Peste 300 de actuali şi foşti angajaţi ai Mechel Târgovişte au protestat, luni, în faţa Prefecturii Dâmboviţa, nemulţumiţi de desfiinţarea a 512 locuri de muncă, pentru care noul acţionar al combinatului a emis deja preavize de 20 de zile. Activitatea combinatului a fost reluată e curând, la Oţelăria Electrica nr. 2, şi va fi repornit şi Laminorul de Profile Mici, însă materia primă din stoc nu permite decât o activitate de maxim 10 zile, iar oamenii privesc cu disperare la ce li s-a întâmplat concediaţilor de la Câmpia Turzii.
Cei 2.000 de angajaţi ai Mechel Târgovişte se află din decembrie în şomaj tehnic, iar noii investitori au anunţat că reiau activitatea numai în condiţiile disponibilizării a 512 de salariaţi, odată cu reorganizarea combinatului, intrat recent în insolvenţă.
Cei rămaşi fără serviciu vor beneficia de 3 salarii compensatorii. Însă din câte văd ce se întâmplă la Câmpia Turzii, ei nu cred că îşi vor mai primi banii.
Combinatul de oţeluri speciale a înregistrat anul trecut venituri de 941,3 milioane de lei (211,5 milioane euro), mai mici cu 12,3% faţă de nivelul de 1,07 miliarde de lei raportat pentru 2011, şi a consemnat pierderi de 104 milioane de lei (23,3 milioane euro), în scădere cu 24,7%.
Ponta: nu putem interveni, dar pentru viitor vom preveni
Premierul Victor Ponta a declarat că înţelege „nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii sau altora”, dar „în acest moment, pe legislaţia actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată 100%”.
El susţine că a cerut ministerelor Economiei şi Justiţiei să găsească soluţii juridice care să preîntâmpine astfel de situaţii, în sensul că trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile.
Magda SEVERIN