Oameni sau urşi ucigaşi?

Ştirea că un urs a omorât un om în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, apoi a rănit alţi doi, la intervale de câteva ore, în localitatea Dealu Mare, comuna Buciumeni, a făcut sâmbăta trecută înconjurul ţării. Autorităţile au pornit operativ în urmărirea ursului ucigaş, chiar în noaptea ce a urmat. Zeci de poliţişti, jandarmi şi vânători, plus un elicopter al MAI au mărşăluit până în zori. Spre dimineaţă, un lunetist a împuşcat fiara, iar televiziunile au liniştit populaţia. S-a dovedit însă puţin mai târziu, la analize, că nu era ursul căutat. Bietul animal avea în stomac doar prune, nu şi resturi umane. Ca să scape de acuzele că nu l-au tranchilizat, ci omorât direct, autorităţile au declarat ursul turbat, ştiindu-se că probele pentru astfel de boală nu pot fi luate de la un animal viu. Adevărul a vrut însă cu tot dinadinsul să iasă la iveală:  miercuri, un alt urs a omorât un om, la Moroieni, la câţiva km de primul incident. De data aceasta, autorităţile n-au mai denaturat faptele.

O dată la 4 ani, când producţia de prune depăşeşte recordul, urşii din pădurile aflate în nordul judeţului Dâmboviţa vin în livezile oamenilor să mănânce poamele căzute ciorchine de pe crengi. Nu sunt agresivi şi în general ajung noaptea, când mănâncă o oră-două şi pleacă. Livezile sătenilor nu sunt situate în spatele caselor, ci se întind pe dealuri întregi, până la liziera pădurii.

De-a lungul timpului, oamenii locului şi-au făcut un obicei neortodox: pun laţuri în livezi să prindă câte-un urs hoţoman, să-l tranşeze şi să-l pună la frigare odată cu alambicele pentru ţuică. Anul acesta, recolta de fructe a depăşit aşteptările, iar după doi ani de criză economică, fiecare ar fi vrut propriul animal capturat.

Scenariu horror

Urşii prinşi în capcane au parte de acelaşi scenariu horror: sunt lăsaţi 3-4 zile să flămânzească şi să se zbată până le slăbesc puterile, apoi proprietarul terenului – şi al capcanelor (căci fiecare pune câte două-trei) – încearcă să omoare namila cu unelte gospodăreşti – de regulă cu furci, care au coada mai lungă şi le permit să nu se apropie prea mult de animal.

Prima victimă căzută pradă furiei ursului a vrut să-l omoare cu o furcă. A doua, cu o lance. Ambii bărbaţi au sfârşit sfârtecaţi de labele namilelor rănite, înfuriate şi înfometate. Iar acum sunt scăpate în pădure, dar nu vor veni în sat să atace oameni.

Dacă însă autorităţile nu controlează livezile, alţi săteni vor aştepta prada, cu capcanele gata pregătite, şi vor risca să sfârşească la fel. Nu este suficient ca oamenii să afle cât de periculos este acest “sport”, ci trebuie sancţionaţi drastic pentru braconaj. Dovadă faptul că toată lumea ştia de la televizor despre primul caz şi totuşi, după doar câteva zile, povestea s-a repetat, iar capcanele aşteaptă şi acum.

Barbarie dâmboviţeană

Iată declaraţia cutremurătoare a prefectului de Dâmboviţa, Dragoş Rusu, după descoperirea celea de a doua victime, un bărbat de 63 de ani, mort miercuri la 8 dimineaţa:

“Ursul fusese prins într-un laţ, era rănit. Clar este vorba despre braconaj. Nu ştim ce căuta acolo bărbatul care a fost atacat – dacă trecea întâmplător sau dacă el este cel care pusese capcana. Între cadavrul bărbatului şi laţ este o distanţă de 6-7 metri. Un cetăţean care a trecut prin zonă cu o căruţă a auzit ţipete, a văzut incidentul, dar i-a fost frică să intervină, neavând armă, şi a sunat la 112”, a spus prefectul.

El a precizat că laţul era prins între 3 copaci, iar cel mai probabil animalul s-a zbătut timp de câteva ore pentru a scăpa, animalul rupând laţul după ce a smuls din rădăcini arborii.

Potrivit prefectului, bărbatul a fost sfâşiat de animal, care apoi a fugit în pădure.

La rândul său, şeful Poliţiei Dâmboviţa, comisar-şef Danil Zepiş, afirmă că incidentul a avut loc într-o zonă alpină, unde se poate ajunge doar pe jos şi în care există multe grădini ale localnicilor. Totul s-a întâmplat pe proprietatea victimei.

Ministrul Plumb a copilărit în zonă dar se face că plouă

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a copilărit la Pietroşiţa, unde deţine şi un teren, potrivit declaraţiei de avere şi, cu atât mai mult, ea putea afla din prima adevărul – în caz că nu ştia despre fenomenul braconajului, cunoscut de toţi localnici.

Ea recunoaşte că în această perioadă urşii se apropie de livezi pentru a mânca fructe, însă susţine că până acum nu au mai existat asemenea atacuri, “incidentul de sâmbătă fiind unic într-o perioadă foarte lungă de timp”.

La acel prim caz, ea se afla la întrunirea USL de la Murighiol, iar până să dea de ea autorităţile locale pentru obţinerea permisului de capturare a ursului, acesta a mai agresat doi oameni până seara. Cum s-a lăsat întunericul însă, a început heirupul, sfârşit cu împuşcarea unui urs nevinovat, pe care l-au scos ulterior ca fiind bolnav de rabie.

Totul a continuat cu circul de rigoare: instituirea carantinei, campania obligatorie de vaccinare – timp în care toţi localnicii ştiau că turbarea ursului nu este reală.

Exportul, o soluţie

Acum, după dezvăluirea de către autorităţile locale a întregului adevăr, Rovana Plumb a găsit cauza: numărul urşilor – de circa 6.000 – este mai mare decât cel stabilit de standardele europene pe fondul de vânătoare din Dâmboviţa – de 4.000.

Fondul de vânătoare este administrat de “Asociaţia de vânătoare şi pescuit Dunărea 2007” din Bucureşti.

În aceste condiţii, ministrul Mediului susţine că urşii trebuie relocaţi rapid în alte zone din ţară – sau mai bine în străinătate, în ţările UE.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.