România trebuie să aibă ca priorităţi imediate terminarea Autostrăzii Transilvania şi a Coridorului IV Paneuropean, pentru a se conecta la infrastructura Uniunii Europene. Altfel, riscă să fie lăsată în urmă şi să stea la periferie, a avertizat, joi, Marcel Heroiu, specialist în dezvoltarea socială în cadrul grupului Banca Mondială (BM) pentru Europa şi Asia Centrală, la o conferinţă pe tema dezvoltării regionale, organizată la Arenele BNR.
Marcel Heroiu a precizat că România şi Bulgaria sunt singurele ţări din UE fără astfel de conexiuni, dar Bulgaria stă mai bine decât noi, deoarece şi-a construit deja autostrada care se leagă de Serbia, iar România este ocolită.
“Suntem parte a Uniunii Europene, dar dacă ne uităm la infrastructură, suntem în afara ei. Noi şi Bulgaria suntem singurele ţări care nu suntem legate cu autostradă la UE. De aceea, terminarea Autostrăzii Transilvania, Coridorul IV Paneuropean sunt prioritare”, a precizat el.
Amintim că din Autostrada Transilvania nu au fost construiţi decât 52 de km (din totalul de 415 km proiectaţi acum 10 ani), iar contractul cu firma americană Bechtel a fost reziliat anul acesta, în 29 mai. Lucrările la singurul tronson adjudecat anul acesta vor începe abia anul viitor, din cauză că CNADNR nu are fonduri.
Heroiu a avertizat că “dacă nu ştim să dezvoltăm şi să ne racordăm la infrastructura de transport majoră a Uniunii Europene vom fi lăsaţi în urmă în anii viitori. Acum suntem parte a UE, dar suntem la periferie”.
Oficialul Băncii Mondiale apreciază că, dacă România va încuraja extinderea UE prin includerea Moldovei, Ucrainei, Turciei, Serbiei, va putea deveni un centru al fluxurilor comerciale şi va trece de la o poziţie periferică la una mai centrală în cadrul UE. (M.S.)