Gabriel Oprea a demisionat din funcţia de vicepremier pentru a putea fi numit ministru plin la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), deoarece îi expira interimatul la conducerea acestuia în data de 8 martie. Numirea s-a făcut pe o altă procedură decât cea cu care s-a prezentat ieri Guvernul Ponta 3 în faţa Parlamentului. Preşedintele Traian Băsescu a semnat imediat (ora 12.00) decretul de numire, el propunându-i, de fapt, încă de aseară acest lucru premierului Victor Ponta, pentru a simplifica procedurile. La ora 14.00 a avut loc la Palatul Cotroceni depunerea jurământului de învestire în funcţie a lui Gabriel Oprea, moment în care premierul s-a întâlnit din nou cu şeful statului, dar nici acum nu au căzut la pace asupra instalării Guvernului Ponta 3, astfel că toată lumea va aştepta decizia CCR, care va fi dată sâmbătă.
UPDATE 14.10: Gabriel Oprea a depus jurământul. Ceremonia a fost simplă, la eveniment fiind prezenţi premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi Cristian Dumitrescu, unul dintre cei 4 vicepreşedinţi ai Senatului şi care a preluat de astăzi interimatul la şefia acestui for, după ce Crin Antonescu a demisionat aseară din funcţia de preşedinte.
Traian Băsescu nu a ţinut niciun discurs, nu i-a urat succes lui Oprea, aşa cum proceda de obicei la învestirea oricărui nou ministru.
Zegrean (CCR): Funcţionează Guvernul Ponta 2
Curtea Constituţională a României (CCR) se va pronunţa sâmbătă pe sesizarea PDL şi PMP privind ilegitimitatea Guvernului Ponta 3, astfel că noul Cabinet rămâne în stand-by. Iniţial, CCR anunţase că va da o decizie vineri, dar președintele Curții, Augustin Zegrean, a declarat că este o situaţie cu totul nouă.
Întrebat dacă în urma unei asemenea sesizări ar putea să cadă Guvernul, Zegrean a răspuns: ” Să dăm noi jos Guvernul? Nu. Numai Parlamentul poate să dea jos Guvernul”.
Președintele CCR a mai precizat că, în situația în care efectele hotărârii de marți a Parlamentului, care a acordat încredere unei noi formule guvernamentale, sunt suspendate, Guvernul Ponta 2 rămâne în vigoare: “Da, pentru că nu a fost demis acest guvern . (…) El funcționează, țara este pe mâine bune, nu? Este guvernată. Este în regulă”.
Zegrean a dat exemplul Belgiei atunci când a fost întrebat de arbitrajul pe care CCR trebuie să-l facă în contextul conflictului politic: “Nu putem decât să fim mândri, nu? (…) De exemplu, Belgia un an și jumătate nu a avut Guvern și se pare că dus-o mai bine în perioada aceea. Nu demult s-a întâmplat”, a adăugat el.
Ponta refuză răspunderea
Specialiştii în constituţionalitate ai PSD şi UNPR au început însă modificarea programului de guvernare astfel încât să elimine ce au adăugat celui din decembrie 2012 iar Curtea să nu mai aibă ce dezbate. Cel puţin aşa a declarat Eugen Nicolicea, la B1TV.
Premierul Victor Ponta nu doreşte în ruptul capului să îşi asume răspunderea, împreună cu guvernul în exerciţiu, asupra unui nou Program de guvernare, pentru că nu vrea să se rupă de USL – alianţă care nu mai există şi, implicit, dă nulitate documentului (Programul de guvernare al USL pentru 2012-2016) cu care Guvernul Ponta 3 s-a prezentat în faţa Parlamentului.
Magda SEVERIN