Rata de promovare uluitor de scazuta, de 34,20%, la sesiunea speciala a Bacalaureatului organizata pentru olimpicii la informatica, fizica, matematica etc. (in numar de 50) si sportivii olimpici (peste 820) arata pentru a nu stiu cata oara necesitatea organizarii examenului in functie de profilul absolvit in liceu. Este inuman sa-i ceri unui sportiv selectat la Jocurile Olimpice de la Londra sa exceleze la limba romana la fel ca unul de la filologie, dar si unui olimpic international la informatica sa rezolve subiectele dificile de la matematica. Nici anul acesta nu s-a reusit introducerea BAC-ului diferentiat, iar “surprize” din vara vor fi pe masura. Ar mai fi de precizat ca anul trecut, cand sesiunea speciala a fost sustinuta in sali fara camere de supraveghere, rata de promovare a fost de 99%.
Din cei 880 de candidati inscrisi la sesiunea speciala a Bacalaureatului au fost prezenti 877 si au fost admisi 300. Dintre cei picati, 106 au obtinut note peste 5,00, dar nu au atins media 6,00, necesara promovarii examenului. Cea mai mare medie obtinuta a fost de 9,90 iar cea mai mica, de 1,63.
Din salile de examen au fost eliminati, pentru incercarea de fraudare, 25 de candidati, dintre acestia 20 numai la proba scrisa de Limba si literatura romana.
Cei care au picat au posibilitatea sa participe la sesiunea de BAC din luna august, intrucat se vor intoarce pana atunci din competitiile internationale unde vor placa in curand – motiv pentru care se si organizeaza o sesiune dedicata lor.
Insa cei eliminati pentru incercarea de fraudare a examenului nu mai au dreptul sa sustina Bacalaureatul doua sesiuni de aici incolo,iar viitoarea data o vor face pe bani, taxa stabilita recent fiind de 230 lei.
Vineri, 1 iunie, vor fi solutionate contestatiile si vor fi afisate rezultatele finale, la sediul unitatilor de invatamant unde s-a sustinut examenul: Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” si Colegiul Tehnic de Comunicatii “Nicolae Vasilescu-Karpen”, din Bacau.
Magda SEVERIN
Pe de-o parte, acest dezastru se datoreaza faptului ca elevii olimpici sunt scosi sistematic de la celelalte ore, cu stirea conducerii liceelor, in loc sa se lucreze cu ei in afara programului normal al scolii. Asta este o “crima” care ar trebui oprita de cei din Ministerul Educatiei. Pentru nici un motiv nu trebuie sa se perturbe orarul normal de la scoala, obligatoriu. Performanta sa se faca prin munca suplimentara a profesorului. Mai mult, elevilor olimpici li se tolereaza golurile in pregatire la celelalte materii si chiar li se dau note mari, din oficiu, sub motivul cresterii prestigiului scolii la care invata.
Pe de alta parte, acest rezultat demonstreaza inutilitatea examenului de bacalaureat, din punct de vedere al performantelor ulterioare in domeniul profesional. Adica facultatile, care ar trebui sa-si testeze serios candidatii, in functie de profil, au renuntat la examene de admitere si sunt de acord sa-i primeasca dupa media de la bac. Adica vin aia de la preuniversitar si le testeaza lor viitorii studenti. Ce relevanta poate sa aiba notele de la limba romana si istorie, de exemplu, in cazul unui viitor inginer. Romaneste vorbim toti, dar nu oricine stie sa proiecteze motoare electrice, reactoare nucleare, etc. Tot asa, este extrem de dura proba la matematica, data la bac, pentru un viitor medic sau jurist, muzician, etc.
In concluzie, trebuie sa se puna accentul pe o evaluare corecta, serioasa, in cei patru ani de liceu, nu cum se umfla acum notele, cu cel putin trei puncte in plus, si examenul de bacalaureat sa nu fie marea sperietoare a elevilor. Obligatoriu sa se introduca examenele de admitere la facultati. Acolo sa se taie in carne vie.