Noi informații despre salariul minim din Germania impus transportatorilor străini: răspunsul vămii germane către MKFE

Pe site-ul asociației maghiare a transportatorilor MKFE a apărut o informare cu detalii amănunțite privind reglementarea germană a salariului minim impus de această țară și celorlalți transportatori din UE. Informațiile provin din răspunsul Vămii germane la întrebările MKFE adresate acestei instituții, pe această temă.

https://www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/aktualis-hrek/148-kulfoldi-hrek/7116-n%C3%A9met-minim%C3%A1lb%C3%A9r-%E2%80%93-a-n%C3%A9met-v%C3%A1mhat%C3%B3s%C3%A1g-konkr%C3%A9t-v%C3%A1laszai.html

Iată întrebarile MKFE transmise vămii germane:

  1. Exista perioada de gratie pentru reglementarea germana ?
  2. Reglementarea are efect doar asupra angajatilor unei firme si doar persoanele fizice autorizate (PFA), respectiv intreprinderile individuale (II)sunt exceptate? Cum dovedeste PFA si/sau II ca nu este angajatul unei firme ce cade sub incidenta legii MiLoG ?
  3. Ce se considera ca munca ce cade sub incidenta reglementarii germane, in special ca activitate a lucratorului mobil, asa cum este definita de Directiva CE  2002/15/CE ?
  4. Cum se poate iregistra activitatea soferului pe teritoriul Germaniei, eventual va aparea un formular special pentru asta ?
  5. La ce curs al euro fata de alte valute se vor stabili cei 8,5 euro salariu minim?
  6. Cum poate declara un angajator, daca un sofer al sau nu mai lucreaza la el ?
  7. Cu ocazia prezentarii dovezilor activitatii soferilor, este necesara varianta costisitoare a traducerii autorizate sau este indeajuns o descriere simpla in limba germana? Ce acte sunt solicitate, este necesara modificarea contractelor de munca ale soferilor, fluturasi (dovezi scrise de plata catre soferi) pentru orele de lucru prestate in Germania?
  8. Solicitam declaratie oficiala despre faptul ca soferul nu este obligat sa detina asupra lui si sa prezinte vreo dovada a documentelor specifice Milog, nici macar copia declararii initiale a numelor soferilor.

Raspunsul Vamii germane date catre MKFE pentru aceste intrebari, in limba germana:

https://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/zoll_to_mkfe_150127_de.pdf

In limba maghiara:

https://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/zoll_to_mkfe_150127_hu.pdf

Si o traducere in limba romana:

“Directiunea Federala a Finantelor – Vest

………..

Raspunsuri la intrebarile formulate de MKFE, privind acordarea salariului minim, conform MiLoG : 

  1. Nu exista termen de gratie (de tranzit) a introducerii legii, dar respectarea salarizarii minime conform MiLoG § 2 este obligatorie doar dupa ce s-a efectuat prima activitate pe teritoriul german.
  2. Obliagatia platii salarului minim, respectiv indeplinirea cerintelor de documentare conform MiLoG § 16 si § 17, sunt obligatorii doar angajatilor, nu si PFA si/sau II. Soferii PFA si/sau II nu trebuie sa aiba asupra lor niciun act doveditor .
  3. Conform MiLoG, munca prestata trebuie retribuita cu salar minim. In afara de timpii de conducere, si alte activitati, precum si timpii de asteptare, perioadele de punere la dispozitie se considera activitate ce trebuie renumerata cu salar minim. Pentru a defini clar ce se considera activitate se considera timp de lucru, trebuie sa ne raportam la Directiva CE 2002/15/CE, din 11 martie 2002.
  4. Conform MiLoG § 17 alineat 1, firmele inregistrate in Germania, precum si cele cu sediul in strainatate, inclusiv si firmele de transport, sunt obligate a consemna inceperea, continutul si sfarsitul activitatii soferilor pe teritoriul Germaniei. Firmele sunt obligate sa pastreze aceste consemnari timp de minim doi ani. Forma acestor consemnari nu este definita, aceste inregistrari a activitatii zilnice pot fi si in format electronic si/sau in scris. Obligatia de consemnare a activitatilor zilnice poate fi transmisa de catre angajator si catre sofer/soferi.
  5. Pentru calculul de echivalenta valutara a sumei de 8,5 euro se considera relevante cursurile de schimb definite de Reg. CEE 574/72  pct. 107.

Cursurile actuale pot fi consultate la:

https://www.dvka.de/oeffentlicheSeiten/Umrechnungskurse/KurseArt107.htm

  1. Daca, conform MiLoG § 2, alin.1, pct 3, este indeajuns o declaratie simpla a lucratorului mobil (formularul 033037 mobil), atunci devierile de la aceasta declaratie nu trebuie raportate, conform MiLoG § 3, anexa 2.
  2. Nu este prevazut legal necesitatea unei traduceri oficiale, dar documentele trebuie sa fie pregatite a fi transmise in limba germana.
  3. Conform MiLoG  § 16 si § 17, soferul nu trebuie sa posede asupra lui dovada transmiterii declaratiei si nici acte doveditoare ale platii salarului minim.

In acest moment este in lucru un material de informare si in limba engleza, pe site-ulhttps://www.zoll.de/DE/Home/home_node.html

Din dispozitia Carsten,

Aceasta informare este valabila si fara semnatura”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.