OUG va îngheța 6 luni prețurile RCA la valoarea daunalităţii

protest-untrr-cotar-fort-apteUltimele negocieri purtate de Guvern în această dimineață de reprezentanții patronatelor din transporturi, la care a participat și Consiliul Concurenței, au adus vestea mult așteptată: Ordonanța de Urgență care va fi aprobată peste câteva ore în ședința Executivului va îngheța prețurile RCA timp de 6 luni, așa cum au cerut protestatarii.

Premierul Dacian Cioloș a ținut să menţioneze că situaţia nu a fost generată de Executiv. Iată precizările pe care le-a făcut înaintea începerii ședinței Guvernului:

“Pentru a rezolva problema pe termen scurt și pentru a da timp instituțiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor și după consultări cu Consiliul Concurenței, vom veni în acest proiect de ordonanță și cu propunerea de a îngheța prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni.

Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți.

Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță de urgență să putem clarifica, practic, tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultimele luni și ceea ce a dus la măsura supremă pe care transportatorii au decis să o asume, și anume protestul.

Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele, pe de o parte, și, pe de altă parte, să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt, prin această plafonare-înghețare a prețurilor de referință, dar și pe termen mediu, pe termen lung dând un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, mai multă transparență și mai multă echitate în modul în care se calculează aceste prime care sunt obligatorii”.

Patronatele vor să vadă negru pe alb

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a arătat că “în Ordonanţa de Urgenţă va apărea îngheţarea tarifelor pe şase luni la valoarea daunalităţii”. ”Dacă va apărea acest segment de îngheţare a tarifului, vom discuta, vom da un comunicat referitor la protestul de mâine. Nu putem lua o hotărâre în acest moment, dar, în principiu, ţinând cont că Guvernul şi-a respectat toate angajamentele faţă de noi, chiar dacă pe ultimii metri, presupun că semnalul va fi că mâine nu se va ţine protestul”, a spus Ștefănescu.

La rândul său, preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, a precizat că anunțul privind anularea protestului de mâine din fața Guvernului va fi dat în această seară la ora 18.00, când va vedea textul OUG aprobat.

”Nu oprim protestele în momentul de faţă şi nici nu dăm un anunţ în ceea ce priveşte membrii celorlalte patronate cu referire la oprirea protestului, până la ora 18.00, când va fi aprobată OUG. Noi trebuie să vedem Ordonanţa de Urgenţă cu articolul referitor la îngheţarea tarifelor pentru perioada următoare, trebuie să vedem tariful de referinţă ca principiu în acelaşi articol, după care vom face o analiză să vedem în ce măsură membrii noştri sunt mulţumiţi cu ceea ce am obţinut pentru a stabili dacă mâine protestăm sau nu în Piaţa Victoriei”, a adăugat el.

Hagiu a mai spus că ordonanţa va fi un ”pas înainte”, însă este o nuanţă foarte importantă: faţă de tariful de referinţă pe o perioadă nedeterminată, adică schimbarea de principiu, se discută de un tarif de referinţă pe o perioadă determinată.

”Noi trebuie să convingem Parlamentul ca ceea ce s-a întâmplat astăzi în Ordonanţa de Urgenţă să nu rămână valabil doar pe şase luni, ci să producă efecte de aici şi până când n-or mai exista asigurări obligatorii pe planeta asta”, a mai spus Hagiu.

Pe de altă parte, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM cer Parlamentului demiterea cu efect imediat a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, pentru proasta administrare a pieței asigurărilor din România.

La întrecere cu Guvernul, Senatul a adoptat aseară proiectul Legii RCA ținut la sertar 4 luni, însă forul decizional este Camera Deputaţilor, astfel că acum contează OUG, care va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Nici Executivul nu poate fi lăudat că s-a grăbit fără să fie constrâns; a luat decizia pe ultima sută de metri, în preziua megaprotestului cu mii de camioane, autobuze, microbuze și taxiuri care au mai asediat o dată sediul Guvernului, în 17 decembrie 2015.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.