul Parlamentului pentru a fi votati in bloc.
Iar cum Mircea Diaconu va renunta la recurs, decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care a pierdut procesul cu ANI ramane valabila, Diacunu avand interzisa ocuparea unei functii publice timp de 3 ani.
Incompatibil din 2008
Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan si director-manager al Teatrului “C.I. Nottara”. Din momentul in care a fost investit senator, el avea termen 15 zile pentru a demisiona din functia de director de teatru, ceea ce nu a facut, cumuland astfel doua functii publice.
Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in 15 noiembrie 2010, in urma publicarii unui material de presa cu privire la posibila nerespectare de catre Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilitatilor.
Actorul a sustinut insa ca are o decizie a Senatului potrivit careia activitatea sa artistica “si nu comerciala” nu este incompatibila cu functia de senator.
In 27 ianuarie 2011, ANI a dat o decizie prin care Mircea Diaconu a fost declarat in incompatilbilitate din decembrie 2008.
Potrivit articolului 71, alineatul (2), din Constitutia Romaniei: “Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului”.
Articolul 14, alineatul (2), din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor stipuleaza: “Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului”.
Conform art. 81, alin. (2) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitarilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, “prin functii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se intelege […] functiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice”.
Contestatie respinsa
Mircea Diaconu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Bucuresti, dar instanta a respins cererea, ca nefondata, in 16 septembrie 2011, confirmand ca actorul incalcat regimul incompatibilitatilor. Senatorul liberal a anuntat atunci ca face recurs la instanta suprema – termen care se judeca in 8 mai.
Ulterior, in 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat presedintelui Biroului Permanent al Senatului, o scrisoare in care arata ca i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa ii aprobe incetarea delegatiei de manager al Teatrului Nottara din Bucuresti.
Si indemnizatie de senator, si leafa de director
Actorul arata, in document, a trimis solicitarea edilului Capitalei in 24 noiembrie 2011. Biroul Permanent al Senatului a luat act de aceasta solicitare, Diaconu parasind functia de director, dupa ce timp de 3 ani a incasat si indemnizatia de senator (4.200 lei/luna, plus inca pe atat diurna si alte cheltuieli), si pe cea de manager de teatru.
Miercuri, 3 mai, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca forurile de conducere ale partidului au incredere in ministrul desemnat la Cultura, Mircea Diaconu, caruia i-au dat un mandat cu unanimitate de voturi, respingand acuzatiile privind incompatibilitatea si conflictul de interese.
In continuare pe lista Cabinetului Ponta
Joi seara, Mircea Dusa, ministrul delegat desemnat pentru relatia cu Parlamentul, a depus la Parlament (la cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase) atat Programul de guvernare, cat si lista ministrilor propusi in Cabinetul Ponta.Singurul numa eliminat de pe lista – cu portofoliu cu tot – este cel al lui Victor Alistar, si el in incompatibilitate.
Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza sa se reuneasca, vineri dimineata, pentru a stabili calendarul audierilor ministrilor propusi in Cabinetul Ponta. Propunerea ce se va discuta in cadrul Birourilor Permanente reunite va fi ca luni, incepand cu ora 10.00, sa aiba loc sedintele comisiilor de specialitate pentru audierea ministrilor, dupa care se va intruni plenul reunit, pentru a da vot asupra noului guvern.
Magda SEVERIN
Daca ar fi fost o persoana responbsabila,d-l Diaconu trebuia sa renunte la una din functiile publice,deoarece nu ar fi putut sa faca fata in cele 2 locuri cu rezultate f bune!dar in Romania unii sunt mai egali si mai inteligenti decat altii,si sunt si sustinuti de unii membrii de partid care *din intamplare sunt in functii de conducere!sunt aceleasi metehne ca si in urma cu 22 ani cand unii *tovarasi*aveau mai multe*drepturi decat alti tovarasi!as dori sa stiu daca acest senator a returnat indemnizatia de director de teatru incepand din data cand trebuia sa renunte la una din functii!deci un nou tovaras,dar care-l gasim in societatea capitalista instaurata in Romania!