Presedintele Traian Basescu a primit, joi, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, careia i-a prezentat informatii despre perspectiva cresterii salariilor in sectorul public, informeaza Administratia Prezidentiala. Miercuri, seful statului i-a spus si presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, aflat in vizita la Bucuresti, despre intentia Guvernului Ungureanu de revenire, de la mijlocul anului, la nivelul salariilor de dinaintea reducerii cu 25%, argumentand decizia cu “stimularea consumului”. Intre “revenire” la nivelul de acum 2 ani si “crestere salariala” este o diferenta mare, dar, probabil, este vorba despre nuanta. Totusi, s-ar putea ca bugetarii sa primeasca si indexarea pe 2010, 2011 si, de ce nu, pe 2012, care sa fie perceputa drept “marire”.
Misiunea comuna a FMI, BM si CE se afla la a 5-a evaluare a Acordului stand-by, aflat in derulare cu autoritatile romane. Au fost discutate principalele obiective ale acestei misiuni, luandu-se in considerare perspectiva situatiei macroeconomice a Romaniei si stadiul implementarii de reforme structurale menite sa contribuie la cresterea economica si sporirea competitivitatii.
“Printre altele, misiunea va evalua: incadrarea in tintele de deficit, progresul reformelor intreprinderilor de stat, calendarul pentru eliminarea preturilor reglementate la gaze naturale, situatia contractelor bilaterale din energie, absorbtia fondurilor europene. De asemenea, s-a discutat perspectiva cresterii salariilor in sectorul public”, se arata in comunicatul citat.
La mijlocul anului
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca l-a informat despre intentia partii romane “privind revenirea, de la mijlocul anului, la nivelul salariilor de dinaintea reducerii cu 25%, scopul fiind stimularea consumului si respectarea unor angajamente asumate”. El a precizat ca, potrivit acestor angajamente publice, diminuarile de salarii au fost masuri temporare.
Seful statului a spus ca a avut discutii consistente cu Van Rompuy, una dintre teme fiind eforturile de relansare economica.
Recuperarea integrala a diminuarilor salariale este prevazuta in Programul de convergenta aprobat, recent, de Guvern, la capitolul privind politica bugetara pentru acest an, “puncte cheie ale bugetului pe 2012”.
“In conditiile mentinerii politicii de inlocuire a unui angajat din 7 care parasesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o usoara crestere fata de anul 2011, insa pe termen mediu se reia tendinta de scadere a acestora”, se arata in document.
Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.
Magda SEVERIN