Lansarea candidaţilor USL la parlamentarele din 9 decembrie a fost doar un pretext pentru a contracara mesajul puternic de care ar fi putut beneficia PDL prin organizarea Congresului PPE la Bucureşti, cu participanţi de prim rang: Merkel, Barroso, Van Rompuy, Reding, 16 şefi de stat şi premieri europeni. Totul s-a derulat însă, de ambele părţi, în jurul lui Băsescu. Astfel, în discursurile lor, Ponta l-a făcut pe şeful statului “ultimul comunist şi securist al Europei”, iar Antonescu a spus că “Nu e adevărat că la Palatul Parlamentului şade Traian Băsescu şi PD-ul împreună cu Europa”. De partea cealaltă, Merkel a declarat că ”Preşedintelui României, Traian Băsescu, nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor, chiar dacă acţiunile pe care le-a întreprins în contextul crizei economice nu au fost întodeauna populare”. A început campania electorală, iar în bătălie este din nou prins la mijloc Traian Băsescu, lucrul care-i place lui cel mai mult.
Cei 80.000 de participanţi la megamitingul de pe Arena Naţională au fost de fapt 60.000, dar tot au depăşit recordul de prezenţă pe stadion, la un an şi un pic de la inaugurarea construcţiei.
Totuşi, organizarea evenimentului în altă zi decât cea a Congresului PPE ar fi avut impact mediatic infinit mai mare. Plus că lumea a uitat deja că Partidul Socialiştilor Europeni şi-a retras congresul de la Bucureşti în septembrie, iar Ponta şi Antonescu s-au pierdut în anonimat la Bruxelles.
Conducerea USL a dorit acum un spectacol în stil american, dar nimeni nu a fost interesat de lansarea candidaţilor la alegerile parlamentare, ci doar de discursurile copreşedinţilor Crin Antonescu şi Victor Ponta. Iar aceştia au dat tonul strategiei pe care o va folosi uniunea în luptă: “Jos Băsescu!”.
“Să ducem schimbarea până la capăt înseamnă la Cotroceni preşedinte Crin Antonescu. Am pornit împreună pe acest drum. Nu abandonăm acest drum. Îmi ţin cuvântul. Traian Băsescu şi cei de la PDL ori nu au înţeles, ori nu vor să înţeleagă mesajul românilor dat în ianuarie, iunie, la referendum. Pe 9 decembrie putem să le dovedim o dată, pentru totdeauna, că România nu mai e ţara lui Băsescu şi a PDL. Pe 9 decembrie vom începe împreună un nou drum”, a spus Victor Ponta.
“Poporul e cu noi, fără el eşti slugă în Europa”
“Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Cotroceni cu preşedintele lor, noi suntem aici cu poporul nostru, fără preşedinte. Suntem aici, în această seară, şi cu milioane de români care sunt alături de noi cu aspiraţiile noastre, cu Guvernul nostru, cu aleşii noştri locali şi cu proiectul nostru pentru România. (…) Dacă poporul român este simbolic aici, nu ai cum să fii în Europa fără poporul tău. În Europa fără popor eşti nimic sau o slugă”, a afirmat şi Antonescu.
El a fost întâmpinat însă şi cu critici, la intrarea în stadion. “Vreti sa fiti presedinte? Nu mai lipsiti de la sedintele parlamentare”, l-a sfătuit pe Antonescu un simpatizant al USL.
Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, maestrul de ceremonii al serii, a încintat şi el atmosfera: “Aţi fost la referendum? Aţi votat pentru demitere? Mergeţi la vot pe 9 decembrie? Votaţi USL?”, i-a întrebat el pe cei aflaţi în tribune şi pe gazon, primind un DA unanim.
Merkel: “Vom asigura în continuare principiile democraţiei”
Discursul lui Antonescu s-a derulat în acelaşi timp cu cel al Angelei Merkel de la Palatul Parlamentului, motiv pentru televiziunile de ştiri să difuzeze în direct doar pe unul dintre ele, în funcţie de interesele politice. TVR1 a vrut să-şi dovedească imparţialitatea, aşa că a dat un minut din ce spunea Merkel, apoi a comutat pe Antonescu, până la final.
Cancelarul german a început cu “Dragă Traian Băsescu, dragă Vasile Blaga şi dragă Kelemen Hunor, mulţumim că ne-aţi permis să ne reunim astăzi la Bucureşti, mulţumim că ne-aţi primit aici pentru a da un semnal că peste tot în Europa democraţia are câştig de cauză şi că principiile democraţiei sunt respectate şi noi ne vom asigura de acest lucru”, a spus ea.
Merkel, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, a menţionat apoi realizările pe care le-au avut unele ţări, inclusiv ţara gazdă, arătând că preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă acţiunile sale nu au fost întotdeauna populare, astfel că “trebuie să fim uniţi pentru viitor, pentru că o relaţie de prietenie veritabilă se cunoaşte în perioada de criză”, a mai spus Merkel.
Barroso: “UE este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE”
A urmat discursul lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, care a declarat că organizarea Congresului PPE la Bucureşti reprezintă “un mesaj foarte clar: Uniunea Europeană este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE”.
Barroso a atacat populismul, metodă la care apelează multe partide – printre care şi USL – pentru a exploata frustrările cetăţenilor în faţa crizei economice.
“Nu putem ignora că există tendinţe periculoase în anumite colţuri ale Europei. Lipsa de convergenţă nu e sustenabilă pe termen lung şi alimentează dezbaterile populiste care au ca obiect sfârşitul acestui minunat obiectiv, proiectul european. Aceste forţe nu trebuie lăsate să exploateze frustrarea cetăţenilor”, a spus oficialul european.
“Nu se pot promite cetăţenilor miracole, pentru că nu vor exista”
“Daca dorim să păstrăm economia socială de piaţă trebuie să înţelegem că în epoca globalizării avem nevoie de reforme pentru ca Europa să devină şi mai competitivă. Nu se pot promite miracole, pentru că nu vor exista. Trebuie să le spunem cetăţenilor că reformele dificile sunt necesare, dar e singurul mod de a menţine competitivitatea Europei”, a adăugat Barroso.
“Unele persoane spun că avem nevoie doar de solidaritate, altele doar de disciplină. Eu spun că avem nevoie de amandouă. Europa trebuie dotată cu instrumentele care garantează aplicarea principiilor. Democraţia europeană trebuie aprofundată. Acesta e singurul drum pentru a evita separarea, confruntarea şi revenirea la logica echilibrului de puteri”, a explicat preşedintele CE.
Băsescu: “Prelungirea crizei economice generează o criză politică şi de încredere”
Traian Băsescu avut un discurs tehnic, imposibil să fie utilizat de adversarii săi politici pentru o nouă suspendare. El a declarat că România nu îşi doreşte crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro, repetând ce spunea încă din toamna anului trecut: “Nu dorim o Europă cu mai multe viteze”.
Şeful statului a arătat că “prelungirea crizei economice şi financiare, cu consecinţe majore în plan social, generează un alt tip de criză – o criză politică şi de încredere – care se reflectă în mod vizibil în noul euro-scepticism în creştere şi, mai ales, în noi manifestări în statele membre care ameninţă bazele democratice ale sistemelor politice”.
“Această criză de încredere în capacitatea sistemelor noastre politice bazate pe democraţie, de a produce soluţiile de relansare economică mult-aşteptate este mai gravă şi necesită, de aceea, o mobilizare de resurse imediată la scara întregii Uniuni”, a adăugat Băsescu.
Forţa de muncă din România, înaintea imigranţilor din exteriorul UE
Traian Băsescu a făcut un apel la prioritizarea, de către liderii statelor UE, a folosirii lucrătorilor din România şi Bulgaria, înaintea imigranţilor din exteriorul UE.
“Doresc să atrag atenţia asupra faptului că, înainte de a ne uita la rezervorul de forţă de muncă din exteriorul Uniunii Europene, ar trebui să exploatăm în mod eficient toate resursele de care dispunem în interiorul acesteia. Rămân cel puţin două bazine de forţă de muncă insuficient valorificate la nivelul Uniunii. În primul rând, lucrătorii din România şi Bulgaria, care sunt împiedicaţi să aibă acces liber la piaţa forţei de muncă din 9 state membre până la sfârşitul anului 2013. În al doilea rând, în contextul unei problematici cu mult mai complexe, forţa de muncă din cadrul comunităţilor de etnie romă care se află pe teritoriile mai multor state membre, între care şi România”, a afirmat Băsescu.
Să ţinem aproape
Potrivit preşedintelui, mecanismele de guvernanţă stabilite de Tratatele Uniunii Europene nu sunt suficiente pentru gestionarea crizei actuale şi asigurarea creşterii economice durabile în condiţiile unei rate ridicate de ocupare a forţei de muncă.
“În opinia noastră, devine tot mai clar că viitorul nostru, dacă îl dorim în prosperitate economică şi securitate socială, constă în mai multă Europă, dar şi o mai bună Europă, adică în consolidarea şi continuarea integrării Uniunii Europene in ritm accelerat. Singurele opţiuni viabile pentru depăşirea dificultăţilor rămân acţiunea strâns coordonată a statelor membre, dialogul constant între instituţii comune şi state, definirea în comun a priorităţilor de acţiune şi a direcţiilor de evoluţie”, a spus preşedintele.
Magda SEVERIN