Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei – în prezent candidat independent la alegerile prezidenţiale -, susţine că ”premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze în acest moment din funcţia de prim-ministru şi să-şi retragă candidatura pentru funcţia de preşedinte al României”, după ce preşedintele Traian Băsescu a arătat că premierul a fost ofiţer acoperit al SIE.
”După demisie şi retragere, Victor Ponta trebuie să explice oamenilor de ce a încălcat Constituţia şi a minţit atâţia ani”, precizează Monica Macovei.
„Potrivit Constituţiei, Victor Ponta, ca procuror, nu avea voie să fie şi ofiţer SIE, între cele două funcţii existând o incompatibilitate, prevăzută la art. 132 alin. 2 din Constituţia în vigoare şi la art. 131 alin. 2 din Constituţia în vigoare între 1991 şi 2003”, adaugă Macovei.
”Ponta şi cei din SIE care l-au recrutat pe Ponta încălcând Constituţia trebuie să răspundă”, consideră Monica Macovei.
Inginerie financiară cu KazMunaiGaz
Macovei scrie pe blogul personal că “mai multe întrebări apar după dezvăluirea făcută de președinte, că Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997-2001”:
“1. Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit și care, probabil, spiona aliații occidentali ai României?
2. Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit care intervine în favoarea unei companii rusești suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani la indicațiile ambasadorului rus?
3. Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit care a cedat total inexplicabil, printr-o inginerie financiară, către KazMunaiGaz, 400 de milioane de dolari pe care compania îi datora statului român?
4. Ce încredere să aibă românii și partenerii NATO în el ca prim-ministru sau președinte?
5. Îl au rușii la mână cu ceva pe ofițerul Ponta? Sau Ponta e un simplu șpăgar? Poate fi prim-ministru sau candidat la Președinție un astfel de om?”.
“Cine l-a acoperit pe spionul Victor Ponta?”
Într-o altă postare, cu titlul “Cine l-a acoperit pe spionul Victor Ponta?”, Monica Macovei scrie că acest caz ridică o serie de întrebări la care au de răspuns atât președintele României, precum și alți politicieni care au avut funcții în stat:
Iată cine sunt aceştia:
“1. Foștii președinti ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, care în perioada 1997-2001 erau șefi ai CSAT, aveau cunoștință în perioada respectivă că SIE încalcă Constituția angajând un procuror ca ofițer acoperit?
2. Foștii șefi ai SIE din perioada 1 ianuarie 1997- 31 decembrie 2001, Ioan Talpeș, Cătălin Harnagea și Gheorghe Fulga, aveau cunoștință că SIE încalcă Constituția recrutând și lucrând cu un procuror ca ofițer acoperit?
3. Cine din SIE de la acea vreme se face responsabil de recrutarea lui Victor Ponta ca spion, încălcând Constituția cu bună știință?
4. De unde a avut președintele Băsescu informația că Ponta este spion?
5. De ce președintele Băsescu nu l-a revocat pe Meleșcanu, când a aflat că acesta face jocuri politice, apărându-l pe Ponta?
6. A știut Mihai Răzvan Ungureanu că Victor Ponta este “fost spion”? Dacă a știut, l-a informat pe Președinte în 2009, când Ponta a fost numit ministru în guvernul Boc?”
Monica Macovei aminteşte că “în 2005, când am fost ministru al Justiției, am introdus în lege interdicția ca procurorii și judecătorii să fie ofițeri activi sau în rezervă ai serviciilor de informații. De asemenea, am desființat serviciul de informații (SIPA) al Ministerului Justitiei”.
“Am militat întotdeauna pentru respectarea democrației și a statului de drept. De aceea am propus, încă de acum câteva săptămâni, să avem reguli clare care să împiedice serviciile secrete să recruteze jurnaliști și politicieni”, precizează ea.
“Am propus, de asemenea, ca șefii serviciilor de informații să nu poată ocupa o altă funcție de demnitate publică, aleasă sau numită, cel puțin 5 ani după încetarea mandatului de la conducerea serviciilor. Este nevoie de un control parlamentar mai riguros în activitatea serviciilor secrete din România”, adaugă Macovei.
“Situația spionului Ponta trebuie lămurită cât mai curând posibil. În acest moment, Victor Ponta nu mai are nicio credibilitate în fața partenerilor noștri euro-atlantici, deoarece ca fost ofițer SIE putea să aibă misiuni în orice țară din lume, inclusiv în țări europene sau în SUA.
Ponta a încălcat Constituția în perioada în care a fost și procuror, și spion. Cu un asemenea trecut, nu ne așteptăm ca Ponta să apere Constituția nici acum când este prim-ministru, nici dacă va fi ales președinte. O eventuală alegere a sa ca președinte ar rupe România de lumea democratică.
România a mai avut un președinte care asculta de ordinele Moscovei, Ion Iliescu. Ar fi o dramă pentru România dacă ne-am întoarce în timp 25 de ani.
Spionul Victor Ponta trebuie să plece astăzi din funcția de prim-ministru și să renunțe să mai candideze, pentru a nu izola România”, conchide Monica Macovei. (M.S.)