Oltchim trimite în şomaj tehnic 715 salariaţi

Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) trimite în şomaj tehnic, în perioada 29 iulie – 8 septembrie, 715 salariaţi – reprezentând o treime din total -, ca urmare a lipsei de materii prime, a capitalului de lucru şi a funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor, informează, vineri, compania, care precizează că angajaţii vor beneficia de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază. Totodată, combinatul va reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile, în aceeaşi perioadă, pentru angajaţii Direcţiei Petrochimice.

Amintim că, în luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au fost disponibilizaţi, ei beneficiind de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare.

Liderul sindical al Oltchim Rm Vâlcea, Mihai Diculoiu, a declarat, joi, că 271 de angajaţi au primit deja deciziile de intrare în şomaj tehnic începând cu 29 iulie.

“Această serie de salariaţi care pleacă în şomaj tehnic vine după ce, în urmă cu două luni, 909 angajaţi au fost disponibilizaţi şi sperăm că este printre ultimele măsuri de trimitere în şomaj tehnic şi că, la finalul lunii septembrie, Oltchim va fi privatizat într-o formulă de succes care să includă şi rafinăria de la Piteşti, cea de la Arpechim”, a declarat Diculoiu.

Vineri, el a precizat că salariaţii şi membrii de sindicat cer autorităţilor locale din judeţele Vâlcea şi Argeş să se implice în evitarea falimentării combinatului şi să întocmească, de urgenţă, planul de reorganizare pentru relansarea lui.

“Cerem o decizie politică pentru stabilirea strategiei de funcţionare şi privatizare a Oltchim şi capitalizarea lui prin conversia creanţelor în acţiuni. (…) Dezaprobăm măsurile unilaterale ale administratorilor judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan de a trimite în şomaj tehnic 700 de salariaţi, după ce în data de 25 mai au fost daţi afară 969 de angajaţi. Cum nu au venit nici până acum cu un plan de redresare, cerem din nou înlocuirea acestora. Din 31 ianuarie, ei au dovedit că nu au soluţii de redresare a Oltchim, dar au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment, prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor. Cerem premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului”, a declarat Mihai Diculoiu.

Angajaţii Oltchim vor ca până în 31 iulie să li se dea retribuţiile şi tichetele de masă restante, iar până în 31 august să se pună în funcţiune toate capacităţile de producţie, inclusiv petrochmia piteşteană şi secţiile PVC şi Monomer de la Vâlcea.

“Cerem, de asemenea, un program de măsuri de austeritate pentru reducerea costurilor, care să cuprindă alte măsuri decât cele din plan social, dar şi desemnarea unui director general şi a unei echipe manageriale capabilă şi competenţa pentru a salva combinatul”, a mai spus Diculoiu.

Privatizare eşuată, drum spre faliment

Amintim că Guvernul a eşuat anul trecut în privatizarea Oltchim, după ce a închis combinatul timp de 2 luni şi apoi a anulat licitaţia din septembrie.

Din ianuarie anul acesta, Oltchim se află în insolvenţă, iar ministrul Economiei, Varujan Vosganian, promitea că o nouă privatizare va avea loc în luna iunie. Asta se întâmpla însă în aprilie, iar de atunci ministrul tace mâlc.

La sfârşitul lunii mai au fost disponibilizaţi aproape 1.000 de salariaţi, astfel că  în prezent  lucrează 2.330. Luna iunie a trecut fără nicio privatizare, iar angajaţii au şi acum restanţe în primirea drepturilor salariale. 

În 5 iulie, ministrul Economiei declara, la Râmnicu Vâlcea, că cifra de afaceri a Oltchim este de 11 milioane de euro pe lunile mai şi iunie şi va ajunge la 12 milioane, adăugând că pentru salariaţi a fost virată suma de 3 milioane de lei reprezentând 80% din lichidarea pe mai.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, dar până în prezent nu a primit un răspuns concret, deşi susţine că azerii sunt interesaţi de achiziţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.