Misiunea de evaluare a FMI incepe cu un nou sef si nu se stie daca va discuta cu Basescu sau cu Antonescu

A 6-a misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) pentru acordul preventiv cu Romania, a inceput marti, iar primele discutii au loc la Banca Nationala a Romaniei (BNR), fiind de natura tehnica, pe marginea testelor de stres pentru banci. Noul sef al Misiunii FMI, olandezul Erik Jan de Vrijer, va sosi in Romania miercuri, aceasta fiind prima sa prima misiune oficiala la Bucuresti in calitate de negociator sef al institutiei financiare internationale. Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat ca in programul vizitei delegatiei FMI, BM si CE exista o intalnire cu presedintele Romaniei, dar a adaugat ca la acest moment nu se stie daca intalnirea va fi cu presedintele interimar, Crin Antonescu, sau cu presedintele suspendat, Traian Basescu. Misiunea se incheie pe 13 august. Traian Basescu a admis ca, atat timp cat este suspendat, nu se poate intalni cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.

Noua runda de discutii cu FMI are loc in contextul evolutiilor pozitive in ceea ce priveste bugetul general consolidat al statului, executia bugetara pe primele sase luni incadrandu-se in parametrii conveniti cu Fondul in ceea ce priveste deficitul, incasarile, dar si factura salariala pentru angajatii din sectorul public.

Executia bugetului general consolidat pe primele 6 luni s-a incheiat cu un deficit de 6,789 miliarde lei, respectiv 1,12% din Produsul Intern Brut (PIB), fiind sub plafonul de 7 miliarde lei stabilit cu FMI ca si criteriu de performanta in acord pentru finalul lunii iunie 2012. Pentru septembrie 2012 plafonul de deficit bugetar este de 9,7 miliarde lei.

Pana la finalul anului, cheltuielile de personal in bugetul statului trebuie sa se incadreze in tinta de 6,7% din PIB, iar in 2013 pot urca la 7,1% din PIB, ceea ce inseamna ca este prevazut spatiul bugetar si pentru a doua recuperare de 8% pentru salariile angajatilor din sectorul public.

Restante la managementul privat

Pe de alta parte, autoritatile nu au rezolvat restantele la introducerea managementului privat in intreprinderile de stat. Restructurarea acestor companii reprezinta principalul punct sensibil al discutiilor, iar in acest domeniu nu au fost inregistrate progrese semnificative, cu o singura exceptie, si aceea interpretata diferit de analistii economici, a companiei Hidroelectrica, intrata in insolventa, unde au fost denuntate contractele bilaterale cu „baietii destepti”.

Discutiile vor cuprinde si privatizarea Postei Romane, precum si in ce masura mai este posibila vanzarea in aceasta toamna, pe bursa, a unor pachete de actiuni ale companiilor de stat din domeniul energetic.

Autoritatile romane vor prezenta pachetul de masuri de redresare economica, cea mai importanta vizand plata TVA la incasarea facturii, si vor incerca sa convinga creditorii internationali ca impactul bugetar al acestor masuri nu va fi unul negativ.

Rectificarea bugetara si masura reducerii TVA la produsele alimentare, cuprinsa in bugetul pe 2013, vor figura de asemenea pe agenda discutiilor, care mai cuprinde si prognoza de crestere economica si cea de inflatie, in contextul evolutiei neasteptate a cursului de schimb al monedei nationale din ultima perioada.

Cele doua parti vor discuta totodata despre calendarul de liberalizare la energie electrica si gaze naturale, precum si masuri de compensare a efectelor acestei liberalizari asupra consumatorilor vulnerabili.

Pe agenda discutiilor se mai afla aspecte tehnice legate de vulnerabilitatile sectorului financiar, in ceea ce priveste bancile si institutiile financiare non-bancare, accizele la alcool, planurile de modificare a Codului de Dialog Social si de revizuire a Codului Muncii, progresele in in privinta platformei de tranzactionare a gazelor naturale, schimbarea sistemului de impozitare a proprietatilor.

Intentie de prelungire a acordului cu FMI

Autoritatile romane intentioneaza prelungirea actualului acord cu FMI, urmand sa discute despre un nou acord preventiv, probabil tot pe doi ani, pentru perioada 2013-2015.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat ca in programul vizitei delegatiei FMI, BM si CE exista o intalnire cu presedintele Romaniei, dar a precizat ca la acest moment nu se stie daca intalnirea va fi cu presedintele interimar, Crin Antonescu, sau cu presedintele suspendat, Traian Basescu.

“Au in program, intr-adevar, o intalnire la Presedintie cu domnul presedinte. Intalnirea este mai la finalul misiunii, asa incat – eu spun din nou ca nu ma pricep la domeniul asta, constitutional, politic – va avea loc cu cine va fi la data respectiva la palatul in cauza, cu cine va fi acolo potrivit legii si deciziei Curtii Constitutionale”, a spus Georgescu.

Basescu: Bazele unui nou acord se vor pune in toamna

Traian Basescu a admis ca „atat timp cat sunt suspendat, nu stiu daca ma intalnesc cu misiunea FMI”. El si-a exprimat speranta ca sunt conditii pentru obtinerea unei evaluari pozitive din partea misiunii economice a FMI.

“Cred ca obligatia noastra majora este sa contribuim la obtinerea unei evaluari pozitive si cred ca sunt conditii pentru acest lucru in asa fel incat Romania sa poata sa iasa pe pietele internationale pentru a obtine imprumuturile de care are nevoie”, a declarat Basescu, intr-o conferinta de presa la sediul sau de campanie.

Presedintele suspendat a aratat ca este foarte buna decizia Guvernului de a anunta intentia incheierii unui nou acord cu FMI pentru perioada 2013-2015, deoarece astfel va avea o marja mai mare de negociere, insa a apreciat ca “e prematur”.

“Este foarte bine, dar cred ca e prematur. Eu cred ca bazele urmatorului acord se vor pune la misiunea de evaluare din toamna, urmatoarea misiune de evaluare. Este foarte bine insa ca Guvernul Romaniei a anuntat ca intentioneaza un nou acord. Asta ii da si o marja mai mare de negociere legat de ce s-a facut si ce nu s-a facut”, a declarat Basescu, intrebat de jurnalisti despre anuntul Guvernului Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.