MOL pentru sănătatea copiilor: 400.000 de lei alocați ONG-urilor

MOL România și Fundația Pentru Comunitate au lansat cea de-a 11 ediție a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Organizațiile non-guvernamentale care derulează proiecte de terapie prin artă sau terapie emoțională pentru copiii cu nevoi speciale au la dispoziție o lună în care se pot înscrie pentru a obține finanțare. Fondul total pus la dispoziția organizațiilor în cadrul acestei ediții este de 400.000 de lei. Începând din acest an, înscrierile se fac online până pe 12 octombrie 2019 inclusiv.

Evenimentul de lansare a noii ediții a programului a fost organizat la Universitatea Emanuel din Oradea. În deschiderea evenimentului a fost pusă în scenă piesa de teatru Scufița Roșie, în interpretarea copiilor incluși în proiectul Terapie prin teatru, artă și culoare, derulat de Asociația Down Activ Moldova din Botoșani. Totodată, în cadrul evenimentului, cele 20 de organizații beneficiare ale ediției precedente, au prezentat rezultatele proiectelor derulate în perioada decembrie 2018 – august 2019.

În decursul celor nouă luni ale ediției anterioare, peste 650 de copii cu nevoi speciale au beneficiat de activități de terapie prin joc și dramaterapie; psihodramă pentru copii și jocuri de rol; terapie prin povești și povești terapeutice; terapii asistate de animale; terapie prin artă – muzică și muzică asistată, desen, modelaj, pictură, tehnologie digitală (realitate virtuală, filme animate); terapii experiențiale prin activități în aer liber și în apă. Scopul acestor activități terapeutice a fost îmbunătățirea calității vieții a copiilor și a familiilor acestora.

Tot în această perioadă s-a desfășurat ediția a IV-a a Cupei MOL pentru sănătatea copiilor, unicul concurs național de călărie terapeutică, conceput și organizat de Asociația Hip-Tep din Aiud, beneficiara multiplă a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Concursul are un rol important în reintegrarea copiilor cu nevoi speciale.

„Prin colaborarea cu specialiștii foarte buni din organizațiile neguvernamentale finanțate prin intermediul acestui program contribuim direct la îmbunătățirea calității vieții multor copii cu probleme și a familiilor acestora și totodată reușim să identificăm posibilități concrete de sprijin pentru creșterea performanței actului medical. Faptul că le putem fi alături celor mici în momentele în care au cea mai mare nevoie de ajutor reprezintă o onoare pentru noi, dar și o experiență care ne transformă sufletește. Ne cunoaștem cu beneficiarii edițiilor precedente, le cunoaștem poveștile și modul în care Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor i-a ajutat şi de fiecare dată am fost profund impresionați. Așteptăm cu nerăbdare să vedem noile proiecte care vor fi înscrise în concurs și la îndeplinirea cărora vrem să contribuim. MOL România rămâne, ca întotdeauna, partenerul devotat al comunității.”, a declarat Camelia Ene, CEO și Country Chairman al MOL România.

Premiul MOL pentru sănătatea copiilor a fost decernat pentru al șaselea an consecutiv și s-a acordat Asociației HorsEmotion, din Timișoara, pentru cel mai bun proiect realizat în cadrul ediției a 10-a, 2018. Proiectul cu numele „Alături de tine totul este o emoție”, implementat de profesioniștii și voluntarii Asociației HorsEmotion din Timișoara, a avut două grupuri țintă alcătuite în total de douăzeci de beneficiari.

Astfel, zece copii din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Timișoara au beneficiat de ședințe individuale de hipoterapie și de alte programe educative și recreative al căror scop a fost dezvoltarea psihomotorie a celor mici și integrarea lor pe plan social, inclusiv în grădiniță. Separat, prin intermediul unui parteneriat cu Satul de Copii Rudolf Walther, colaborând cu zece copii din cadrul acestei instituții, specialiștii Asociației HorsEmotion au organizat un program de intervenție terapeutică pentru minori care au suferit trauma abandonului.

Programul a asigurat ședințe de terapie emoțională cu ajutorul cailor, susținându-i în recunoașterea și gestionarea corespunzătoare a emoțiilor, în dezvoltarea empatiei, a responsabilității și a muncii în echipă. Asociația HorsEmotion a obținut finanțare de șase oriîn cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, în perioada 2013-2018.

Câștigătorul Premiului MOL pentru sănătatea copiilor va beneficia la ediția din acest an de finanțarea maximă disponibilă pentru un proiect, 25.000 lei, fără a se înscrie la concursul de proiecte, și va desemna un specialist al organizației pentru a fi membru al juriului programului.

Camelia Ene – CEO MOL Romania, Erika Weisz – Hors Emotion, Andras Imre – Fundatia pentru Comunitate

„Începând din acest an, înscrierea proiectelor se face online pe site-ul Fundației Pentru Comunitate. Recomandăm celor interesați să înceapă din timp demersul și să ne contacteze în cazul în care întâmpină greutăți. Colaboratorii noștri răspund tuturor solicitărilor, oferă suport și informații necesare celor care doresc să se înscrie”, a afirmat András Imre, Director Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, organizațiile non-guvernamentale pot beneficia de o sumă de maximum 25.000 lei sub formă de pre-finanțare pentru un proiect ce urmează să fie implementat în perioada decembrie 2019 – august 2020. Termenul-limită pentru înscrierea online a cererilor de finanțare este 12 octombrie 2019, iar fondul total al sponsorizărilor este de 400.000 lei. De la lansare și până în prezent, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost alocate fonduri totale de 3.203.000 lei ONG-urilor care au derulat 190 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională, incluzând peste 11.000 de beneficiari în activitățile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.