Parlamentul şi-a tocat toţi banii

Camera Deputaţilor va cere suplimentarea fondurilor, la recitificarea bugetară din vară, deoarece a ajuns la fundul sacului după numai o jumătate de an. Nici Senatul nu stă mai bine – având, în plus, o datorie de 2 milioane de lei către Cameră. Depăşierea cheltuielilor este justificată de preşedinţii celor două Camere prin faptul că modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor – declarat neconstituţional la prevederea privind imunitatea aleşilor – va fi operată abia la toamnă, deoarece motivarea Curţii Constituţionale nu a fost publicată în timp util pentru a-i prinde pe parlamentari înaintea vacanţei. Evident că despre o sesiune extraordinară nici nu poate fi vorba, un asemenea eveniment fiind posibil doar anul trecut, când a trebuit votată suspendarea preşedintelui ţării

“Vom discuta cu prim-ministrul României. Nu-mi face plăcere să cer rectificare pozitivă. Eu cred că împreună cu preşedintele Senatului şi cu premierul vom găsi o soluţie astfel încât să putem să luăm cât mai puţini bani de la buget”, a arătat el.

Concret, cheltuielile au fost depăşite de parlamentari pentru faptul că actualul – şi vechiul – statut prevedea ca aceştia să locuiască la hotel în Bucureşti, chiar şi în vacanţa dintre sesiuni – iulie şi august.

Valeriu Zgonea dă din umeri, neputincios: “Asta-i legea! Unde-i lege nu-i tocmeală!”. “Am apelat la buna lor credinţă. O parte au plecat, majoritatea au rămas. Aici este vorba de legislaţie. Nu am cum. Eu nu pot să încalc legea. Şi aşa sunt într-o situaţie delicată – de 7 luni am încălcat legea pentru că nu am putut să dau tutoror parlamentarilor ce e scris în Statut, care e lege organică, si trebuia să dau fiecărui deputat o maşină – nu mai vorbesc că trebuia să le asigur cazare la hotel – şi avem deja 98 de parlamentari care nu au maşini pentru că nu am avut bani să le cumpărăm. Abia am pus nişte bani deoparte să le cumpărăm pe cele care au 12 ani şi ne costă mai mult să le întreţinem pe an decât maşina în sine”, se plânge el.

Zgonea a precizat că 40 de parlamentari, adică 10% dintre aceştia, nu mai stau la hotel, dar a admis că dacă toţi aleşii ar fi renunţat la cazarea la hotel, cheltuielile Camerei ar fi fost mult reduse reduse.

“Dacă era să fim corecţi trebuia să mergem pe statut, să acceptăm această variantă a statutului şi dacă erau şi solidari cu ceea ce am propus toţi – USL – şi cei care ţipă de la Opoziţie şi care s-au întors la hotel trebuiau să renunţe când am spus şi să meargă toţi pe cei 23 – 30 de milioane de lei şi aveam acum cheltuieli reduse cu 5 – 6.000 de lei numai la cazare pe fiecare deputat”, a explicat Zgonea.

La mâna lui Ponta

La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că situaţia financiară a instituţiei este “foarte dificilă, spre critică” în urma problemelor “economice şi administrative” create de neadoptarea Statutului parlamentarilor, adăugând că speră în înţelegerea Guvernului pentru o rectificare pozitivă.

El a arătat că, anterior, Senatul a fost “instituţia cea mai deschisă şi cooperantă” cu politicile de austeritate bugetară ale Guvernului, iar acum speră în “toată înţelegerea” pentru obţinerea unei rectificări bugetare pozitive.

Premierul Victor Ponta a spus însă clar că Senatul şi Camera vor trebui să se descurce cu aceleaşi bugete în urma neadoptării Statutului parlamentarilor.

Antonescu: „Nu se poate să fie o opţiune unilaterală”

Antonescu a insistat că „nu se poate să fie o opţiune unilaterală”. “Că este opţiunea domniei sale ca nici Senatul şi nici Camera să nu poată să beneficieze de o suplimentare de fonduri, o înţeleg, am luat act de ea. Vom discuta însă, pentru că asta nu poate fi o opţiune unilaterală; aici vorbim, totuşi, de instituţii fundamentale, şi probabil că împreună vom găsi soluţiile normale pentru a avea activitatea Parlamentului”, a spus preşedintele Senatului.

El susţine că Parlamentul nu a tergiversat adoptarea Statutului parlamentarilor cu modificările decise de Curtea Constituţională şi că, dacă se va găsi oportunitatea convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, după publicarea motivării CCR, atunci el este în favoarea unei astfel de idei.

Senatul, dator 2 milioane Camerei

Însă Antonescu are probleme şi cu datoriile. Zgonea l-a notificat cu privire la cei 2 milioane de lei pe care Senatul îi are de plată Camerei Deputaţilor. “I-am făcut notificări şi i-am spus că îi iau 10% pe zi cum scrie legea”, a afirmat Valeriu Zgonea. De aici până la scandal mai e un pas. Alianţa merge strună, dar până la bani.

“Eu am de recuperat o datorie de la Senat de 2 milioane de lei. Sunt foarte puţine resurse financiare, şi dl Antonescu, căruia îi spun de la început că nu avem destul de multe resurse financiare şi trebuie să găsim soluţii comune. Vom discuta şi cu premierul astfel încât să putem lua cât mai puţini bani de la buget. Nu pot să vă spun (n.r. ce sumă). La ora actuală ar trebui 13 cu 8. Nu este un minim, pentru că dacă îngheţăm cele 4 milioane pe care le avem pentru investiţii anul acesta şi le-am blocat, nu am făcut nicio licitaţie, şi dacă recuperăm 2 de la Senat, sunt deja 6. Dacă scădem din 13 milioane nu mai sunt 13, sunt 7”, a explicat Zgonea, în stilu-i propriu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.