Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezoluţie votată în plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultată în urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie. României i-ar fi revenit 39,7 miliarde de euro, reprezentând o creştere cu 18% a bugetului, însă atât premierul Victor Ponta, cât şi europarlamentarii USL au criticat vehement rezultatele obţinute atunci de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a făcut apel în repetate rânduri ca europarlamentarii puterii să voteze acest buget, însă nu s-a întâmplat aşa. Acum, el îi avertizează, ironic, că vor avea ocazia să obţină ei în plus pentru România cele 8-9 miliarde de euro pe care i le reproşau. Băsescu se declarase mulţumit de cifrele obţinute în februarie, argumentând cu “contextul european dificil şi faptul că unele state mari contributoare au cerut iniţial tăieri şi mai mari decât cele convenite în final”. Acum, reluarea negocierilor va fi posibilă abia în iulie.
“Această dezbatere (privind flexibilizarea fondurilor, n.r.) va fi în Parlament (PE, n.r.) şi va da ocazia parlamentarilor noştri să obţină încă vreo 8-9 miliarde de euro. Ei parcă îmi reproşau mie că a fost creşterea de numai 18% a bugetului. Sunt convins că, prin pricererea, talentul, inteligenţa, capacitatea lor de a convinge, vor mări bugetul României“, a declarat, vineri, Traian Băsescu, prezent la summitul de la Bruxelles.
Şeful statului şi-a continuat ironiile la adresa politicienilor români ai puterii, pentru modul în care au înţeles această rezoluţie. “Înţeleg că unii politicieni din patria noastră au înţeles că a fost respins bugetul şi că acum şefii de stat şi de Guvern se întâlnesc iar, să mai pună nişte bani, da? Nu. Deci este un act politic al PE, pe care personal îl consider îndreptăţit, dar care nu vizează creşterea alocărilor în buget”, a spus Băsescu.
El a explicat că, în principal, Consiliul European a vorbit de posibilitatea revizuirii bugetului în vremuri mai bune, undeva prin 2014-2015, în speranţa că se va mai putea adăuga ceva, şi a adăugat că PE cere să existe obligaţia revizuirii bugetului, având ca obiectiv să decidă că această revizuire se va face efectiv.
Amintim că atât premierul Victor Ponta, cât şi europarlamentari ai PSD şi PNL – cei mai vocali fiind Cătălin Ivan, Corina Creţu, Victor Boştinaru şi Renate Weber – au criticat continuu alocarea stabilită pentru România la Consiliul European, precum şi prestaţia preşedintelui Băsescu în negocieri, care, în opinia lor, “a pierdut 9 miliarde de euro”, deşi aceară cifră nu apare nicăieri într-un document oficial.
Nici nu puteau avea altă atitudine: Rezoluţia adoptată de Parlamentul European a fost pregătită de liderii grupurilor PPE (populari), Socialişti şi Democraţi, ALDE (liberali) şi Verzi (ecologişti), fiind adoptată cu votul favorabil a 506 eurodeputaţi, 151 voturi fiind împotrivă, iar 23 s-au abţinut.
“Rezoluţia dă negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura că MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile să fie utilizate în mod optim. Parlamentul European cere de asemenea şi o revizuire a cheltuielilor în cadrul MFF la jumătatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales în 2014 şi Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenţa bugetele pe care le vor moşteni”, se arată în comunicatul PE.
Negocierile informale care vor fi purtate în perioada următoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie să aducă reglementări de aplicare a proiectului de buget. PE trebuie îşi dea acordul pentru aceste reglementări şi să existe un acord interinstituţional şi cu Consiliul, şi Comisia Europeană, menţionează comunicatul.
De asemenea, PE va negocia în paralel şi pentru bugetele diverselor programe europene în parte, pentru care e co-decizie a Parlamentului şi Consiliului.
“Dacă nu se va ajunge la un acord până la începutul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflaţiei”, precizează documentul PE.
Magda SEVERIN