La o zi după ce comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au decis revocarea lui Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – o decizie finală urmând a fi luată în ședința de plen de luni, 7 noiembrie -, acesta a declarat, astăzi, că înțelege că mandatul i se apropie de sfârșit și pleacă de la ASF “cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis și a trebuit să fac”.
Negrițoiu nu are de gând să demisioneze, iar asta dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: dacă va fi demis va primi 8 salarii compensatorii, ceea ce înseamnă 104.000 de euro. Prevederea este valabilă în Contractul Colectiv de Muncă pentru orice angajat din ASF.
Potrivit declarației de avere, Mișu Negrițoiu a câștigat anul trecut 708.932 lei (circa 157.000 euro), ceea ce înseamnă un venit lunar de circa 13.000 de euro.
Iată ce a declarat astăzi Negrițoiu în fața jurnaliștilor, la Parlament:
“Îmi asum în totalitate angajamentul pe care l-am avut, de a alinia la normele europene atât instituția, cât și piețele financiare nebancare. Acest angajament mi l-am dus la îndeplinire și mă consider un om norocos pentru cei doi ani și jumătate de activitate la ASF. O experiență îmbogățită. Am întâlnit oameni cu curaj, determinați.
M-am bucurat de sprijin. Am preluat o instituție în blocaj, am răspuns unei invitații politice de a ieși dintr-o stare de impas și am dus la capăt construcția instituțională.
În doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimbă complet cadrul juridic atât al pieței asigurărilor, cât și al pieței de capital. Astăzi, provocarea este în execuție, în aplicarea acestor legi și a regulilor pieței. O piață de care să beneficieze majoritatea, nu de o piață pe care să o folosească discreționar o minoritate.
Probabil, este mult pentru o singură persoană să reziste în această poziție cu aceste provocări mai mult de doi ani și jumătate și înțeleg că mandatul meu se apropie de sfârșit, dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în fața comisiilor parlamentare și ceea ce a trebuit să fac.
Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu și lung, dar am pus bazele unor piețe sănătoase și am colaborat în această acțiune cu instituțiile financiare internaționale, cu autoritățile europene și am urmărit integrarea în piața europeană. Dacă această abordare a fost greșită, evident că voi fi judecat pentru ceea ce am făcut.
În doi ani și jumătate, am continuat reducerea contribuțiilor la bugetul instituției și am făcut o economie de peste 100 de milioane de lei. Mă așteptam și am susținut public să ajung la aceste două momente. Aceste două momente sunt două rapoarte fundamentale pentru transformarea instituțională și transformarea piețelor. Aceste rapoarte trebuiau analizate de colegii parlamentari.
Am făcut, în doi ani și jumătate, ce trebuiau, probabil, să facă în ultimii zece ani, de la aderarea la Uniunea Europeană. La fel, îmi asum terapia-șoc pe care am produs-o în piață. Am ridicat vălul de pe piețele financiar-bancare, fundamentarea înființării ASF-ului a fost determinată tocmai de disfuncționalitățile din piața asigurărilor și din piața de capital.
Am ajuns, astăzi, la capital negativ în piața asigurărilor, de la peste 2,5 miliarde în urmă cu trei ani, la un echilibru financiar care pune temelia protecției consumatorilor. Plata pagubelor trebuie să fie un proces automat care să vină de la sine, dar nu se putea face până când nu așezam piața pe baze financiare solide”.
Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a refuzat, ieri, să se prezinte la audieri în ședința comună a Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare cu Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, respectiv cu Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.
El a trimis o scrisoare prin care susține că revocarea sa este ilegală.