Ministerul Transporturilor anunta ca a solutionat revendicarile angajatilor de la Administratia Porturilor Maritime Constanta (APMC), care protesteaza de doua luni acuzand conducerea de incalcari repetate ale contractului colectiv de munca si modificarea regulamentului societatii. Mai precis, s-a renuntat la taxa de acces in port impusa atat salariatilor proprii, cat si celor de la terte firme care desfasoara activitati in port. De asemenea, s-a revenit la programul de lucru si a fost prelungit cu un an contractul colectiv de munca. Singurul punct asupra caruia ministrul Alexandru Nazare nu a cedat a fost demiterea directorului general, Aurelian Popa, ceruta zilnic, in cor, de mai mult de jumatate din cei 900 de angajati ai APMC.
“Astazi (vineri, n. red.), la sediul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a avut loc sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPMC). Pe ordinea de zi a reuniunii a figurat analiza situatiei conflictuale existente la Portul Constanta pe fondul protestelor angajatilor”, se arata intr-un comunicat al MTI.
“Astfel, Consiliul de Administratie al APMC a decis sa revina la modalitatea de acces in port de dinainte de 31 decembrie 2011, respectiv sa renunte la taxa de acces pe caile rutiere aplicata atat angajatilor proprii, cat si salariatilor de la terte firme care desfasoara activitati in port. Pentru angajatii proprii, taxa era de 35 de lei pe an si era achitata de companie, insa salariatilor li se retinea suma de 6 lei sub forma de impozit. Pentru angajatii altor firme, taxa era de 200 lei pe an.
De asemenea, s-a revenit la programul de lucru intre orele 08:00-16:00, in loc de orele 09:00 – 17:00, si a fost prelungit cu un an a contractul colectiv de munca, care expira la 1 iulie”, se mai precizeaza in comunicat.
“In privinta bazei sportive Portul Constanta, conducerea executiva a companiei a fost mandatata sa invite la negocieri reprezentantii sindicatelor din APM Constanta in vederea incheierii unui nou protocol care sa vizeze exploatarea de catre sindicate a bazei sportive cu respectarea prevederilor legale. Totodata, Consiliul de Administratie ii asteapta saptamana viitoare pe reprezentantii salariatilor pentru solutionarea oricaror altor probleme care nu au fost precizate in solicitarile adresate pana in prezent. Astfel, MTI considera ca in acest moment nu mai exista revendicari de natura sindicala care sa impuna continuarea protestelor in Portul Constanta”, se conchide in comunicat.
Dupa ce lunea trecuta au declansat greva spontana si l-au sechestrat pe directorul general in masina cu care venise la companie, cerandu-I sa demisioneze, in zilele urmatoare angajatii din port au aruncat cu oua in el, continuand protestele din ce in ce mai violente. Vineri, ei au strigat din nou lozinci impotriva sefului lor si au blocat intrarile in institutie, actiunea fiind supravegheata de politisti si jandarmi. (M.S.)