Noi taxe şi impozite. CASS pentru chirii

Guvernul are pe ţeavă noi taxe şi impozite, recunoaşte, în sfârşit, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), după ce televiziunile de ştiri prezintă de mai multe zile prevederi din scrisoarea de intenţie cu FMI pentru încheierea unui acord de împrumut. Documentul este ţinut secret, dar, ca de obicei, au fost scăpate informaţii. Dar poate că nu sunt singurele.

Referitor la impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea acestora (firmele de apartament, n.r.) începând cu 1 ianuarie 2014, MFP precizează că aceasta prevedere nu este o noutate introdusă în actuala scrisoare, ci reprezintă o măsură asumată prin scrisorile precedente şi care a fost menţinută în noua scrisoare.

“Măsura a fost introdusă la cererea mediului de afaceri, care a semnalat existenţa unor practici ce generau concurenţa neloială în piaţă. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietăţile în vederea desfăşurării unor activităţi economice, plăteau un impozit mult mai mic decât persoanele juridice care desfăşurau acelaşi tip de activităţi“, se arată în comunicatul remis marţi de MFP.

În ceea ce priveşte introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, MFP afirmă că „măsura are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială”.

Informaţia privind introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreţinerea angajaţilor cu venituri mari este “complet falsă”. “O asemenea măsură nu se regăseşte în scrisoarea cu FMI”, afirmă MFP.

Ministerul Finanţelor insistă însă că „scopul încheierii unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite”.

„Conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI (care este în continuare menţinut secret, n.r.) prevede o întreagă serie de măsuri necesare realizării reformelor din domenii precum sănătate, transporturi, sectorul energetic, absorbţia fondurilor UE, continuarea restructurării companiilor de stat etc. Aceste reforme vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice”, mai precizează MFP.

Negocierile Guvernului cu delegaţia FMI, BM şi CE s-au încheiat la sfârşitul lunii iulie pentru un nou acord de împrumut de tip preventiv, pe 2 ani şi în valoare de 4 miliarde de euro, a anunţat şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter. Suma va fi acordată în mod egal de FMI şi CE.

Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din noiembrie. Premierul Victor Ponta a declarat că la începutul lunii septembrie se va prezenta în faţa Parlamentului pentru a anunţa toate condiţiile din acord şi a primi sprijinul politic al Legislativului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.