Dupa o ezitare de o zi, judecatoarea Mona Pivnicerul si-a depus, miercuri demisia din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului. Daca nu s-a grabit insa, ea va trebui acum sa astepte pana dupa 20 august, cand CSM se va intruni pentru a-i aproba demisia. Formalitatile prevad ca, dupa acest pas, sa revina judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), de unde va cere detasarea la minister, intrucat legea ii permite sa fie si magistrat, si sa detina si o functie publica. Amintim ca luni, 6 august, CSM a respins cu unanimitate de voturi cererea de detasare a judecatoarei Pivniceru pe o perioada de 6 luni la Ministerul Justitiei, intrucat s-ar fi aflat in incompatibilitate.
Consiliul precizeza ca “demisia unui membru ales nu este efectiva si nu produce efecte juridice pana cand plenul CSM nu ia act de aceasta”, iar potrivit prevederilor art. 27 alin 2 din Legea nr. 317/2004 privind CSM si art. 12 alin 2 din H CSM nr. 326/2005 privind aprobarea ROF CSM, “….lucrarile Plenului Consiliului Superior al Magistrarturii se desfasoara in prezenta a cel putin 15 membri….”.
Calendarul de sedinte publice ale plenului CSM a fost stabilit pentru saptamana 20-24 august 2012, anterior acestei perioade fiind imposibila reuniunea plenului in conditii de cvorum, potrivit comunicatului Consiliului.
Judecatoarea Mona Pivniceru a declarat miercuri, inainte de a intra in sediul CSM, ca, in calitate de judecator, poate fi membru al Executivului. Unui judecator ii este interzis sa faca pate din partide politice, dar „activitatea Guvernului este o activitate exclusiv administrativa”, iar „puterea judecatoreasca si cea executiva sunt separate constitutional”, a argumentat ea.
“Constitutional sunt separate, dar ca efect al detasarii si ca efect al independentei calitatii mele de ministru, nu se pot intruziona unele in altele”, a spus Mona Pivniceru, referitor la faptul ca in urma acceptarii demisiei de catre CSM, Pivniceru se va intoarce la ICCJ, de unde ar putea fi detasata pentru functia de ministru al Justitiei.
Intrebata daca CSM s-ar putera reuni mai devreme de 20 august, data sedintei Plenului, Mona Pivniceru a raspuns ca orice este posibil, aratand totodata ca demisia este un act unilateral.
Cu ochii pe DNA si Parchetul General
Premierul Victor Ponta a preluat, marti, interimatul la conducerea Ministerului Justitiei, dupa ce Pivniceru a ezitat sa demisoneze din CSM. Pana dupa 20 august, el va ramane la carma ministerului si vom vedea daca va propune noi sefi la DNA si Parchetul General, pe care Crin Antonescu a anuntat deja ca le va aproba, desi CSM a cerut ca in perioada de interimat – la Presedintia Romaniei, iar acum si la Ministerul Justitiei – sa nu se faca schimbari institutionale.
Amintim ca Titus Corlatean – cel care a dat portofoliul Justitiei pe cel de la Externe – nu a facut propuneri pentru conducerea DNA si a Parchetului General.
Magda SEVERIN