Motivarea CCR pentru invalidarea referendumului: Rezultatul a venit de la BEC, datele trimise de Guvern nu au legătură cu solicitarea Curţii

Curtea Constituţională a României (CCR) constată, în motivarea Hotărârii privind invalidarea referendumului din 29 iulie, că scrisoarea primită de la Guvern în 20 august nu răspunde solicitării sale de a comunica “numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la 10 iulie 2012)”. “Datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte”, se mai arată în motivarea CCR, difuzată de Antena 3. Tot miercuri, cotidianul PUTEREA a primit din partea Registrului Naţional de Evidenţă a Persoanelor, sub semnătura chestorului Constantin Manoloiu, un document care arată ca, potrivit CNP-urilor active la data de 10 iulie, se aflau în viaţă 18.315.120 de români cu vârste mai mari de 18 ani (dintre care 8.837.738 bărbaţi şi 9.477.382 femei).

Dacă îi eliminăm pe cei fără drept de vot – condamnații la închisoare sau cei fară discernământ din punct de vedere medical – rezultă exact numărul transmis inițial de Manoloiu Curții Constituționale: 18.292.514 de români.

În adresa oficială se mai arată că, din totalul de 22.258.186 de români în viață la 10 iulie, 3.943.066 aveau vârste între o zi şi 18 ani neîmpliniţi.

Sunt exact cifrele pe care Guvernul Ponta a refuzat să și le asume și pe baza cărora să ia în considerare listele electorale aflate deja la BEC.

Curtea Constituțională explică faptul că numărul persoanelor ale căror acte de identitate au expirat, ca şi numărul persoanelor cu drept legal de şedere în afara ţării al căror domiciliu se află în România nu privesc solicitarea formulată de CC.

“În concluzie, singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este acesta din urmă, respectiv 34.654 persoane, reprezentând: persoane decedate, persoane având statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corecţii CNP”, se mai arată în motivare.

Curtea susține că şi Guvernul a arătat că numai aceste 34.654 de persoane trebuie radiate din listele electorale permanente.

Expirarea actelor de identitate nu determină eliminarea persoanelor din liste

CCR mai precizează că expirarea actelor de identitate nu determină eliminarea persoanelor în cauză din listele electorale permanente, dreptul de vot nefiind condiţionat de prezentarea unui act de identitate valabil, ci doar exercitarea acestui drept.

Românii din străinătate, cu domiciliul în ţară, fac parte din listele permanente

CCR arată, totodată, că românii cu drept legal de şedere în străinătate, al căror domiciliu e în ţară, fac parte din listele permanente, potrivit Legii 370/2004, transmiterea acestui număr de către Guvern neavând legătură cu solicitarea Curţii.

Exact aici a dorit Guvernul Ponta să ”opereze” listele, adică să-i radă de pe liste pe cei 2,5 milioane de români cu vârste de peste 18 ani care muncesc în străinătate.

Documentul nu este făcut public nici de Curte, nici de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, nici de interimarul de la șefia Senatului, Petru Filip (care îi ține locul lui Crin Antonescu până se întoarce de la Cotroceni).

Procedura prevede ca documentul să fie secret până la citirea lui în plenul Parlamentului, însă Antena 3 a făcut rost de el. CCR nu poate fi acuzată de divulgare a secretului, întrucât documentul prezentat de postul de televiziune poartă ștampila și numărul de înregistrare de la Senat.

Parlamentul ar putea avea cvorum abia în 3 septembrie, iar Băsescu să mai stea pe tușă

Atât Zgonea, cât și Filip au anunțat cu puțin timp în urmă că parlamentarii se află în ultima lor săptămână de vacanță și s-ar putea abia în 3 septembrie să vină suficient de mulți cât să se întrunească cvorumul de plen. Cum însă Hotărârea CCR nu va fi votată,  n-ar fi nevoie de cvorum, doar la birourilepermanente ale celor două Camere.

Deci fix peste 11 zile s-ar putea reinstala presedintele Traian Băsescu la Cotroceni – asta dacă, după citirea Hotărârii CCR în Parlament, va fi publicată imediat în Monitorul Oficial.

Până atunci Băsescu rămâne pe tușă, Crin Antonescu – președinte interimar, iar pușculița românilor, cu 22 de milioane de euro mai puțin – costul referendumului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.