Numărul maşinilor aproape s-a triplat din 1990, dar drumurile nu le fac faţă

În România se aflau înregistrate în circulaţie, la 31 ianuarie 2013, circa 5,7 milioane autovehicule, din care 177.000 înmatriculate în alte ţări, faţă de numai 2 milioane, în anul 1990. Cu toate că numărul maşinilor aproape s-a triplat în ultimii 23 de ani, reţelele de drumuri au rămas la fel, cu excepţia autostrăzilor, iar lipsa de dezvoltare a acestora, raportat la număr mare de maşini, reprezintă una dintre cauzele accidentelor de circulaţie, a atenţionat joi, la o conferinţă cu tema fenomenului autovehiculelor second hand, Marin Motoc, comisar şef, director adjunct al Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române.

La finele anului 2012 erau înregistrate în statisticile Poliţiei Rutiere 9.355 de accidente de circulaţie cu vătămări foarte grave, din care 8.848 au fost persoane grav rănite, iar 2.040 decedate, a precizat Motoc.

„Începând cu ultimii 5 ani s-a înregistrat o scădere a accidentelor, dar în 2011 şi 2012 s-a intrat pe un palier de stagnare, adică o stagnare a reducerii indicelui de mortalitate din cauza accidentelor rutiere. La sfârşitul lui 2012 erau înregistrate 9.355 de accidente grave de circulaţie, din care 2.040 de decese şi 8.848 de persoane rănite grav. 10% din totalul acestor accidente au fost făcute de conducători auto care au condus maşini înmatriculate în alte state”, a arătat reprezentantul Direcţiei Rutiere.

La nivel naţional erau înregistrate 26.926 de evenimente rutiere la finele lui 2012, iar din totalul acestora 2.671 au fost accidente provocate de maşini înmatriculate în afara României.

Cauzele accidentelor sunt viteza excesivă, nerespectarea regulilor de circulaţie şi starea tehnică a autovehiculelor.

masini, drum, 5trafic, pasaj-foto Jean-Mihai PALSU

„Dintr-un total de 260.000 de autovehicule prezentate la RAR anul trecut, 17% au fost respinse după verificarea tehnică, la prima prezentare, a anunţat, joi, Cristian Bucur, reprezentat al Registrului Auto Român.

La rândul său, Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociaţiei de Leasing Bancar, a declarat că 23.252 de autovehicule sunt înmatriculate în Bulgaria  şi a criticat politica taxării, care a afectat fenomenul înnoirii parcului auto.

“Toate guvernele, din 2007 încoace, au avut nostalgia aplicării accizei la achiziţia de autovehicule, în formă cosmetizată, care s-a transformat într-un sindrom contagios, ce a afectat fenomenul înnoirii parcului auto. Victimele colaterale ale numărului mare de vehicule vechi în circulaţie înmatriculate în alte state, din cauza taxelor din România, sunt posesorii acestor maşini”, a spus reprezentanta ALB

În prezent, în România există 6,4 de milioane de posesori de permise auto. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.