USL a indeplinit ultimele formalitati de depunere a cererii oficiale de suspendare a presedintelui Traian Basescu, document pe care parlamentarii la putere l-au trimis si sefului statului, odata cu invitatia de a se prezenta joi dimineata in Parlament, sa asiste la citirea acuzatiilor. La fel ca in bancul cu basca, presedintele a comis, in opinia autorilor, fapte extrem de grave – similare celor din 2007, din care nimeni nu a retinut cand si cum a incalcat Basescu Constitutia. “Nu exista o alta cale prin care Presedintele sa raspunda pentru actiunile sale, decat referendumul popular, in conditiile art. 95 din Constitutie”, decreteaza insa majoritatea USL. Cu alte cuvinte: Traiane, du-te tu la popor de doua ori pe mandat sa te aleaga, ca doar-doar scapam de tine! Din acest razboi va pierde un singur om: Ponta sau Basescu. Restul parlamentarilor vor fi vazuti in continuare pe bancile plenului, votand, in frunte cu Catalin Voicu, legile tarii. Iar in noiembrie vor cersi votul romanilor. Cei mai multi din ei, autorii suspendarii presedintelui si in mandatul trecut, orchestrata de Dan Voiculescu, vor primi un nou mandat, la fel ca in alegerile din 2008.
Iata cele 7 capete de acuzare, dublate cu declaratii din ultimii 2 ani ale presedintelui, vorbe care ar proba, in opinia USL, incalcarea Constitutiei:
I. Presedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului.
II. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie.
III. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei.
IV. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala.
V. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le “vizite” inaintea unor decizii importante.
VI. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate.
VII. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.
CONCLUZII:
„Se poate spune ca Traian Basescu a incercat mereu in ultimii 3 ani sa anuleze regimul democratic romanesc si prin incalcari repetate ale Constitutiei sa indrepte regimul politic romanesc catre unul prezidential de conducere unipersonala, in care presedintele decide totul, prin uzurparea atributiilor celorlalte institutii fundamentale.
Cel mai important lucru este insa faptul ca actiunile sale nu doar ca au fost in afara Constitutiei si au fost lipsite de legimitate democratica dar au si avut drept consecinta scaderea nivelului de trai al populatiei si aruncarea tarii intr-o criza economica profunda si prelungita.
Pana in prezent, Presedintele nu a raspuns din punct de vedere politic pentru aceste fapte.
De aceea, consideram ca un referendum prin care romanii sa aiba posibilitatea de a se pronunta asupra continuarii mandatului dlui Traian Basescu este imperios necesar.
Perseverenta dlui Basescu in a incalca Legea fundamentala, prin repetarea unor fapte abuzive si care afecteaza grav functionarea democratica a statului de drept, demonstreaza o atitudine iremediabila a acestuia, ceea ce ne indreptateste sa solicitam suspendarea lui din functie”, se conchide in cerere.
Joi se citeste cererea de suspendare, vineri se voteaza si Crin se instaleaza la Cotroceni
Potrivit noului presedinte al Senatului, Crin Antonescu – viitor presedinte pentru o luna – joi, incepand cu ora 10.00, a fost convocata o sesiune extraordinara a Parlamentului, in care se va citi cererea de suspendare a presedintelui Traian Băsescu.
Documentul va fi trimis apoi Curtii Constitutionale, care va trebui sa dea un aviz consultativ in 24 de ore, iar vineri suspendarea va fi votata, urmand ca referendumul sa aiba loc pe 29 iulie, potrivit unor surse din USL.
Desigur, cererea de suspendare nu a fost redactata intr-o zi, se vede clar ca fost lucrat cu mult timp inainte – are 16 de pagini, nu 17, cum spunea dimineata Hrebenciuc. Doar la formula de introducere au lasat gresit – sau poate chiar intentionat: “Stimata Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea”.
Magda SEVERIN