Florin Rozescu, reprezentantul companiei rusești Oil Gas Trade, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că societatea pe care o reprezintă este gata să preia combinatul vâlcean în momentul în care va fi scos la privatizare Oltchim II. El a precizat că în septembrie, companiei pe care o reprezintă i s-a cerut, de către administratorul judiciar, un împrumut de 50 de milioane de euro pentru capitalizarea combinatului, informează Agerpres. Interesul pentru Oltchim a apărut în iunie, când reprezentanții societății ruseşti au înaintat o scrisoare fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, iar la 1 august au vizitat combinatul Oltchim împreună cu unul dintre proprietari.
“Așteptăm crearea acestui Oltchim II, suntem în bune relații cu administratorii judiciari și suntem gata pentru preluarea combinatului. Oil Gas Trade este o companie deținută de două persoane fizice. Nu este nicio companie mare în spatele acestei companii cum s-a vehiculat în presă că ar fi Gazprom. OGT începând din 2002 a fost un trader pentru țiței. A cumpărat două rafinării care rafinează țiței. Pe lângă aceste rafinării, OGT-ul mai deține și fabrici de medicamente. OGT mai are și uleiuri și este unul din cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia. Unul dintre partenerii noștri de afaceri este Gazprom, mai este Lukoil. Acestea le-am prezentat administratorilor de la judiciari. Am prezentat și scrisorile din partea băncilor, ni s-au cerut două, noi am adus trei. Una dintre scrisori de recomandare este de la Banca Centrală a Rusiei. Iar ca să primești o scrisoare de recomandare de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să exiști pe piață, altfel nu primești așa ceva”, a spus reprezentantul pentru România al celor de la OGT.
Rozescu a adăugat că interesul pentru combinatul vâlcean a apărut în luna iunie, când reprezentanții societății au înaintat o scrisoare către fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, după care la 1 august au vizitat combinatul Oltchim împreună cu unul dintre proprietari.
“Am vizitat atunci și platforma Bradu, și în cele 8 ore am luat la mână instalație cu instalație. După această vizită am trimis aici specialiști în petrochimie (..) și au verificat și discutat toate problemele Oltchimului. Am fost în contact direct cu tot ce înseamnă partea economică a combinatului și de atunci cunoaștem în detaliu tot ce înseamnă Oltchim”, a mai spus Rozescu.
Amintim că Vosganian a declarat, la o zi după ce şi-a dat demisia, că “în două zile” ar fi urmat să se întâlnească la minister cu investitori pentru Oltchim, dar preciza că sunt din spaţiul ex-sovietic, Israel, Turcia şi România.
Rozescu a dat lămuriri şi despre episodul împrumutului de 50 de milioane de euro solicitat de partea română.
“La sfârșitul lui august ni s-a solicitat de către administratorii judiciari, dacă suntem interesați de Oltchim să finanțăm pentru nevoile combinatului, cu o anumită sumă de bani. În 12 septembrie am oferit o sumă de 50 de milioane de euro necesari capitalizării, materiei prime și să meargă înainte pentru a avea creșteri de producție. Din păcate aici trebuie să rectificăm o informație. Ni s-a spus că am fi cerut suma de 200% dobândă pentru acești bani. Nu am cerut așa ceva, dobânda era zero, singura condiție, erau părți din acest Oltchim II, în cuantumul sumei pe care noi o ofeream și să preluăm o parte din management pentru a fi siguri că acești bani se vor duce spre destinația cerută. O altă condiție era ca în cazul în care Oltchimul se va vinde către un alt investitor, noi să avem primul drept ca acești bani să ni-i recuperăm. Am înțeles că nu era un cadru legal pentru acest împrumut”, a precizat reprezentantul Oil Gas Trade. (M.S.)